У сонячну серпневу пору дозрівають помідори

У сонячну серпневу пору дозрівають помідори

На вулиці справжня літня спека, а на грядках зарум’янилися помідори. Тож господині поспішають не лише частувати своїх рідних цими смачними і корисними овочами, а  й зберегти їх на зиму. Пропонуємо вам підбірку цікавих рецептів, які обов’язково стануть вам у пригоді у сезон літніх консервацій.

Швидкі помідорчики

Потрібно: на 1л. води – 1 ст. л. солі, 5 ст. л. цукру, лавровий лист, парасольки кропу, часник, перець горошком, хрін та інше, 1 ст. л. оцтової есенції.

Приготування: у воду додаємо всі приготовані спеції, сіль, цукор. Доводимо до кипіння  і вливаємо оцет. У киплячий розсіл замочуємо підготовлені овочі  за допомогою ложки – опускаємо в банку не зачіпаючи руками. Парасольки кропу та інші спеції також вкладаємо в банки, допомагаючи собі тільки виделками, ложками. Заливаємо киплячим розсолом і закручуємо банки.

Кількість цукру можна змінювати. Все залежить від вашого смаку. Мариновані таким чином овочі добре зберігаються при кімнатній температурі.  Але головне те, що таке консервування помідорів дуже швидке. Таким способом можна також консервувати огірки чи асорті. Але для огірків цукру потрібно лише 1 ст. л. на 1л. води.

Помідори солодкі

Потрібно: в розрахунку на одну 3-літрову або три літрових банки – 1,5 — 2 кг. міцних мясистих помідорів, один великий солодкий перець.

Маринад: 150 г цукру, 60 г солі, 2 ст.л. 9% оцту (= 30 мл)

Приготування: добре помити банки, облити окропом. Перець розрізати на 5-6 частин уздовж. Ретельно вимити помідори і вкласти їх в банки, перекладаючи перцем. Залити крутим окропом, прикривши кришкою та залишити на 20 хвилин. Воду злити в каструлю, додати сіль, цукор, довести до кипіння. Після кипіння дати постояти 5 хв. і влити оцет. Перемішати і цим маринадом відразу ж залити помідори.

Закрутити, перевернути і обгорнути ковдрою чи теплою тканиною до повного охолодження.

Помідори мариновані з насінням гірчиці

Потрібно: 1 кг томатів, на літрову банку – 1 ч. л. насіння гірчиці, 7-10 горошин запашного перцю, 2 лаврових листки.

Маринад: на 1 л води – 100 г оцту 9%, 3 ч. л.  солі,  (30-35 г.), 2,5 ст. ложки цукру (60-65 г).

Приготування:  у чисті банки укладаємо вимиті помідори. Краще використовувати дрібні помідори. Щоб правильно розрахувати кількість води, треба орієнтуватися на вагу продукту, тобто – на 2 кг. помідорів – 2 л. води.

Томати заливаємо крутим окропом. Через 5-10 хвилин воду зливаємо.

Для приготування маринаду всі інгредієнти додаємо вже в киплячу воду і даємо ще покипіти 3 хв. До моменту зливання води маринад вже повинен бути готовий. Додаємо у кожну банку по 2 лаврових листки і заповнюємо маринадом, щоб аж потекло з банки. Зверніть увагу, що спеції повинні потрапити в кожну баночку! Відразу закручуємо стерилізованими кришками і перевертаємо до повного охолодження.

Помідори з медом і базиліком

Потрібно: 1 кг помідорів чері, 35 мл яблучного оцту, 1 ст. л. меду, 0,5 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, 4 зуб. часнику, 5 горошин чорного перцю, 1 лавровий листок, по пучку базиліку і кропу.

Приготування: помідори помийте і наколіть зубочисткою поблизу плодоніжки. Додайте перець горошком, часник, кріп, лавровий листок, сіль і цукор. Залийте окропом та залишіть до повного охолодження. Помідори разом з прянощами перекладіть в банки, а маринад доведіть до кипіння. Додайте мед, яблучний оцет і листя базиліку. Залийте помідори маринадом і залишіть до повного охолодження.

Помідори «Під снігом»

Потрібно: помідори – 1 кг, часник – 2 головки.

Для маринаду: вода – 1,5 л., цукор – 2-3 ст. ложки, оцет 9% – 2 ст. ложки, сіль – 1 ст. ложка.

Приготування: помідори помити під проточною водою. Зубочисткою зробити по кілька наколів біля плодоніжки. Заповнити ними стерилізовані банки, залити доверху кип’яченою водою і залишити до повного охолодження. Охололу воду злити і додати очищений, подрібнений часник, влити по половині ст. ложки оцту, залити підготовленим маринадом (Закип’ятити воду з сіллю і цукром). Закрити стерилізованими кришками, перевернути і тепло закутати до повного охолодження.

Помідори, фаршировані часником

Потрібно: на 3-л банку – 2 кг червоних твердих помідорів, 2 головки часнику, 1 лавровий листок, 3-4 гвоздики, 3-4 горошини духмяного перцю, 5-6 горошин чорного, 2-3 листочки м’яти, кориця на кінчику ножа.

Маринад: 1 склянка цукру (250 мл), 1,5 ст.л. солі з гіркою, 1 маленький пекучий перець, 80 мл. 9% оцту.

Приготування: на дно банки викласти лавровий лист, перці, м’яту, корицю. Зверху щільно викласти помідори, фаршировані часником. Для цього зі сторони плодоніжки вирізати у помідорів невеликий конус і вставити порізаний на пластинки часник. Залити киплячою водою, витримати 10 хвилин, злити. Додати цукор, сіль, пекучий перець. Прямо в банку влити оцет, залити киплячим маринадом і закатати. Щільно загорнути і залишити до повного вистигання.

Помідори квашені

Потрібно: 10 кг помідорів, 500 г гілочок вишні, 200 г селери (зелень), пахучий перець горошком.

Приготування: помідори помити, наколоти виделкою, щільно вкласти в тару рядами, перекладаючи прянощами. Залити розчином (на 1 л води: 70 г солі, 100 г меду чи цукру), накрити зверху чистою тканиною, покласти гніт і виставити на холод.

Томати у власному соці

Відібрати зрілі помідори, ретельно їх вимити, викласти в друшляк, опустити на 1-2 хвилини в каструлю з гарячою водою (95-98°). Вийняти і занурити на 1-2 хвилини у холодну воду, зняти шкірку. Очищені томати щільно скласти в підготовлені банки, залити гарячим томатним соком, а точніше масою (для цього перетерти через сито свіжі дозрілі помідори), після чого прикрити банки стерильними кришками і стерилізувати 35-40 хвилин. Банки закрити, перевернути і дати охолонути.

Помідори «Пальчики оближеш»

Потрібно: помідори, для маринаду – 3,5 л. води, 2 столових ложки цукру, 2 столових ложки оцту, 4 столових ложки солі.

Приготування: промиті помідори розрізати на половинки. На дно підготовлених літрових банок кладемо цибулю, порізану кільцями, петрушку, кілька горошин чорного перцю. Потім викласти помідори, зрізом донизу. Залити маринадом. Маринаду вистачить на 12 літрових банок. Стерилізувати 10 хвилин.

Президентські помідорчики

Потрібно: на літрову банку – 2-3 зубці часнику, 5-6 горошин перцю, 2 столових ложки олії.

Маринад: 3 л води, 9 столових ложок цукру, 100 г оцту, 4 столових ложок солі.

Приготування:  розрізати помідори на половинки. На дно банки покласти 2-3 зубці часнику, 5-6 горошин перцю, 2 столових ложки олії (на літрову банку). Класти шар помідорів зрізом догори, шар цибулі кружальцями і так до верху банки. Залити маринадом і стерилізувати: літрові банки 10 хвилин, дволітрові – 15хв., 3-літрові – 20-25 хв.

Помідори з медом

Потрібно: 2 кг помідорів, 200 г ріпчастої цибулі, 50 г солі, 100 г меду, 50 г фруктового оцту.

Приготування:  почистити цибулю і нарізати тонкими кільцями. Помідори ретельно промити в проточній воді і наколоти з боку плодоніжки голкою або виделкою. У простерилізовані банки викласти помідори, пересипаючи їх кілечками ріпчастої цибулі. Приготувати маринад з солі, меду і фруктового ароматизованого оцту на 1 літр води. Залити помідори киплячим маринадом, накрити стерильними кришками і пастеризувати у киплячій воді. Відразу ж закрутіть банки.

Зелені мариновані помідори

Потрібно: 2 кг зелених помідор, ріпчаста цибуля – 2-3 шт., гострий перець – 2-3 стручки, кріп – 40 г, хрін (листя) – 40 г, листя смородини – 2-3 шт.

Для маринаду (на 3 л. води): оцет – 700 мл, цукор – 350 г, сіль – 250 г, пряна гвоздика – 10 шт., чорний перець – 10 горошин, запашний перець – 10 горошин, лавровий лист – 5 шт.

Приготування: помідори помити, цибулю почистити і розрізати на половинки. Викласти помідори в банки, між ними покласти цибулю, гострий перець, кріп, листя хрону та смородини.

З води, оцту, цукру, солі та спецій  закип’ятити маринад, залити ним помідори, щільно закрити банки і поставити в холодне місце.

Помідори з цибулею

Потрібно: 5 кг невеликих помідорів, 1 кг дрібної ріпчастої цибулі, 100 г солі, 3 л води, 100 г цукру, 1 перець чилі, 160 мл оцту, кріп, листя хрону, часник, чорний перець горошком, листя смородини.

Приготування: на дно літрової банки покласти лист хрону, гілочку кропу, зубчик часнику (бажано розрізаний на 2-3 частини), кілька шматочків гіркого перцю, кілька горошинок чорного перцю. Заповнити банку помідорами та цибулею, залити окропом, накрити кришками.

Дати постояти близько 5-8 хвилин. Воду з банок злити в каструлю, додати сіль, цукор та оцет і довести до кипіння. Коли маринад закипить, залити ним помідори і закатати. Перевернути горлечком донизу і вкутати.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *