ПОМИЛКА 1. ЗАНАДТО РАННІЙ ПОСІВ НАСІННЯ НА РОЗСАДУ
У кожної культури – свій строк посіву, інформацію про який ви можете знайти на звороті впакування з насінням. Його потрібно строго дотримуватися. У середньому, розсада томатів готова до посадки у відкритий ґрунт через 50-60 днів після посіву, перцю й баклажанів – 60-70 днів, огірків і інших гарбузових – 20-30 днів. Якщо ви посіяли насіння занадто рано, то рослини довше залишаться в приміщенні й неминуче почнуть витягатися.
ПОМИЛКА 2. ЗАГУЩЕНИЙ ПОСІВ
Найпоширеніша помилка, яка може повністю погубити посіви. Сіянцям буде тісно, вони почнуть боротися за життєві ресурси й витягатися. Вчасно робіть проріджування й пікіровку сіянців.
ПОМИЛКА 3. НЕПРАВИЛЬНИЙ ТЕМПЕРАТУРНИЙ РЕЖИМ
Чим вища температура повітря в приміщенні, тим активніше йде нарощування рослиною надземної частини. Коріння при цьому, навпаки, слабшає і сіянець витягається. У цілому, до появи сходів температура може бути в межах 23-24°C, а потім варто її понизити до 14-16°C, щоб рослина почала повноцінно розвиватися. Через 10 днів комфортна температура може бути – до 21°C.
ПОМИЛКА 4. НЕСТАЧА СОНЯЧНОГО СВІТЛА
Недостатнє освітлення – одна з частих причин, яка призводить до переростання розсади. У пошуках джерела світла рослини витягаються, слабшають, стають тендітними і ростуть нерівномірно. Усього розсаді потрібно 12-14 годин світла на добу, тому заздалегідь продумайте систему додаткового освітлення, наприклад, використовуйте фітолампи.
ПОМИЛКА 5. НЕПРАВИЛЬНИЙ ПОЛИВ І ПІДГОДІВЛЯ РОЗСАДИ
Залита й перегодована розсада, особливо в умовах теплого приміщення, неминуче витягнеться й втратить свої якості. Пам’ятайте, що полив слід проводити тільки при підсиханні ґрунту й тільки теплою відстояною водою (22°C). Підгодівлі необхідні, але в невеликих кількостях. У середньому для розсади томатів проводять 4 підгодівлі, перцю – 3, капусти й огірків – 2. При підгодівлі розсади віддавайте перевагу не азотним, а фосфорним і калійним добривам.