Відірватися неможливо – ароматна і корисна випічка для тих, хто постить, і не тільки

Відірватися неможливо – ароматна і корисна випічка для тих, хто постить, і не тільки

Горнятко чаю або кави і шматочок кексу здатні додати яскравості кожному дню! Не уявляєте випічки без яєць, масла, сметани чи молока? Спробуйте – це неймовірно смачно та корисно. Така випічка містить значно менше калорій, аніж традиційна, тому шматочок кекса впишеться у будь-яку дієту. А ще підійде тим, хто постить. І жодна людина не запідозрить, що їсть десерт, в якому немає звичних для випічки інгредієнтів.

Найсмачніший у світі морквяний кекс

Потрібно: 450 г моркви, 300 г борошна (можна комбінувати різні види муки, спробуйте 200 г звичайної білої пшеничної та 100 г кукурудзяної), 50 г рафінованої соняшникової олії, 80-100 г цукру (можете взяти менше чи більше, орієнтуйтеся на ваш смак), 100 г заварки міцного чорного чаю, 100 г темних чи світлих родзинок, цедра лимона та апельсина, розпушувач (за інструкцією на упаковці), пачка ванільного цукру, дрібка соди (гашеної оцтом чи лимоном), дрібка запашного перцю, підійдуть також кориця і кардамон.
Приготування: моркву натираємо на найдрібнішій тертці (можна в кухонному комбайні). Викладаємо моркву в миску, додаємо цукор, ванільний цукор, олію, спеції, добре перемішуємо. З лимона та апельсина натираємо цедру і додаємо її до суміші. Туди ж додаємо борошно, розпушувач, гашену соду. Перемішуємо. Вливаємо заварку чаю (попередньо трошки охолоджену) – дивіться уважно, скільки візьме тісто, воно не повинно бути рідким. Після цього додаємо помиті й висушені родзинки і вимішуємо. Викладаємо у форму (дно простеліть папером для випічки). Викладаємо тісто, ставимо в духовку на 180 градусів на годину. Виймаємо, охолоджуємо. Різати відразу не треба! Випічці без яєць потрібно дати час охолонути, інакше вона буде розвалюватися. Найкраще – накрити щільно кришкою чи мискою і залишити на ніч.
Після завершення вашого посту кекс можна прикрасити кремом. Перемеліть у блендері до однорідного стану звичайний домашній сир або сир на кшталт «Філадельфії» чи «Маскарпоне», додаючи до нього трохи цукру, ванільного цукру. Також можна додати трохи натертої цедри з лимона. Отож, після того, як спечений кекс постоїть ніч (або хоча б кілька годин), оцим кремом щедро намастіть випічку. Поверх неї насипте подрібнені волоські горіхи й хвилин на 30 помістіть у холодильник.
Зберігати кекс потрібно в холодильнику (і теж накритим, щоб не вбирав сторонніх запахів) Без холодильника випічка, що не містить яєць, може швидко зачерствіти.

Шматок сонця – гарбузовий кекс з апельсином

Потрібно: 280 г гарбузового пюре (для пюре гарбуз спечіть і подрібніть до однорідного стану), 100 г яблучного пюре (можна готове з дитячого харчування), 100 мл води, 70 г цукру, 200 г борошна (можна взяти 100 г звичайного білого пшеничного і 100 г кукурудзяного), щіпка кориці, сода (погасити в лимоні чи оцті) або розпушувач (за інструкцією на упаковці), сушена і подрібнена цедра апельсина – щіпка, гарбузове насіння для прикраси.
Приготування: у мисці змішуємо гарбузове пюре, яблучне пюре, воду, борошно, цукор. Додаємо корицю і цедру, вимішуємо. Не забуваємо про розпушувач! Викладаємо в форму, ставимо в духовку на годину на 170 градусів. Даємо повністю охолонути!
Борошно можна брати практично будь-яке. Якщо брати тільки пшеничне борошно, то текстура буде легшою. Готове яблучне пюре можна замінити натертим на дрібній тертці (без шкірки) яблуком – воно дає тісту м’якість, використовується замість масла. Якщо яблук немає, кладіть рафіновану олію без запаху (не більше 40-50 г). Обов’язково дайте кексу повністю охолонути перед тим, як різати, інакше буде кришитися.
Гарбузовий кекс з родзинками 

Потрібно: 270 г гарбуза, 15 г олії (найкраще кокосової), 50 г цукру, 150 г борошна (якщо маєте бажання експериментувати, візьміть 110 г цільнозернового борошна, 30 г кокосового і 10 г мигдалевого борошна), жменя родзинок, розпушувач.
Приготування: технологія та сама, як у попередньому рецепті гарбузового кексу з апельсином. Цей кекс виходить трохи сухішим і менш щільним.

Чайний кекс зі спеціями – як у Британії

Потрібно: пшеничне борошно – приблизно 180-220 г, міцна заварка чорного чаю – склянка (180-220 г), родзинки – 200 г, олія без запаху – 40 г, цукор – 50-60 г, розпушувач (за інструкцією на упаковці), спеції за смаком (наприклад, трішки запашного перцю, мускатного горіха і кориці).
Приготування: попередньо замочити родзинки в чайній заварці і залишити на стільки, на скільки у вас вистачить терпіння (наприклад, години на чотири, але можна залишити і на добу). У мисці змішати борошно, спеції (не шкодуйте!), цукор, розпушувач. Вилити в цю суміш чайну заварку разом з родзинками. Кількість борошна варіюйте самі в залежності від того, скільки рідини вберуть ваші сухофрукти. Додати олію і перемішати. Заповнити тістом форму і відправити випікатися – 170 градусів, близько години. Спробуйте під час випікання поруч із кексом поставити в духовку миску з водою і дати кексу охолонути у вологому середовищі.
Також до кекса можна додати що-небудь цитрусове, підійде цедра лимона або апельсина.

Шоколадний кекс з цукіні

Потрібно: 1 невеликий цукіні (близько 200 г), 40 г олії без запаху, 90 г яблучного дитячого пюре (можна використовувати розім’ятий виделкою банан), 130 г борошна (звичайного білого пшеничного, цільнозернового чи суміш), 50-60 г какао без цукру (можна використовувати також кероб), 50-60 г цукру (залежить від того, наскільки солодку випічку ви любите), кориця, ваніль, родзинки, горіхи, цедра лимона (що подобається, на око), сода на кінчику чайної ложки (гашена оцтом чи лимонним соком), розпушувач (за інструкцією на упаковці).
Приготування: цукіні почистити, натерти на крупній тертці. Всі інгредієнти змішати виделкою (буде занадто густо – додайте води, дуже рідко – трохи борошна), викласти в форму (наприклад, у силіконову форму в вигляді цеглинки). Випікати в духовці на 165-170 градусах приблизно 40-50 хв. Час, звичайно, залежить від вашої духовки. Готовність перевірте зубочисткою – якщо суха, отже, кекс готовий.
Використання цукіні в цьому рецепті допомагає істотно (практично на третину) скоротити кількість борошна і дає вологу текстуру. Здогадатися, що в цьому кексі є овочі, неможливо, тож нехай вас не бентежить цей інгредієнт.

Ароматний лимонний кекс

Потрібно: 185-200 г борошна (можна взяти звичайне пшеничне або суміш, наприклад, 100 г вівсяного, 30 г гречаного, 35 г мигдального, 20 г кокосового борошна), 65 г цукру, 40 г соку лимона, 115 г вівсяного молока (можна використовувати кокосову воду або просто воду), 40 г олії, 60-90 г яблучного пюре, родзинки, натерта цедра лимона, ваніль, кориця – на око, але смачніше, коли цедри більше, ніж кориці, сода і розпушувач.
Приготування: процедура випікання, як у попереднього кекса. Всі інгредієнти потрібно змішати та викласти в форму. Випікати 40-50 хвилин за температури 165-170 градусів.

Банановий кекс з вівсяним борошном

Потрібно: 225 г банана (беріть стиглий, розминайте виделкою – не блендером, інакше буде надто рідко. Грудочки банана – це нормально), 190 г борошна (можна взяти звичайне пшеничне або суміш – наприклад, 50 г цільнозернового, 100 г борошна із зеленої гречки (або звичайного гречаного), 20 г мигдалевого борошна і 20 г кокосового борошна. Частину борошна спробуйте замінити вівсяним борошном або на подрібнену в кавомолці вівсянку), 160 г вівсяного молока, 10 г олії (для бананової випічки багато олії не потрібно), 40 г цукру (знову ж таки, багато цукру не потрібно, банани і так солодкі), розпушувач і сода, горіхи, сухофрукти (смачно з різаною курагою) – за смаком. Можна нічого не додавати.
Приготування: процес той же, що в попередніх рецептах – змішати, викласти в форму, випікати 40-50 хвилиин за температури 165-170 градусів.

Шарлотка з вишнею

Потрібно: 1 склянка борошна, 1 ч. л. соди, 2 ст. л. лимонного соку, 90 г цукру, пакетик ванільного цукру, дрібка кориці та меленого імбиру, 1 ст. л. олії без запаху, 0,5 склянки води, 200 г замороженої вишні.
Приготування: змішуємо борошно, соду, цукор, ванільний цукор, корицю та імбир (імбиру потрібно зовсім трішки, на кінчику ножа). Додаємо олію і начинку (вишню розморожувати не треба), лимонний сік, наприкінці вливаємо воду. Ретельно все перемішуємо і залишаємо приблизно на 10 хвилин. Розігріваємо духовку до 180 градусів. Пиріг викладаємо на пергаментний пиріг у форму та випікаємо протягом 30-40 хвилин.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares