Смачні, легкі, корисні: ТОП-8 запіканок серпня

Смачні, легкі, корисні: ТОП-8 запіканок серпня

Літо, і зокрема серпень, у всіх нас асоціюється зі смачними соковитими і зрілими плодами, які щедро дарує земля. «Що приготувати в серпні?», – запитаєте ви. Спробуйте запіканки із сезонних овочів. Смачні, корисні – їхні рецепти настільки ж різноманітні, наскільки багата ваша фантазія. Для приготування страви ви можете комбінувати шари з різних овочів: картоплі, моркви, кабачків, помідорів, кукурудзи, баклажанів, заправляти будь-якими спеціями. Пропонуємо ТОП-8 запіканок серпня.

Запіканка з кабачків з сиром і куркою

Потрібно: 600 г кабачків, 200 г курячого філе, 2 яйця, 100 г сиру, 100 г сметани, 1 цибулина, зелень (цибуля, петрушка, базилік), 3 ст. ложки борошна, 3 ст. ложки олії, 0,5 ч. ложки меленого коріандру, 0,5 ч. ложки паприки, перець чорний мелений за смаком, сіль за смаком.

Приготування: куряче філе порізати дрібними шматочками, трохи посолити, поперчити, додати 1 ст. ложку олії і перемішати. На розігрітій сухій сковороді без олії обсмажити курку, помішуючи, на сильному вогні до золотистого кольору, приблизно 5-7 хвилин. Зняти м’ясо зі сковороди. Цибулю дрібно порізати. Подрібнити зелень. Сир натерти на крупній тертці. Молоді кабачки можна не чистити, а зі старих краще зняти шкірку. Потерти кабачки на крупній тертці. Щоб кабачки зайве не стікали соком, краще зайнятися ними в останню чергу. Яйця збити виделкою, додати сметану, сіль, спеції і перемішати. Потім додати муку, залишки олії і гарненько перемішати. З’єднати м’ясо, цибулю, зелень, сир і кабачки, залити яєчної сумішшю і знову все перемішати. Форму для випікання змастити олією, викласти в неї суміш і відправити у розігріту до 180°С духовку на 40-50 хвилин. Готову запіканку з кабачків трохи остудити, порізати на порційні шматочки і подавати з овочевим салатом і зеленню.

Запіканка з баклажанів із помідорами та сиром

Потрібно: 400 г баклажанів, 300 г помідорів, 150 г сиру «Моцарела», 50 г будь-якого іншого сиру, 1 яйце, сіль і перець чорний мелений за смаком, соняшникова олія – за смаком.

Приготування: баклажани очистити від шкірки, порізати пластинками завтовшки 2-3 мм. Яйце і щіпку солі трохи збити вінчиком. Масу додати в баклажани, щоб кожна пластинка покрилася яйцем. Залишити на 20 хвилин. Баклажани обсмажити на олії до легкого золотистого кольору з двох сторін. Після цього викласти на серветки, щоб стік зайвий жир. Помідори залити окропом на 3 хвилини. Зняти шкірку і порізати дрібними кубиками. Покласти помідори на сковороду, трохи посолити, поперчити, додати дрібно нарізаний часник. Тушкувати протягом 10 хвилин на невеликому вогні під кришкою. Моцарелу нарізати тонкими пластинками. Твердий сир натерти на крупній терці. На дно форми викласти 1/3 баклажанів. Зверху викласти половину помідорового соусу. Зверху – половину Моцарели. Потім знову баклажани, соус, моцарелу і останній шар баклажанів. Зверху посипати тертим сиром. Готувати протягом 25 хвилин при температурі  180°C.

Запіканка з шинкою, помідорами і солодким перцем

Потрібно: 8 яєць, 40 гр. натертого пармезану, 3 ч. ложки гірчиці з зернятками, 1 ст. ложка оливкової олії, 250 г шинки (нарізаної невеликими кубиками), половина цибулини (дрібно нарізаної), 1 помідор і 1 солодкий перець (нарізані кружечками), сіль, перець чорний мелений, зелень для прикраси.

Приготування: духовку розігріти до 180 °C. Змішати яйця, пармезан і гірчицю вінчиком до однорідності. Посолити і поперчити. Розігріти олію у великій сковороді, яка підходить для використання в духовці. Додати цибулю і обсмажити до прозорості. Додати шинку і ще трохи обсмажити. Зменшити вогонь до мінімуму, влити яєчну суміш і рівномірно розподілити по сковороді. Викласти кружечки помідора і солодкого перцю. Готувати 5-8 хвилин, поки не почне схоплюватися по краях. Потім переставити в розігріту духовку і запікати 30 хвилин. Перед подачею посипати свіжою зеленню

Овочева запіканка «Літня квітка»

Потрібно: для запіканки – 3/4 склянки довгозернистого рису, 2 курячих філе, 50 г петрушки, 2 яйця, сіль, приправа для курки гриль;

для соусу: 3 ст. ложки олії, 3 зубчики часнику, 1 ч. ложка приправи для курки гриль, сіль;

для заливки: 1 яйце, 100 мл вершків, сіль.

Також потрібно: 1 перець болгарський, 1 кабачок, 1 баклажан, 1 морква.

Приготування: грудки змолоти. Рис відварити майже до готовності. Петрушку дрібно посікти. Сполучити фарш, яйця, петрушку, приправу до курки-гриль, рис. Посолити і приправити до смаку. Викласти масу з рису і фаршу в добре змащену форму для випічки. Баклажани, кабачки, солодкий перець, моркву порізати тонкими смужками. Для нарізання моркви можна скористатися ножем для чистки картоплі чи спеціальною терткою, яка ріже смужками. Моркву пробланшувати 1 хвилину в кип’ятку. Почати викладати «квітку» з овочів, вставляючи їх перпендикулярно в фарш. Починати слід з краю форми і викладати овочеві смужки достатньо щільно. Викласти таким чином усі смужки. Для змащування овочів сполучити олію, приправи, сіль, розчавлений часник. Щедро змастити овочі таким чином, щоб суміш попадала на усі відкриті сторони овочів. Для заливки сполучити яйце, вершки і сіль. Перелити заливку в соусник и з його допомогою залити заливку у всі щілини між овочами. Випікати 35-40 хвилин при 190°C . Перед подачею порізати на шматочки.

Швейцарська овочева запіканка

Потрібно: 2 баклажани, 3 цукіні, 1 батон, 150 г твердого сиру, 2 яйця, 3 помідори, 200 г сметани, олія, сіль, перець чорний мелений, тим’ян.

Приготування: баклажан розрізати, посолити, додати кілька крапель олії і трохи орегано (листочки тим’яну). Зробити надрізи ножем. Запекти в духовці 25-30 хв. при температурі 180 градусів. Вибрати ложкою м’якоть, розім’яти вилкою в пюре. Батон нарізати. Знадобиться 5 шматочків батону. Кожен шматочок намастити баклажановим пюре. Цукіні нарізати, підпекти на сковороді-гриль. Посолити. Томати нарізати на кружальця. Сир теж нарізати пластинами, або купити вже нарізаний. У глиняну форму для запікання налити трохи олії. Викласти овочі, батон, сир. баклажани, батон, цукіні. Змішати яйця з сметаною, додати сіль, перець. Залити запіканку. Можна присипати твердим сиром. Запікати в духовці 30-35 хв. при температурі 180 градусів.

Запіканка зі стручкової квасолі

Потрібно: 400 г стручкової квасолі, 1 цибулина, 2 яйця, зелень свіжа – за смаком, 0,5 скл. молока, 150 г твердого сиру, 2 ст. ложки оливкової олії, вершкове масло, спеції.

Приготування: зелену спаржеву квасолю промити у великій кількості теплої води. Потім ножем обрізати стебла, а стручки нарізати на 2-3 частини і відварити протягом декількох хвилин. Почистити цибулину, пошаткувати кубиками і пасерувати на оливковій олії до золотої скоринки. Далі викласти квасолю, додати спеції за смаком і порізану дрібно свіжу зелень. Вміст перемішати і тушкувати ще кілька хвилин, перемішуючи. Збити яйця з молоком і заливати суміш у сковорідку. Після цього зняти її з вогню, присипати тертим на крупній тертці сиром, викласти трохи вершкового масла і відправити запікатися в духовку при 180°С до рум’яної скоринки. Подавати готову запіканку теплою зі свіжими овочами і будь-яким соусом на ваш смак.

Картопляна запіканка з беконом і кабачками

Потрібно: 5-6 картоплин, 1 кабачок, 1 болгарський перець, 1 цибулина-порей, 150 г бекону, оливкова олія, сіль, мелений чорний перець, орегано, майоран.

Приготування: картоплю і кабачок нарізати тонкими кружечками, товщиною в 0,5 см, порей нашаткувати, болгарський перець теж нашаткувати довгими пір’ям. Форму змастити оливковою олією, першим шаром викласти картоплю, злегка посолити, поперчити, викласти ще один шар картоплі, знову посолити і поперчити, потім зверху викласти шар кабачків, поверх – цибулю порей і болгарський перець. Останнім шаром викласти шматочки бекону. Посипати все травами і відправити в розігріту до 180 градусів духовку.

Запіканка «Струнка фігура»

Потрібно: 1 помідор, 1 цибуля, 500 г овочів, 3 яйця, сметана  – за смаком, 300 г твердого сиру, сіль, перець.

Приготування: взяти півкілограма будь-яких овочів на свій смак. Краще вибирати більш щільні, нарізати кружечками і викласти на дно форми для запікання. Потім викласти цибулю, нарізану півкільцями, і помідори, нарізані кружечками. Приготувати заливку зі сметани, збитих яєць і 200 г натертого сиру, залити овочі, а зверху посипати натертим сиром (близько 100 г) і будь-якими спеціями за смаком. Готувати близько 40-45 хвилин в духовці при 170 градусах. Крім овочів, можна використовувати гриби.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *