Що робити, щоб розсада «не витягувалася»

Що робити, щоб розсада «не витягувалася»
Переросла розсада може виглядати досить міцною, але це буде помилкове враження. Насправді такі рослини дуже тендітні, мають слабкий імунітет. Після пересадження в ґрунт довше приживаються або гинуть. Причин такого явища чимало.

ПОМИЛКА 1. ЗАНАДТО РАННІЙ ПОСІВ НАСІННЯ НА РОЗСАДУ

Так хочеться скоріше приступити до посіву насіння! Але не варто поспішати. У кожної культури – свій строк посіву. У середньому розсада томатів готова до посадки у відкритий ґрунт через 50-60 днів після посіву, перцю й баклажанів – 60-70 днів, огірків та інших гарбузових – 20-30 днів.

ПОМИЛКА 2. ЗАГУЩЕНИЙ ПОСІВ

Найпоширеніша помилка, яка може повністю знищити посіви. Сіянцям буде тісно, вони почнуть боротися за життєві ресурси й витягуватися. У підсумку імунітет рослин знизиться, посіви будуть нерівномірними.

ПОМИЛКА 3. НЕПРАВИЛЬНИЙ ТЕМПЕРАТУРНИЙ РЕЖИМ

Чим вища температура повітря в приміщенні, тим активніше йде нарощування рослиною надземної частини. Коріння при цьому, навпаки, слабшає і сіянець витягується. Взагалі, до появи сходів температура може бути в межах 23-24°C, але потім варто її понизити до 14-16°C, щоб рослина почала повноцінно розвиватися. Через 10 днів комфортна температура може бути ледь вищою – до 21°C. Також ураховуйте теплолюбність рослин. Холодостійким культурам (капуста) досить 13-15°C, теплолюбним (томат, перець, баклажан, гарбузові) – не нижче 18°C.

ПОМИЛКА 4. НЕСТАЧА СОНЯЧНОГО СВІТЛА

Недостатнє освітлення – одна з частих причин, що призводять до переростання розсади. У пошуках джерела світла рослини витягуються, слабшають, стають тендітними і ростуть нерівномірно. Усього розсаді потрібно 12-14 годин світла на добу, тому заздалегідь продумайте систему додаткового освітлення, наприклад, використовуйте фітолампи.

ПОМИЛКА 5. НЕПРАВИЛЬНИЙ ПОЛИВ І ПІДГОДІВЛЯ РОЗСАДИ

Буває, що розсада зійшла добре, їй усе подобається – і освітлення, і температура, і ґрунт. Але все може зіпсувати ваша надмірна турбота. Залита й перегодована розсада, особливо в умовах теплого приміщення, неминуче витягнеться й втратить свої коштовні якості. Пам’ятайте, що полив слід проводити тільки при підсиханні ґрунту й тільки теплою відстояною водою (22°C). Підгодівлі необхідні, але в невеликих кількостях. У середньому для розсади томатів проводять 4 підгодівлі, перцю – 3, капусти й огірків – 2. При підгодівлі розсади віддавайте перевагу не азотним, а фосфорним і калійним добривам. Використовуйте регулятори росту, які забезпечуватимуть повноцінний розвиток рослин.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *