Вже Великдень недалеко, а головною окрасою святкового кошика й столу завжди була й залишається паска, тож хороші господині вже зараз задумуються, чи всі інгредієнти є для паски і за яким рецептом цьогоріч її готувати. А наша добірка допоможе вам спробувати щось нове й здивувати рідню.
Паска звичайна
Потрібно: борошно – 7 склянок, молоко – 1/2 склянки, дріжджі – 100 г, жовтки – 20 шт., цукор – 1 склянка, масло розтоплене – 2 склянки, дрібка солі.
Приготування: майже всю муку змішати з 1/2 склянки молока, залити дріжджами, розведеними в невеликій кількості молока, розмішати і поставити в тепле місце. Коли опара підніметься, додати в неї 20 яєчних жовтків, розтертих до білого зі склянкою цукру і двома склянками молока, потім додати трохи солі і додати борошна до належної густоти тіста, після чого замісити і дати вдруге піднятися. Потім тісто вибити якомога краще, покласти у форму, заповнивши її до половини, дати тісту піднятися в формі. Випікати при температурі 180 градусів 40 хв.
Паска домашня
Потрібно: борошно – 1 кг, дріжджі – 50 г, молоко – 1,5 склянки, жовтки – 10 шт., білки – 3 шт., цукор – 250 г, вершкове масло – 200 г, родзинки – 100 г, ванільний цукор – 3 ч. л., сіль – 1 г.
Приготування: в 1/2 склянки киплячого молока заварити 100 г борошна, швидко розмішавши до отримання еластичної маси. Одночасно дріжджі розвести в 1/2 склянки теплого молока і змішати зі 100 г борошна, залишити на 10 хв. З’єднати перші дві суміші, накрити і поставити для підйому на 1 годину і більше. Потім жовтки, цукор, сіль стерти в однорідну масу, збити до білого. У дріжджову суміш додати цю однорідну масу, додати 750 г борошна, вимісити тісто і поставити на 2 години для підйому, попередньо вливши невеликими порціями тепле рідке вершкове масло; дати тісту підійти вдруге. Після вторинного підйому тіста осадити його до первісного стану, додати в нього 2/3 склянки родзинок, попередньо обвалявши їх у борошні, і дати тісту втретє підійти. Випікати у формах 45 хвилин.
Паска заварна
Потрібно: борошна – 9 склянок, дріжджі – 1/2 пачки, яєць – 10 шт., цукор – 1/2 склянки, топлене масло – 3/4 склянки, молоко – 1,5 склянки, сіль – за смаком.
Приготування: півтори склянки борошна заварити півтора склянками гарячого молока, розмішати. Коли охолоне, влити 1/2 пачки дріжджів і дати піднятися. Потім 10 жовтків розтерти до білого з 1/2 склянки цукру, збити білки в піну, і те, й інше покласти в тісто, дати тісту ще раз піднятися. Влити 3/4 склянки розпушеного масла, всипати решту борошна, вибити якомога краще тісто, покласти його у форму, змащену зсередини маслом, дати тісту піднятися і пекти 40-45 хвилин.
Паска на вершках
Потрібно: борошно – 5 склянок, дріжджі – 100 г, вершки – 1,5 склянки, масло вершкове – 250 г, жовтки – 8 шт., цукор – 1 склянка, очищений від плівок мигдаль – 0,5 склянки, родзинки – 0,5 склянки, порошок ванільний – півпачки, цукати – 0,5 склянки, сіль – 1 ч. л.
Приготування: зробити опару – в злегка підігрітих вершках розвести дріжджі і половину борошна. Поставити опару в тепле місце. Поки опара підходить, розтерти до білого жовтки з цукром, з’єднати їх з розтертим маслом. Родзинки перебрати, вимити й обсушити. У готову опару ввести розтерті жовтки з маслом, родзинки, нарізані цукати, подрібнений мигдаль. Масу добре розмішати, всипати сіль, борошно, що залишилося, ванільний цукор. Все добре вимісити на столі, укласти у велику миску (фаянсову або емальовану) і поставити в тепле місце на 60-80 хвилин – до збільшення в об’ємі в 2 рази. Після цього тісто ще раз вибити на столі і вдруге поставити в тепле місце. З готового тіста сформувати невеликі булочки і покласти кожну у форму з високими стінками. Форму попередньо змастити маслом, її дно і стінки вистелити промасленим папером. Тісто у формі має займати 1/3 по висоті. Поставити форми з тістом в тепле місце на 60-80 хвилин. Випікати паску при температурі 200-220 градусів протягом 60-70 хвилин. Коли верх паски потемніє, потрібно накрити його зверху кружечком паперу. Під час випічки паску не можна трясти, інакше вона може осісти. Готову паску обережно викласти з форми на м’яку підстилку, застелену папером і серветкою. Остиглу паску змастити зверху тонким шаром глазурі. Глазур, що залишилася, викласти в паперовий конусний кульок, у якого відрізати ножицями кінчик. Видавлюючи глазур, акуратно нанести малюнок на паску. Таку паску можна прикрасити цукатами, мармеладом, помадкою.
Паска з цукатами
Потрібно: борошно – 4 склянки, дріжджі – 70 г, молоко – 1 склянка, вершкове масло – 200 г, яйця – 6 шт., цукор – 0,5 склянки, апельсинові цукати – 0,5 склянки, дрібні родзинки – 0,5 склянки, порошок ванільний – півпачки, сіль – 1 ч. л.
Приготування: розвести дріжджі в невеликій кількості молока, половину борошна з’єднати з теплим молоком, додати дріжджі. Коли тісто підніметься, покласти в нього борошно, що залишилося, яйця, цукор, цукати і родзинки, ванільний цукор, сіль. Все ретельно вимісити. Дати тісту піднятися 2-3 рази. Готове тісто викласти (1/3 по висоті) у форму для паски або в каструлю з високими стінками, вистелену промасленим папером, і поставити на деякий час до збільшення обсягу приблизно до середини висоти форми. Після цього поставити форму в нагріту піч (духовку), випікати при температурі 200-210 градусів. Готову паску покрити глазур’ю.
Паска медова
Потрібно: дріжджі – 200 г, молоко – 2 літри, цукор – 1.5 л, жовтки – 15 шт., яйця – 6 шт., мед підігрітий – 100 г, родзинки – 200 г, ванілін – 1 пачка.
Приготування: дріжджі, молоко, 2 жмені цукру і трохи борошна вимішати і поставити в тепле місце, щоб опара піднялася. Далі приготувати другу частину тіста: 1 л цукру, 15 жовтків і 6 яєць збити. Додати підігрітого меду, розпарених родзинок, ванілін і замісити тісто. Коли почне відставати від рук, поставити в тепле місце й накрити чистим рушником. Як підійде, викласти у форми, знову дати тісту підійти й випікати паски 40-45 хвилин.
Паска шоколадна
Потрібно: сир – 500 г, вершкове масло – 50 г, сметана – 0,5 склянки, цукрова пудра – 50 г, шоколад – 50 г.
Приготування: шоколад натерти на дрібній тертці й змішати з цукровою пудрою. Сир протерти через сито або пропустити через м’ясорубку. Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника і залишити при кімнатній температурі, щоб стало м’яким. У протертий сир додати сметану й добре перемішати. Потім додати масло і ще раз добре перемішати. Додати в сирну масу тертий шоколад із цукровою пудрою і ще раз добре перемішати до отримання однорідної маси. Змочену водою форму для паски або друшляк застелити марлею або бавовняною серветкою й викласти сирну масу в пасочницю (іншу форму). Зверху прикрити марлею або серветкою, притиснути вантажем і залишити під ним на 12-24 години. Саму пасочницю необхідно поставити в тарілку, бо в тарілку стікатиме зайва сироватка.
Готову паску обережно вийняти з форми, зняти марлю, викласти на блюдо і прикрасити цукатами або мармеладом.
Паска “Кочубеївська”
Потрібно: молоко – 2 склянки, борошно – 1 кг 900 г, дріжджі – 100 г, жовтки – 20 шт., цукор – 500 г, дрібка солі, розтоплений маргарин – 400 г, ванілін – 1 пачка, розпарені родзинки – 200 г.
Приготування: 1 склянку молока закип’ятити і заварити 200 г борошна, постійно розмішуючи дерев’яною ложкою. В склянці теплого молока розвести 100 г дріжджів і 200 г борошна, залишити на 10 хвилин. З’єднати обидві маси, накрити і залишити на 2 години. 20 жовтків, дрібку солі, 500 г цукру збити добіла. Половину цієї маси влити в тісто і додати 500 г борошна. Гарно вимісити і залишити підходити 1 годину. Через годину залити другу половину маси, додати 1 кг борошна і вимішувати, щоб відставало від рук. Влити поступово розтоплений маргарин (400 г), знову вимісити і дати підійти, опустити і додати ваніль, розпарений ізюм (обваляти в борошні). Форми для випікання обмастити маргарином та обсипати борошном. Вимісити тісто і розкласти в форми по половині. Духовку добре розігріти і поставити пекти на 45 хвилин.
Паска з сиру за рецептом Дарії Цвек
Потрібно: сир – 1 кг, яйця – 5 шт., сметана – 400 г, цукор – 300 г, родзинки – 200 г, ванілін – 1 пачка.
Приготування: сир перетерти через сито або змолоти на м’ясорубці з густим ситцем, додати яйця, розтерті з цукром і ваніллю на пухку масу, далі масло, сметану й розтерти до однорідної маси, тоді підігріти, не доводячи до кипіння. Якщо з’явиться хоч одна бульбашка, зняти з вогню і поставити в холодну воду, весь час помішуючи, поки не охолоне. Тоді додати цукор із ваніллю та вимішати з помитими й обсушеними родзинками. Усю масу викласти на полотняну серветку і тримати під пресом, поки не стече сироватка. Сиркову масу можна викласти у новий керамічний горщик з діркою, вистелений серветкою, і притиснути тягарем. Обережно викласти на скляну тарілку як “бабку”, посипати посіченим підсмаженим мигдалем або арахісом. Перед подачею зберігати в холодному місці.
Королівська сирна паска
Потрібно: сир – 1 кг, ванілін – 1 пакетик, яйця – 3 шт., цукор – 1 склянка, вершкове масло – 100 г, родзинки та цукати – 1 склянка.
Приготування: сир треба протерти на ситі, або збити його у блендері, додавши сметану та ванілін. Яєчні жовтки розтерти з вершковим маслом і додати до сиру. Після цього додати родзинки та цукати – все добре змішати. Яєчні білки збити з цукром і акуратно змішати з сиром. Отриману масу перекласти у форму, застелену марлею. Покласти важіль. Залишити на добу у холодильнику. Готову пасху перевернути на тарілку і прикрасити.