Відкрийте нарешті літо: дивовижні й вишукані страви з полуниці

Відкрийте нарешті літо: дивовижні й вишукані страви з полуниці

полуниціВсі ми обожнюємо полуницю за чудовий смак і аромат. Але не варто забувати, що ця ягода ще й багата на вітамін С, флавоноїди й корисні рослинні кислоти. Ймовірно, тому вона дозріває однією з перших, щоб поповнити розтрачений за зиму й ранню весну запас вітамінів і життєво необхідних речовин. Тому смачні страви з полуниці – не тільки ласощі для дітей і дорослих, а й джерело здоров’я. «Наш ДЕНЬ» підготував для вас рецепти вишуканих і неймовірно смачних десертів.

Торт із полуницею: ніжний десерт

Потрібно: для бісквіта – 2 яйця, 80 г борошна, 3 ст. л. цукру, 10 г розпушувача, щіпка солі, 1 ст. л. олії;

для сирного крему:  300 г жирного сиру, 300 г сметани, 80 г вершкового масла, 150 г цукру, 150 г полуниці, 15 г желатину;

для полуничного желе: 300 г полуниці, 10 г желе швидкого приготування, 200 мл води.

Приготування: для бісквіту збити яйця з цукром у пишну піну за допомогою вінчика або блендером. Додати просіяне борошно з розпушувачем і сіллю і акуратно перемішати. Тісто помістити в змащену олією форму і випікати 8-10 хв. при температурі 180°C. Перевірити готовність можна дерев’яною паличкою – якщо паличка суха – значить, бісквіт готовий.

Поки випікається бісквіт, приготувати крем. Желатин замочити в теплій воді. Полуницю помити, просушити і відокремити від плодоніжок. Збити з цукром блендером. Відкласти пару столових ложок, решту пюре підігріти, додати набряклий желатин і проварити до його розчинення. Охолодити до теплого стану. Сир протерти через сито і збити з м’яким маслом і сметаною. Потім додати полуницю з желатином і продовжувати збивати. При бажанні можна порізати трохи полуниці і додати в крем.

Остиглий бісквіт у формі змастити полуничним пюре. Зверху викласти сирний крем і помістити в холодильник на 30-40 хв.

Поки торт застигає, приготувати полуничне желе. Пакетик желе розчинити в теплій воді, розмішати і трохи нагріти (але не кип’яти) до повного розчинення желе. Полуницю порізати пластинками. Ягоди довільно викластии по колу на сирний крем, зверху налити частину желе. Поставити у холодильник на 15 хв, щоб желе застигло. Потім налити ще желе і помістити торт із полуницею в холодильник до повного застигання на 2-3 год. (можна на ніч). Дістати з холодильника, акуратно, допомагаючи ножем, відокремити бортик форми від торта і зняти його.

Полуничний пиріг

Потрібно: для тіста – 2 скл. борошна, 1 яйце, 250 г сиру, 100 г вершкового масла, 100 мл молока, 1 скл. цукру, 10 г ванільного цукру, 1 ч. л. розпушувача, щіпка солі;

для начинки: 300 г полуниці, 100 г цукрової пудри, 1 ч. ложка крохмалю.

Приготування: сир протерти через сито, щоб позбутися грудочок, додати яйце, цукор, ванільний цукор і розтерти до однорідного стану. Додати в сирну масу м’яке вершкове масло і перемішати. Влити молоко і знову перемішати. Поступово додати просіяне борошно з розпушувачем і сіллю і замісити м’яке еластичне тісто. Викласти тісто в змащену маслом форму для випікання і розподілити по дну, формуючи невеликі бортики. Полуницю очистити від хвостиків, помити, обсушити. Великі ягоди порізати, дрібні можна залишити цілими. Викласти полуницю поверх тіста і посипати цукровою пудрою, змішаною з крохмалем. Відправити пиріг у розігріту до 180°С духовку.

Полуничний пиріг буде готовий приблизно через 30-35 хв. Готовність можна перевірити дерев’яною шпажкою. Якщо вона суха – пиріг готовий.

Готовий полуничний пиріг залишити у формі до повного охолодження, потім порізати на порційні шматочки і подавати.

Мафіни з полуницею

Потрібно: 200 г полуниці, 200 г борошна, 2 яйця, 120 г сметани, 50 г вершкового масла, 150 г цукру, 1 ч. л. цукрової пудри, 10 г ванільного цукру, 2 ч. л. розпушувача, щіпка солі.

Приготування: м’яке вершкове масло перемішати з цукром. Додати по одному яйця, потім сметану і знову перемішати. Поступово всипати просіяне борошно, змішане з сіллю і розпушувачем, і замісити м’яке тісто. Полуницю почистити, помити, обсушити і дрібно порізати. Ввести в тісто шматочки ягід і акуратно перемішати. Наповнити тістом на 2/3 змащені маслом формочки для мафінів. Помістити полуничні мафіни в розігріту до 180°С духовку і випікати приблизно 20 хв. Готові мафіни остудити, дістати з форми і подавати. Можна прикрасити їх цілими ягідками полуниці та посипати цукровою пудрою.

Полуничне печиво

Потрібно: для тіста – 200 г борошна, 1 яйце, 70 г вершкового масла, 120 мл молока, сіль за смаком;

для прошарку: 300 г полуниці, 400 г жирних вершків, 50 г цукру, 1 ч. л. цукрової пудри.

Приготування: спочатку приготувати тісто. Порубати ножем вершкове масло, просіяне борошно і сіль. Збити яйце з цукром і 100 мл молока, а потім додати його до тіста і перемішати. Тісто має вийти достатньо м’яким. Викласти тісто на присипану борошном робочу поверхню і розкачати корж. Формочкою або ножем вирізати фігурки для печива. Викласти коржики на змащене маслом деко і зверху змастити залишками молока. Випікати печиво при температурі 220°С протягом 10 хв. Готові коржики залишити остигати. Тим часом підготувати прошарок для випічки з полуницею.

Полуницю помити, обсушити і відокремити хвостики. Великі ягоди краще розрізати на часточки, а дрібні можна залишити цілими. Також кілька ягідок залишити для прикраси печива. Збити вершки з цукровою пудрою. Щоб печиво вийшло яскравіше, можна у вершки додати полуничний сік. Змастити збитими вершками печиво, зверху викласти скибочки полуниці. Посипати печиво цукровою пудрою і прикрасити ягодами.

Полуничне  тірамісу

Потрібно: маскарпоне – 100 г (можна взяти і свіжий домашній сир, перетертий у блендері з рідкими вершками), яйце -1 шт., цукор – 25 г, печиво савоярді – 6 шт., розчин кави -100 мл, лікер -1 ч.л., полуниця -100 г, какао.

Приготування: жовток збити з цукром до білого кольору і змішати з маскарпоне. Білок збити окремо і акуратно вмішати до попередньої маси. Заварити каву, додати до неї лікер. Обмакнути 4 печива в каву і викласти у форму, зверху викласти 1/2 крему, покласти порізану полуницю. Зверху викласти решту печива, змоченого в каві, та решту крему. Посипати какао і прикрасити полуницею. Залишити просочуватися на 4-5 год.

Шарлотка з полуницею

Потрібно: 500 г полуниці, 200 г печива “Дамські пальчики”, 400 г домашнього сиру, 2 яєчних білка, 250 г збитих вершків, 4 ст. л. цукру, щіпка лимонної кислоти, 14 г желатину.

Приготування: желатин замочити за інструкцією на упаковці. Полуницю перебрати, помити, обсушити. Половину ягід збити у блендері з цукром, решту порізати на 2-4 частини. Яєчні білки збити з цукром і лимонною кислотою. Сир змішати з ягідним пюре і шматочками полуниці, додати в нього желатин, збиті білки і половину збитих вершків. Частину ягідного пюре залишити для просочення, а частину полуниці – для прикраси. Помістити масу в холодильник на 1 год., щоб вона загусла. На дно глибокої рознімної форми викласти печиво “дамські пальчики”, залити полуничним пюре і наповнити сирно-ягідним мусом. Уздовж стінок форми вертикально поставити печиво. Посипати поверхню шарлотки бісквітної крихтою. Поставити форму в холодильник на 2-3 год., щоб шарлотка просочилася. Форму дістати з холодильника і перекинути охолоджену шарлотку на тарілку. Прикрасити свіжими ягодами, збитими вершками і обв’язати яскравою стрічкою для стійкості.

Салат з полуницею, сиром і горіхами

Потрібно: 300 г полуниці, 150 г сиру брі, 100 г волоських горіхів, 1 ст. л. кунжутного насіння, пучок руколи, 0,5 лимона, 1 ст. л. меду, 2 ст. л. оливкової олії, 0,3 ч. л. гірчиці, сіль за смаком.

Приготування: з’єднати мед із лимонним соком, гірчицею, сіллю, перцем і оливковою олією. Перемішати до однорідного стану. Полуницю порізати на 2-4 частини. Горіхи підсушити і подрібнити. Покришити сир. Викласти на тарілку руколу. Зверху помістити полуницю. Посипати сиром, горіхами та кунжутним насінням. Заправити салат соусом і подавати.

Фруктовий лід зі свіжої полуниці

Потрібно: 2 скл. полуниці, 1 скл. цукру, 1,2 скл. води.

Приготування: вимити полуницю, видалити плодоніжки і в блендері збити в пюре. Тепер зробити цукровий сироп. Для цього розтопити в каструлі на маленькому вогні цукор з водою, поки цукор не розтане. Дати охолонути. Змішати пюре з полуниці і 1 скл. цукрового сиропу. Розкласти у форми для морозива і заморозити. Подавати зі свіжими ягодами.

Полуничний лимонад з базиліком і м’ятою

Потрібно: 3 чашки свіжовичавленого соку лимона, чашка гранульованого цукру, 2 чашки очищеної, розрізаної на половинки полуниці, 6 листочків базиліка, 8 листочків м’яти, 6 чашок холодної води (вийде приблизно 4 л).

Приготування: змішати цукор із лимонним соком і ретельно розмішати, поки він не розтане в глечику. Змішати в блендері полуницю, листочки м’яти і базиліка до консистенції смузі, додати в глечик. Додати ще 6 чашок холодної води і подавати з льодом.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *