КАРТОПЛЯНИЙ СУП-ПЮРЕ З ГРІНКАМИ
Потрібно: 3 л води, 6-7 картоплин, 1 цибулина, 2 жовтки, 100 г вершків, 50 г вершкового масла, зелень, грінки.
Приготування: картоплю нарізати великими кубиками, цибулю – півкільцями. Покласти овочі в каструльку, залити водою, посолити і варити на середньому вогні 30 хвилин під кришкою. Подрібнити овочі до стану пюре за допомогою блендера, повернути назад до каструльки і довести до кипіння. Збити жовтки з вершками, обережно вилити в суп, перемішати. Додати вершкове масло і почекати, поки воно розтане. Розлити суп у тарілки, посипати зеленню та додати грінки.
КОРЖИКИ З КАРТОПЛЕЮ ТА ЗЕЛЕННЮ (ХИЧІНИ)
Потрібно: для тіста – 3 скл. борошна, 1 скл. кефіру, 1 ч. л. соди, 1 ч. л. солі.
Для начинки: картопляне пюре, 300 г сулугуні, пучок зелені.
Приготування: вилити в миску кефір, додати соду, всипати борошно та сіль. Замісити тісто і добре його відбити об стіл. Накрити рушником або плівкою і дати постояти в теплі 30-40 хвилин. Зелень подрібнити, сулугуні натерти на крупній тертці. Тісто розкачати ковбаскою і розрізати на шматки. Кожен шматок розкачати скалкою, роблячи круглий коржик, викласти на нього пюре, сир і зелень, зібрати краї тіста «в мішечок» та защипнути. Потім обережно приплюснути і розкачати знову в коржик. Смажити коржі з двох сторін на розігрітій сковороді без олії по 4-5 хвилин з кожного боку. Готове тісто має побіліти. Викласти коржі на блюдо, змастивши кожен вершковим маслом.
Картопля по-селянськи
Потрібно: 1 кг картоплі, 2 зубки часнику, 3 ст. л. духмяної нерафінованої соняшникової олії, сухі трави (розмарин, кріп, петрушка, базилік, чебрець), чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком.
Приготування: картоплю ретельно промити зі щіткою під проточною водою. Крупну картоплю порізати на кілька частин, а дрібну достатньо розрізати навпіл. Скласти картоплю в миску. Часник дрібненько порізати або пропустити через часничницю. Змішати подрібнені сухі трави, часник, сіль, перець і олію. Залити отриманим маринадом картоплю, добре перемішати і дати настоятися 15-20 хвилин, періодично перемішуючи.
Викласти картоплю вниз шкіркою в один шар на деко, застелене пергаментом, і відправити у розігріту до 250 °С духовку. Картопля по-селянськи буде готова приблизно за 25-30 хвилин. Час запікання залежить від розміру скибочок. Орієнтуйся на зовнішній вигляд страви − готова картопля по-селянськи має стати золотистого кольору.
КАРТОПЛЯНИЙ ГРАТЕН
Потрібно: 1 кг картоплі, 0,5 л молока, 100 г вершкового масла, 100 г борошна,1 ч. ложка цукру, сіль, перець за смаком.
Приготування: картоплю очистити і нарізати тонкими кружальцями. Покласти у форму для запікання, посолити, поперчити. Розтопити в каструльці вершкове масло, всипати борошно, злегка обсмажити на слабкому вогні, помішуючи. Влити молоко, додати цукор, посолити. Залити отриманою сумішшю картоплю, накрити форму фольгою і поставити в духовку. Запікати 1 годину при температурі 130 градусів. Потім зняти фольгу, збільшити температуру до 180-200 градусів і запікати ще півгодини до утворення рум’яної скоринки. Перед подачею потрібно дати страві трохи охолонути.
КАРТОПЛЯНИЙ РУЛЕТ З БЕКОНОМ ТА ШПИНАТОМ
Потрібно: 0,5 кг картоплі, 100 г сиру, 200 г бекону, 0,5 кг замороженого шпинату, 200 г тертого сиру, 1 цибулина, 200 г борошна, 2 яйця, 75 г вершкового масла, 1 ст. л. рослинної олії, сіль, перець.
Приготування: картоплю вимити, відварити в мундирі, очистити і протерти через сито або за допомогою блендера. Додати борошно, 1 яйце, трохи солі, замісити однорідне тісто. Цибулю подрібнити і злегка обсмажити на сковороді з рослинною олією. Додати розморожений шпинат і обсмажити все разом, помішуючи, протягом 2-3 хвилин. Перекласти у миску, трохи остудити, додати сир, половину тертого твердого сиру, 1 яйце, сіль і перець. Добре розім’яти виделкою та перемішати. Розкачати картопляне тісто на присипаній борошном поверхні. Накрити його смужками бекону. Розподілити на поверхні тіста шпинатну начинку, залишаючи з країв, приблизно, 1,5 см. Згорнути рулетом, щільно обгорнути полотняною серветкою та мотузком зав’язати кінці. Помістити рулет у широку каструлю з киплячою підсоленою водою, варити 30 хв. Вийняти рулет з каструлі, розгорнути і дати охолонути. Розрізати на шматки завширшки 1,5 см. Покласти їх у невисоку форму для запікання, полити розтопленим вершковим маслом і посипати сиром. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хв. Відразу ж подати до столу.
ЛІНИВІ ВАРЕНИКИ З КАРТОПЛІ ТА ГАРБУЗА
Потрібно: 0,5 кг картоплі, 0,5 кг гарбуза, 1 скл. борошна, 2 ст. л. крохмалю, 2 яйця, 150 г вершкового масла, тертий сир, сіль за смаком, сметана.
Приготування: запекти гарбуз у духовці до м’якості (15-20 хвилин при температурі 200 градусів). Остудити і розім’яти до стану пюре. Картоплю очистити та відварити до готовності. Злити воду, додати 100 г вершкового масла і розім’яти картоплю до стану пюре. Змішати картопляне пюре з гарбузовим. Вбити яйце, додати борошно, крохмаль і замісити тісто. Розкачати з тіста ковбаски діаметром, приблизно, 2 см, викласти їх на дошку, присипану борошном, накрити плівкою та поставити в холодильник на 1-2 години. Можна приготувати тісто з вечора і залишити в холодильнику на ніч. Розрізати ковбаски на шматочки завширшки 2 см і варити їх у киплячій підсоленій воді, поки вони не спливуть. Вийняти шумівкою, покласти у глибоку миску, додати вершкове масло і перемішати, поки воно не розтане. Посипати тертим сиром. Подавати зі сметаною.
ЗАПЕЧЕНА КАРТОПЛЯ З БЕКОНОМ
Потрібно: 10 картоплин, 2 цибулини, 200 г бекону або сала, 300 г твердого сиру, вершкове масло, олія, сіль, спеції за смаком.
Приготування: кожну картоплину вимити, загорнути у фольгу і запікати в духовці, приблизно, 30 хвилин при температурі 180 градусів. Бекон нарізати скибочками, сир натерти на крупній тертці, цибулю нарізати півкільцями. Дістати картоплю з духовки, розгорнути фольгу та розрізати кожну картоплину навпіл, але не до кінця. Посолити, посипати спеціями. У центр картоплин покласти скибочки бекону або сала, посипати сиром. Повернути картоплю в духовку і запікати 5-10 хвилин до появи золотистої сирної скоринки. Цибулю обсмажити до золотисто-коричневого кольору в суміші рослинної олії та вершкового масла. Готову картоплю подати з обсмаженою цибулею.
Юшка в горщиках
Потрібно: на чотири порції 4 середніх картоплини, 300-350 г яловичини, 1 цибулина, 1 л бульйону, корінь петрушки, спеції, зелень.
Приготування: картоплю нарізати великими кубиками, м’ясо відбити. Нарізати кільцями цибулину і корінь петрушки або стебло селери і злегка обсмажити все на рослинній олії. Розкласти м’ясо і овочі по 4 глиняних горщиках, залити бульйоном з кубика або звареним напередодні з курки. Поставити на 10 хвилин в розігріту духовку, потім додати в кожен горщик по половинці лаврового листа і щіпці нарізаної зелені.
Картопля з медом
Потрібно: 8 картоплин, 2 ст. л. меду, 2 ч. л. соєвого соусу, 2 ст. л. гірчиці, 3 ст. л. оливкової олії, сіль – за смаком.
Приготування: картоплю почистити, помити й порізати на четвертинки. Перекласти її в каструлю, залити холодною водою і поставити на середній вогонь. Щойно вода закипить, трохи посолити і варити 15 хвилин (до напівготовності бульби). Для соусу в мисці розтерти гірчицю з олією, в іншій посудині – соєвий соус і мед, далі обидві суміші ретельно перемішати і розігріти духовку до 180 градусів. Напівготову картоплю перекласти у змащену форму для запікання, залити гарячим соусом і поставити в духовку хвилин на 15–20 (поки картопля не підрум’яниться і не стане м’якою). Готову страву подати до столу, посипавши дрібно посіченою зеленню.
Бельгійські вафлі з картоплі
Потрібно: 500 г картоплі, 3 л борошна, 2 яйця, 1 скл. молока, 2 л сметани, розпушувач, сіль, цибуля ріпчаста, олія.
Для соусу: 2 огірки, 4 л сметани, 1 зуб. часнику, кілька гілочок кропу, сіль за смаком.
Приготування: картоплю натерти на тертці. Залити молоком і залишити. Цибулю почистити, дрібно нарізати та обсмажити в олії. Добре віджати картоплю, додати цибулю, яйця, сметану і сіль, перемішати. Додати борошно з розпушувачем, перемішати і залишити тісто на 20 хвилин. Тим часом огірок натерти на крупній тертці і віджати. Часник і кріп дрібно порубати. Перемішати зі сметаною. Випікати картопляні вафлі близько 6-7 хвилин. Подавати разом з соусом.
Гарні рецепти.Дякую сайту і авторам.