Сир – незамінний продукт. Корисний, смачний і поживний. Домашній сир і страви з нього нормалізують обмінні процеси в організмі, а мінеральні речовини в його складі незамінні для зміцнення кісток і поліпшення роботи нервової системи. У ньому міститься безліч білків, молочних жирів, солей кальцію та інших потрібних для організму речовин.
Сирний пиріг з маком
Потрібно для тіста: 150 г масла або маргарину, 300 г муки, 3 жовтки, 0,5 скл. цукру, 2 ст. л. сметани, 1 ст. л. порошку до печива.
Для сирної начинки: 0,6 кг сиру, 5 яєць, 200 г цукру, 1 ст. л. манки, 1 ст. л. крохмалю, 200 г масла, сік 1 лимона, 1 п. ванільного цукру.
Для макової начинки: 1,5 скл. маку, 150 г цукру, 2 яйця, 1 ст. л. масла, 1 ст. л. манки, 1 ст. л. крохмалю, родзинки (за бажанням).
Приготування: порубати масло чи маргарин з борошном, розпушувачем і цукром, додати жовтки, сметану, швидко вимісити тісто і поставити на півгодини в холодильник. Для сирної начинки: яйця збити з цукром, додати всі інгредієнти для сирного шару. Збити блендером до отримання однорідної маси. Готуємо мак: до перетертого вже маку додати вказані інгредієнти, ретельно перемішати. Розподілити охолоджене тісто по роз’ємній формі, зверху викласти кульками макову масу та залити все сирною масою. Випікати у розігрітій до 160º С духовці 1 год. 15 хв. Дати охолонути, при бажанні залити шоколадом.
Сирник «Кучерявий»
Потрібно для тіста: 1 яйце, 100 г масла, 1 п. ванільного цукру, 100 г цукру, 1 ч.л. порошку для печива, 200-300 г муки, 0,5 ст.л. какао, дрібка солі.
Для начинки: 1 кг сиру, 2 ст. цукру, цедра 1 лимона, 2 ст.л. крохмалю, 2 ст.л. манки, 3 ст.л. сметани (22%), 2 яйця, 5 крапель ванільного екстракту, форма діаметром 24-26 см.
Приготування: з поданих інгредієнтів замісити м’яке, еластичне тісто. Розділити навпіл. В одну частину додати какао, вимішати. Біле тісто помістити у холодильник на 15 хв., шоколадне – у морозильну камеру, допоки не замерзне.
Зробити начинку: сир збити міксером, додати яйця, цукор, цедру і сік лимона, крохмаль, манку, сметану, ванільний екстракт та збити ще раз до однорідної маси. Охолоджене біле тісто розкачати, викласти у форму, проколоти його в декількох місцях, вилити сирну начинку, зверху натерти на великій тертці замерзле шоколадне тісто. Пекти у розігрітій до 170º духовці 1 год. 20 хв. Після випікання залишити сирник до повного вистигання.
Сирник «Львівський»
Потрібно: 1 кг 100 г свіжого домашнього сиру, 4 яйця, 250 г цукру, 25 г ванільного цукру, 50 г лимонної цедри, 20 г манної крупи, 30 г крохмалю картопляного, 180 г масла, 100 г маку, 10 г цукрової пудри.
Приготування: сир перетерти з цукром. Окремо збити яйця та додати до сирної маси. Ванільний цукор, манну крупу, крохмаль, цедру з лимона і м’якеньке вершкове масло з’єднати з сиром і добре перемішати міксером. До попередньо запареного і перемеленого маку додати 4 ст. л. цієї сирної маси та викласти на пергамент у формі для випічки. Потім на цю макову масу викласти решту сирної маси. Випікати 50 хв. при температурі 180 градусів. Коли вистигне, притрусити цукровою пудрою.
Чізкейк без випікання
Потрібно: 300 г пісочного печива, 100 г вершкового масла, 500 г сиру, 400 мл вершків (30%), 200 г цукру, 25 г желатину, 1 лимон, 200 г вишень, 100 г вишневого желе.
Приготування: спершу слід зробити основу чізкейка. У кухонному комбайні змішати вершкове масло з пісочним печивом до отримання однорідної маси. Отриману масу викласти у круглу роз’ємну форму діаметром 26 см і розподілити рівномірно по ній, для утворення основи. Поставити в холодильник на годину. Залити желатин 50 мл холодної води для набухання і поставити на водяну баню, помішуючи. У кухонному комбайні подрібнити сир до утворення однорідної сирної маси. Збити міксером отриману сирну масу, вершки і цукор. Додати підготовлений желатин, сік одного лимона і ванілін. Добре збити. Викласти отриману масу на раніше підготовлену основу і поставити в холодильник на годину. Покрити всю поверхню чізкейка вишнею і залити все вишневим желе (можна взяти інші ягоди, фрукти й желе), після чого поставити чізкейк в холодильник на годину.
Сирні кекси в формочках
Потрібно: яйця – 3 шт., цукор – 150 г, вершкове масло – 150 г, сир – 400 г, розпушувач – 1 ч.л., борошно – 150 г, ванілін – дрібка, масло для змазування.
Приготування: збити яйця з цукром. Розім’яти виделкою сир, розтоплене вершкове масло, ваніль і розпушувач. Додати яєчно-цукрову масу. Помішуючи, поступово всипати просіяне борошно. Змастити маслом формочки для кексів. Силіконові форми можна просто скропити водою. Наповнити форми тістом на дві третини. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку і випікати 30-40 хв. Спочатку остудити кекси в формах, потім вийняти і дати їм охолонути повністю.
Сирна запіканка без борошна і манки
Потрібно: сир – 500 г, яйце – 4 шт., цукор – 7 ст. л., сметана (20%) – 2 ст. л., крохмаль – 2 ст. л. (з гіркою), ванілін, родзинки (за бажанням).
Приготування: відділити білки від жовтків. Збити сир, жовтки, цукор, сметану, крохмаль, ванілін. Збити білки. Змішати сирну масу зі збитими білками. За бажанням додати родзинки або інші сухофрукти. Викласти у форму, застелену пергаментним папером, змащену вершковим маслом. Можна у мультиварку, попередньо змастивши маслом. Випікати при 180º градусах 30-40 хв. Після приготування дати остигнути, тоді виймати із форми.
Пиріжки з сиром, помідорами та зеленню
Потрібно для тіста: борошно – 3-3,5 скл., вода (окріп) – 1 скл., олія – 4 ст.л., цукор – 1 ч. л., сіль – 1 ч.л.
Для начинки: помідори – 5-7 шт., бринза (або сир) – 300 г, зелень (кріп) – пучок, сіль – за смаком.
Приготування: помідори нарізати кружальцями. Бринзу або сир розмішати у блендері разом із зеленню та сіллю до однорідної маси. У воді (окропі) розмішати цукор і сіль, додати олію. Додати борошно. Вимісити м’яке тісто. Дати тісту «відпочити» 30 хв. Розкачати половину тіста у великій тонкий пласт. Розкласти на тісто кружальця помідорів, на відстані 2- 3 см один від одного. На помідор викласти начинку. Накрити зверху іншим пластом тіста. Склянкою відповідного діаметру витиснути пиріжки. Смажити у великій кількості олії з обох сторін. Викласти на паперовий рушник, щоб увібрався надлишок олії.
Швидкий пиріг з сиром і зеленню
Потрібно: вода – 1/2 склянки, яйце – 1 шт., яєчний жовток – 1 шт., борошно (за потреби), сир – 300 г, зелень – великий пучок, сіль і чорний мелений перець – за смаком, оливкова олія – за смаком.
Приготування: з води, яйця, солі й борошна приготувати тісто, як на пельмені чи вареники. Далі готуємо сир. Додати в нього перець і сіль за смаком. Зелень добре помити і подрібнити. Можна взяти будь-яку зелень, але варто обов’язково додати пару листочків базиліка. Розкачати тісто не дуже тонко у великий коржик. Викласти на одну частину коржика сир, а зверху зелень. Полити оливковою олією. Закривати другою частиною коржика і добре притиснути краї пальцями, щоб вийшов великий вареник. Проколювати виделкою не потрібно. Змастити форму олією і присипати борошном. Викласти у форму коржик, змастити жовтком і оставити в розігріту до 200 градусів духовку на 20-25 хв. Як тільки буде готове тісто, значить пиріг готовий.
Плавлений сирок
Потрібно: домашній сир – 700 г, вершкове масло – 150 г, сода харчова – 1 ч.л., сіль – 1,5 ч.л., яйце куряче – 2 шт. Можна використовувати добавки: печериці, зелень петрушки або кропу, бекон, мариновані огірки та інші за смаком.
Приготування: у глибоку каструлю викласти сир. За допомогою блендера змішати сир в однорідну масу. Якщо немає блендера, то можна сир протерти через сито. У чашу з подрібненим сиром додати необхідну кількість харчової соди і солі, вершкове масло кімнатної температури і яйце. За допомогою ложки або блендера добре вимішати масу до однорідного стану. Каструлю з отриманої сирною масою поставити на вогонь. Сирну масу варити на слабкому вогні, постійно помішуючи дерев’яною ложкою близько 15 хв. Сирна маса розплавиться і стане тягучою. Приготований плавлений сир можна вже в такому вигляді розкласти по чистих банкам або контейнерах і дати застигнути. А можна приготувати плавлений сир з добавками, наприклад, з грибами, беконом або корнішонами.
Печериці з сиром
Потрібно: 500 г печериць, 200 г сиру, 100 г вершкового масла, 2 яйця, зелень кропу, сіль до смаку.
Приготування: гриби очистити, відокремити шапочки від ніжок. Ніжки дрібно порізати і тушкувати у вершковому маслі. Сир протерти, змішати з тушкованими ніжками грибів, дрібно нарізаною зеленню кропу, яйцями та посолити. Шапочки грибів скласти в один ряд у каструлю і тушкувати до розм’якшення, потім викласти на них сирний фарш, зверху покласти по шматочку вершкового масла та запікати в духовці до утворення рум’яної скоринки.