Рибний стіл завжди багатий – буде чим посмакувати

Рибний стіл завжди багатий – буде чим посмакувати

Дорогі господиньки! Пропонуємо вам рецепти смачних страв, які стануть вам у пригоді і під час посту, і для святкового столу.

Рибні грінки

1Потрібно: 1 банка сардини, 1 невелика цибулина, 1 невелика морква, 2 варених яйця, 3 зубчики часнику, 1/2 пучка листя петрушки, 5-6 скибок хліба, сіль, перець чорний, майонез, олія.

Приготування: Цибулю нарізати на кубики та підсмажити на олії до золотистого кольору. Додати натерту моркву і тушкувати приблизно 10 хв. Тим часом розтерти сардину вилкою, додати натерті на тертці варені яйця, дрібно нарізану петрушку та натертий часник. Після чого додати моркву та цибулю у раніше приготовану масу з сардини. Додати майонез, посолити та перчити за смаком. Хліб підсмажити на пательні або в тостері. Охолоджені грінки намастити готовою масою.

Червона риба для бутербродів

2Потрібно: 300 г розмороженого стейка горбуші чи сьомги, 2 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру, коріандр горошком.

Приготування: від хребта горбуші, сьомги чи форелі відділити філе, натерти його сумішшю солі й цукру, додати коріандр. Скласти засолену рибку у скляний чи емальований посуд, закрити харчовою плівкою і поставити в холод на 3 доби. Можна готувати за кілька днів до свята і зберігати рибку в морозилці, замотавши у харчову плівку.

Юшка з хека

3Потрібно: близько 500 г хека, 8 картоплин, 2 цибулини, 1 моркву, 2 крутих яйця, 2 ст.л. вершкового масла, перець, зелень.

Приготування: з риби зварити бульйон, процідити його, додати туди нарізану кубиками картоплю. Порізати і обсмажити в олії цибулю і морквою, додати в бульйон разом з сіллю і спеціями. Юшку варити на слабкому вогні, не помішуючи. Рибу разом з порізаним яйцем і зеленню слід додавати вже перед подачею на стіл.

Cалат з копченої скумбрії

4Потрібно: на 1 скумбрію – 3-4 яблука, 1 квашений огірок, 5 варених яєць, банка зеленого горошку, пучок зеленої цибулі, майонез, зелень.

Приготування: очищену від шкіри та кісток рибу, почищені яблука, огірок та варені яйця порізати кубиками, як для салату “Олів’є”. Додати зелений горошок, дрібно нарізану зелену цибулю, все перемішати, залити майонезом. Салат викласти гіркою у невеликі скляні салатниці, прикрасити кружальцями яєць та зеленню.

Салат “Еврика”

5Потрібно: 150 г консервованої печінки тріски, 60 г консервованого зеленого горошку, 2 варені яйця, 1 ріпчаста цибулина, зелена цибуля, 1 варена картоплина, кілька скибочок лимона, майонез, сіль.

Приготування: печінку тріски подрібнити, картоплю та яйця нарізати кубиками, додати зелений горошок, дрібно пошатковану цибулю. Усе добре перемішати, якщо необхідно, посолити. Викласти на тарілку гіркою, полити майонезом, посипати подрібненим білком, прикрасити скибочками лимона, горошком та зеленою цибулею.

Теплий салат з тунцем

6Потрібно: 2 пучки листя салату, 5-6 шампіньонів,1 невеличкий кабачок, 1-2 помідори,1 банка консервованого тунця.

Для заправки: 3 ст.л. олії, 3 зубці часнику, 1 ст.л. вустерського соусу (можна замінити соевим), сіль, цукор, 1 ч.л. лимонного соку.

Приготування: кабачок порізати на півкільця, посолити, обсмажити на гарячій пательні до скоринки. Так само приготувати почищені та порізані шампіньони.

На велику тарілку викласти подрібнене руками листя салату, на нього кабачки та шампіньони. Зверху викласти подрібненого тунця.

Приготування заправки: на пательню влити олію, додати подрібнений часник. Довго смажити його не потрібно, тільки довести до прозорого стану. Додати вустерський соус, щіпку солі та цукру, лимонний сік, перемішати. Помідори нарізати скибками, обсмажити на пательні по 30 секунд з кожного боку. Перекласти їх на тарілку.

Готовим соусом полити салат, посипати щойно змеленим перцем. Салат смакує як теплим, так і холодним.

Оселедець швидкого приготування

7Потрібно: 0,5 кг замороженого оселедця, гірчиця, 4-5 цибулин.

Суміш прянощів для посолу: 3 ст. л. солі, 3 ст. л. цукру, 1 ст. л. чорного меленого перцю, 1 ч. л. меленого коріандру.

Для соусу: 2 ст.л. води, 2 ст.л. 9% оцту, 0,5 склянки олії.

Приготування: оселедець помити, акуратно зняти шкірку. В скляний чи емальований посуд викласти шарами: цибулю кільцями, зверху філе оселедця, посипане з обох боків сумішшю прянощів (можна обкачати в них), змастити тонким шаром гірчиці і знову викласти шар цибулі. Так складаємо і солимо все філе (не різати його).

Зверху залити соусом з води та оцту та полити олією. Накрити кришкою і струснути. Оселедці просолюються дуже швидко – за 6 годин. Зберігати в холодильнику.

Порада: чорний перець і коріандр бажано змолоти самостійно, не дуже дрібно, і тоді аромат від прянощів буде справжній.

Оселедець в червоному соусі

8Потрібно: 1 кг оселедця мороженого, 3 цибулини, 10-12 ст. л. води, 1 ч. л. цукру, 1,5-2 ст. л. солі, 1/2 ч.л. чорного перцю, 1 дес. л. оцту, 2 ст. л. кетчупу, 100 мл олії.

Приготування: цибулю нарізати кільцями. Приготувати заливку. Скласти в каструльку всі інгредієнти. Закип’ятити все разом, відставити, щоб охололо.

1 кг оселедця помити, почистити, порізати на порційні шматочки. Залити заливкою, залишити на добу в холодильнику.

Риба у картопляному клярі

9Потрібно: 300 г філе риби, 200 г картоплі, 1 яйце, 1 ст.л. борошна, сік лимона, орегано, коріандр, сіль – за смаком, рослина олія.

Приготування: філе риби порізати на шматочки, приправити соком лимона, коріандром, орегано, посолити. На дрібній тертці потерти картоплю, вбити яйце, всипати борошно, посолити і перемішати. Вмочувати шматочки риби в кляр, викладати на добре розігріту з олією сковороду, смажити з обох боків до рум’яної скоринки.

Лосось по-тайськи

10Взимку спекти м’ясо лосося можна в духовці або підсмажити на сковороді, а влітку, найкраще, готувати рибу на грилі або мангалі. Тайський соус можна купити в супермаркеті, але якщо ви його не знайдете, приготуйте рибу із запропонованим нами аналогом тайського соусу.

Потрібно: 6 шт. філе лосося (близько 180 г одне), сіль, 120 г солодкого тайського соусу з перцем чілі, 3 ст. л. нарізаної зеленої цибулі, олія.

Для тайського соусу: 100 г рідкого меду або цукрового сиропу, 50 мл води, 2 ст. л. оцту, 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 1 зубчик часнику, 1 ч. л. солі, 1/2 ч. л. перцю чілі крупного помолу.

Приготування: у глибоку форму для випічки викласти один шар філе лосося. Кожне філе зверху посолити, полити олією. Кожен шматочок риби змастити однією столовою ложкою солодкого тайського соусу з перцем чілі. Соус рівномірно розподілити по поверхні, а також ретельно змастити нижні і бічні сторони філе за допомогою кондитерського пензлика. Накрити форму кришкою або затягнути харчовою плівкою і поставити маринуватися в холодильник мінімум на 2 години або на ніч.

Розігріти духовку до температури 200 ° С з верхнім грилем. Деко для випічки вистелити пергаментним папером і злегка змастити олією. Викласти на пергамент скибочки риби шкіркою вниз. Змастити рибу соусом.

Випікати рибу 8 хвилин. Деко з рибою вийняти з духовки і ще раз змастити філе тайським соусом. Повернути деко в духовку і випікати ще 5 хвилин або до золотисто-карамельного кольору. Подавати рибу гарячою з гарніром із зеленої цибулі.

Для приготування соусу: в маленькій каструлі змішайте всі інгредієнти до отримання однорідної маси. Доведіть соус до кипіння, зменшуть вогонь до мінімуму і варіть на повільному вогні протягом 10 хвилин або поки соус не загусне. Перелийте гарячий соус в скляну банку і охолодіть.

Рибні палички по-домашньому

11Потрібно: 300-400 г філе хека, невеликий кусочок білого хліба, молоко, 2 ст. л. розтопленого вершкового масла, 1 яйце, трошки зелені, приправа для риби, сіль, мелений чорний перець, панірувальні сухарі, 2 ст. л. манки.

Приготування: хліб замочити у молоці. Рибу змолоти на м’ясорубці разом з хлібом. У фарш додати яйце, манку, зелень, масло, приправу, сіль, перець. Все добре перемішати і дати настоятися близько 10 хвилин. Мокрими руками сформувати палички або котлетки і добре запанірувати їх у сухарях. Готові палички поставити в холодильник на 10 хвилин. Смажити їх у невеликій кількості олії до золотистого кольору і складати на серветку. Якщо вийшло забагато, то можна їх заморозити і смажити відразу з морозилки.

Котлетки зі щуки з грибами

12Потрібно: щука – 1 кг, яйця – 2 шт, батон – 4 скибочки, цибуля – 1 шт, печериці -200 г, сіль, перець до смаку, панірувальні сухарі, кунжут для обжарки.

Приготування: відділити від щуки хребет і великі кістки. Перемолоти в м’ясорубці разом з цибулею, додати яйця, намочений батон, сіль, перець, печериці. Печериці попередньо просмажити. Все добре вимішати. Формувати котлетки, панірувати і смажити. До панірувальних сухарів додати попередньо трохи кунжуту і добре їх вимішати. Така паніровка додає котлеткам гарного вигляду і цікавого смаку.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *