Щоб морква збереглася до весни

Щоб морква збереглася до весни

Цей овоч найкраще перезимує у…піску

Готуватися до закладки коренеплодів на зиму потрібно заздалегідь. Наприклад, восени, для зберігання моркви знадобиться чистий пісок, бажано – грубозернистий, зволожений (приблизно 20-відсоткової вологості).

Піскування – це, мабуть, найбільш зручний і надійний спосіб зберігання коренеплодів у господарстві. Моркву при цьому укладають на підлогу або на стелаж у штабель або у піраміду, стовщеною частиною назовні. Кожний ряд пересипають шаром піску (2-3 см). Штабель можна влаштувати до метра висотою.

Важливо передбачити, щоб під час зберігання температура в підвалі повинна бути близько +2°С. Але шкідлива і надмірна сухість повітря. Морква при цьому починає в’янути, втрачаючи пружність.

Зберігати овоч краще в ящиках, на дно яких помістіть зволожений пісок, пересипавши ним кожний шар моркви. Можна використовувати і поліетиленові мішки ємкістю 20-25 кг (але не більше!). Мішки не зав’язують.

Слід нагадати, що на зиму краще залишати моркву лежких сортів, наприклад, Шантане, Сквірська, Оленка і Харківська.

Збирають моркву, призначену для зимового зберігання, найчастіше  у першій-другій декадах жовтня, поки не дійде до заморозку мінус 1-2°С. Саме в цей час коренеплоди моркви на кожних 10 квадратних метрів здатні давати приріст 7-9 кг за тиждень. Тому поспішати зі збиранням не треба.

Але і перетримувати моркву в ґрунті не слід. Якщо почало жовтіти нижнє листя, значить ріст коренеплодів припинився, можна вже викопувати, обов’язково в суху погоду. Листя зрізують на одному рівні з голівкою коренеплоду. Мити моркву перед закладкою на зберігання не потрібно, як і не потрібно повністю струшувати з неї землю, щоб не ушкодити коренеплоди.

Не тримайте її й на вітрі, а тим більше не підсушуйте на сонці. Таким чином, для «дівиці із зеленою косою» кращий варіант – з темниці – у темницю, де вона буде зимувати.

Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *