Багато господарів цьогоріч зібрали багатий врожай моркви. Та й ціни на ринках на цей овоч приємно тішать. Тож варто додати страви з цим продуктом у наше щоденне меню. Адже морква – незамінне джерело вітамінів та мінеральних елементів, без яких організм людини не здатен нормально функціонувати. Морква є незамінним продуктом у сферах краси, оскільки сприяє здоров’ю шкіри і уповільнює процеси старіння. Також вона багата лужними елементами, що очищують кров. Більш того, вона є природним цілителем при онкологічних захворюваннях. А ще – це надзвичайно смачний овоч, з якого можна приготувати безліч цікавих і корисних страв.
Салат з печінки, моркви і огірків
Потрібно: 500 г курячої печінки, 1 цибулина, олія, 2-3 морквини, 4 маринованих огірки, 3 яйця, 3 ст. л. майонезу, сіль та перець за смаком.
Приготування: олію розігріти на сковороді і обсмажити нарізану цибулю. Потім додати до неї нарізану печінку і обсмажити до готовності, посолити і поперчити. Відварити моркву і нарізати її невеликий соломкою. Так само нарізати огірки. Яйця відварити і натерти на грубій тертці, змішати з іншими інгредієнтами і заправити майонезом.
Салат з морквою і куркою
Потрібно: філе куряче – 1 шт., 100 г капусти, 2 морквини, 1 болгарський перець, 60 мл олії, 20 мл соєвого соусу, 5 мл лимонного соку, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. меленої паприки, 0,5 ч. л. меленого коріандру, сіль за смаком, перець за смаком.
Приготування: змішати 20 мл олії, паприку, коріандр, посолити і поперчити. Змастити цією сумішшю філе. Решту суміші залишити для заправки салату. Застелити деко фольгою і викласти на нього курку. Розігріти духовку до 200 ° С і запікати 25-30 хв. Натерти моркву на дрібній тертці, нашинкувати капусту, нарізати перець і остиглу курку. З’єднати всі інгредієнти і залити заправкою з суміші, що залишилася, додавши оливкову олію, соєвий соус, лимонний сік, цукор, сіль і перець за смаком.
Салат з тушкованої моркви на зиму
Потрібно: 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 10 штук солодкого перцю, 1,5 кг помідорів, 250 г томатного соусу, 1 скл. цукру, 1 скл. олії, сіль – за смаком.
Приготування: моркву помити, почистити, порізати соломкою. Перець помити, почистити, порізати невеликими шматочками. Помідори порізати, змолоти у блендері на пюре. Цибулю почистити і порізати чвертькільцями. Овочі скласти в каструлю так, щоб перець і помідори були зверху. Додати сіль, цукор, олію, соус. Тушкувати 2,5 години, коли овочі стануть м’якими – періодично помішувати. Розкласти в стерилізовані банки, закатати. Перевернути банки і вкутати теплою тканиною.
Запечена морква з прянощами
Потрібно: 450 г моркви, 2 ст. л оливкової олії, 1 ст. л. меду, 1 ч. л. кінзи і коріандру, 0,5 ч. л. тмину, 4 зуб. часнику, 2 ст. л. петрушки, 1 ст. л. цедри лимона, сіль, перець – за смаком.
Приготування: моркву помити, почистити. Духовку розігріти до 200 градусів. У посудині змішати оливкову олію, коріандр, мед, тмин. Моркву і зубки часнику викласти в змащену олією форму для запікання. Приправити сіллю і перцем, полити сумішшю з оливкової олії та меду. Запікати хвилин 30 хв. до золотаво-коричневого кольору, періодично помішуючи. Дістати з духовки, подрібнити печений часник, змішати його з петрушкою і цедрою лимона. Посипати цим моркву.
Скумбрія з морквою в банці
Потрібно: 2 тушки скумбрії, 2 головки цибулі, 1 морквина, 2 лаврових листа, 7-10 горошин чорного запашного перцю, 1 лимон, 2 ст. л. соняшникової олії, 0,5 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі.
Приготування: Якщо скумбрія заморожена, розморозити (не повністю), випатрати, відрізати голову, хвіст, шкірку залишити, промити, дати стекти воді, порізати на порційні шматочки (приблизно на три шматочки кожну рибину). Шматочки скумбрії посолити, додати цукор, збризнути лимонним соком, перемішати і залишити на 15 хв. Цибулю порізати кільцями або півкільцями. Моркву – соломкою. На дно літрової банки покласти лавровий лист, а потім чергуючи, моркву, цибулю, перець і скумбрію. Зверху налити олії. Банку накрити залізною кришкою, попередньо знявши з кришки гумку. Банку з рибою поставити в холодну духовку, потім запалити її, довести вміст банки до кипіння і зменшити температуру до мінімуму (150 градусів). Запікати скумбрію 1 годину. Готову скумбрію можна їсти як в гарячому, так і холодному стані. З гарніром чи без нього. Філе можна використовувати при приготуванні салатів, точно так само як рибу з промислової консерви.
Морква по-корейськи на зиму
Потрібно: 1 кг моркви, 1 головка часнику, 1 червоний гострий перець, 0,5 ч. л коріандру, чорний мелений перець за смаком, 3 ст. л. 9%-го оцту, 1 склянка олії, 6 ст. л. цукру, 4 ст. л. солі, 0,5 л води.
Приготування: моркву помити, почистити і потерти на спеціальній тертці. Подрібнити часник, додати до моркви і перемішати. На дно банок покласти шматочки червоного гострого перцю. Наповнити банки морквою з часником і залити окропом на 10-15 хв. Насипати у воду сіль, цукор, оцет і олію. Поставити маринад на вогонь, довести до кипіння і проварити 1 хв. Злити з банок воду і одразу залити моркву по-корейськи на зиму гарячим маринадом. Додати спеції і перемішати. Закатати банки, перевернути і залишити до повного охолодження.
Морква по-корейськи з цибулею
Потрібно: 3 кг моркви, 500 г цибулі, 100 г часнику, 200 г цукру, 2 ст. л. солі, 100 мл олії, 100 мл оцту 9%, 1 пачка гострої приправи для корейської моркви.
Приготування: натерти очищену моркву соломкою на спеціальній тертці. Нарізати цибулю дрібними кубиками. Часник пропустити через прес або натерти на дрібній тертці. Додати до підготовлених овочів цукор, сіль, олію, оцет і приправу для корейської моркви. Ретельно перемішати і поставити в холодильник на ніч, щоб морква настоялася. Щільно викласти овочі разом з соком в банки і прикрити стерилізованими кришками. Стерилізувати банки об’ємом 1/2 л або менше близько 10 хв., а ємності більшого обсягу – на 5-10 хв. довше. Закрутити і охолодити.
Морквяні кекси
Потрібно: 2 скл. борошна, 2/3 скл. цукру, 1 ст. л. розпушувача для тіста, 1 ч. л. меленої кориці, 1скл. молока, 1/2 скл. моркви (терта), 1/2 скл. яблук (терті), 100 г вершкового масла, 1 яйце.
Для глазурі: пудра цукрова і сік апельсина. Для декорування: по 1/2 склянки води і цукру, 1 морквина.
Приготування: в одній мисці змішати борошно, цукор, розпушувач, корицю, в іншій — молоко, моркву, яблука, масло, яйце. Влити рідину в борошняну суміш і швидко розмішати. Тісто розкласти в паперові формочки для кексів. Випікати мафіни в гарячій духовці приблизно 25 хв. при температурі 180С. Перевіряти на готовність дерев’яною паличкою.
Морквяні цукати.
Воду і цукор довести до кипіння. Додати моркву, нарізану тонкими смужками. Варити 15 хв. Процідити. Розігріти духовку до 150С. Морквяні смужки намотати на дерев’яні палички, формуючи спіралі, викласти на деко. Підсушити в духовці близько 30 хв.
Приготувати глазур. Змішати цукрову пудру і апельсиновий сік (додавати сік поступово, щоб отримати потрібну консистенцію).
Коли мафіни повністю охолонуть, зверху прикрасити глазур’ю і морквяними цукатами.
Морквяний торт із сухофруктами
Потрібно: борошно – 185 г, морква свіжа – 300 г, цукор — 170 г, яйця – 2 шт., соняшникова олія без запаху – 100 мл, волоські горіхи – 100 г, родзинки – 50 г, кокосова стружка – 40 г, мускатний горіх – 0,5 ст. л., кориця – 0,5 ст. л., сіль – щіпка, розпушувач – 2 ч. л., сода – 1 ч. л.
Для крему: вершковий сир — 260 г, вершкове масло — 80 г, цукрова пудра — 60 г.
Приготування: свіжу моркву подрібнити блендером, але не в пюре, а до розміру гречаного зерна. Якщо немає блендера, натерти на тертці. У великій чаші перемішати моркву, цукор, яйця, олію, додайте не дуже дрібно рубані волоські горіхи, родзинки, кокосову стружку.
В окремій чаші перемішати борошно, соду, мускатний горіх, корицю, сіль і розпушувач. Змішати обидві маси до однорідного стану. Залежно від сезону і сорту ваша морква буде більш соковитою, або менш соковитою і тісто може вийти більш рідким або менш рідким. Це буде впливати тільки на тривалість випікання. Роз’ємну форму діаметром 20-22 см змастити вершковим маслом і присипати злегка борошном. Форму заповнити на дві третини тістом. Випікати бісквіт при температурі 170C до готовності, поки зубочистка не виходитиме сухою (приблизно 40 хв.). Повністю остудити бісквіт у формі, а потім виймати.
Взагалі-то, у вас вже готовий дуже смачний морквяний кекс, але якщо ви хочете приготувати торт, тоді зробіть крем. Для цього вершкове масло кімнатної температури збити з цукровою пудрою до пишного стану, додати вершковий сир і знову збити до легкої кремоподібної текстури. Залежно від вашого бажання, бісквіт можна розрізати навпіл і промазати кремом, а верх прикрасити шоколадом, можна нанести крем тільки поверх бісквіта.
Морквяно-яблучне пюре
Потрібно: 450 г яблук без шкірки і насіння, 450 г очищеної моркви, 100 мл води, 120 г цукру.
Приготування: нарізати яблука і моркву довільними шматочками. Розкласти їх у дві каструлі з товстим дном. Влити в обидві каструлі по 50 мл води і накрити кришками. Варити яблука на повільному вогні 20 хв., а моркву – 30-35 хв. За потреби додати ще води. Перекласти фрукти й овочі в одну каструлю і перетворити на пюре блендером. Всипати цукор, перемішати, довести до кипіння і варити 2-3 хв., постійно помішуючи. Розкласти пюре в невеликі банки і накрити стерилізованими кришками. Застелити каструлю тканиною, поставити банки і залити їх теплою водою до половини. Дати воді закипіти, почекати ще 5-7 хв., а після дістати і закрутити банки. Перевернути їх, загорнути й охолодити.