Смертельно небезпечна: як готують і за що люблять рибу фугу

Смертельно небезпечна: як готують і за що люблять рибу фугу

“Той, хто їсть фугу – дурень, але і той, хто не їсть – теж”, – так звучить популярне в Японії прислів’я. Риба фугу – справжня легенда японської кухні, яка є предметом жаху, цікавості і жадання гурманів по всьому світу.

Вартість комплексного обіду, основу якого є фугу, може перевищувати 1000 доларів. Така висока вартість виправдана не лише рідкістю риби, але і складністю її приготування. Справа в тому, що її тіло просякнуте смертельною отрутою тетродотоксином. В одній рибці його буде достатньо, щоб отруїти 30-40 осіб. Отрута швидко паралізує м’язи і призводить до зупинки дихання. Врятувати постраждалу людину можна, якщо негайно доставити її до апарату штучної підтримки дихання і кровообігу.

Журнал «Time» включив фугу в списку десяти найбільш небезпечних страв світу. Якщо доторкнутися голою рукою до нутрощів риби, то загинути можна майже відразу. Готувати фугу мають право лише кухарі зі спеціальною ліцензією. Практичний іспит для її отримання полягає в тому, що кухар повинен сам цілком з’їсти приготовану ним страву.

З риби виймають всі нутрощі, печінку, ікру – їх їсти занадто небезпечно. Особлива майстерність кухарів у тому, щоб залишити на поверхні філе стільки отрути, щоб клієнт ресторану залишився живий, але відчув, як у нього терпне язик, піднебіння й, іноді, кінцівки. Людина відчуває і легку форму ейфорії, схожу на наркотичну.

Зараз споживання цієї страви в хороших ресторанах порівняно безпечне. Але у 1975 році, з’ївши печінку фугу, помер легендарний місцевий актор Міцугоро Бандо. А у вересні 2010 року юшка з рибини стала причиною смерті двох туристів із Росії.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *