Ознаки, які мають насторожити
Сильна спрага протягом усієї доби, особливо вночі. Відповідно і часте сечовипускання. Погане загоєння порізів і ран на шкірі. Сверблячка. Постійне відчуття голоду і, як наслідок, зайві кілограми. Також у людини спостерігається така симптоматика: запаморочення, нудота, блювота, постійне безсилля, слабкість в кінцівках, головні болі, відчуття здавленості в скроневій області. Ознака крайнього ступеня підвищення глюкози – це той момент, коли шкіра людини починає пахнути так, як ніби її змастили ацетоном. Увага! Не варто самостійно захоплюватися зниженням високого рівня глюкози, її різке падіння може призвести до серйозних наслідків. При зниженні цукру в крові (гіпоглікемії) частина симптомів схожа з гіперглікемією. Людина також відчуває безсилля, слабкість, прострацію, до цього додається тремтіння в руках і ногах.
Що знижує цукор у крові
Високий цукор в крові повинні знижувати лікарі в медичних установах. Звичайно, якщо підвищення не надто явне, кожен може взяти ситуацію в свої руки, і, в першу чергу, – це буде перегляд денного раціону.
При високому цукрі забороняється вживати продукти: смажені, консервовані, надмірно солоні, копчені, продукти швидкого харчування, штучні соуси, кондитерські вироби.
Рекомендується готувати наступними способами: варити на воді, в пароварці, запікати в духовці, в печі.
Які овочі можна їсти?
Всі, крім баклажанів. Особливо корисні сирі овочі: огірки, редис, кабачки, гарбуз, часник, всі сорти капусти.
Помідори дозволені людям з підвищеним рівнем цукру, але тільки сирі. У разі діабету вживання цього овоча дозволено тільки при захворюванні другого типу.
Болгарський перець теж містить чимало цукру, але його вживання дозволено людям з підвищеним рівнем а також – діабетикам другого типу. А ось буряк здатен виводити глюкозу з організму.
Водночас для денного раціону не рекомендують моркву і картоплю.
Дуже дієвим способом будуть овочеві дієти протягом місяця: тушковані або парені овочі, овочеві рагу та свіжі салати.
Ягоди і фрукти, що знижують цукор
Підходять журавлина і смородина.
Не можна їсти: виноград (особливо чорний), полуницю (з обережністю).
Корисні ягоди: вишня, черешня, малина, аґрус, шовковиця.
Фрукти, які знижують цукор: груші, яблука, апельсини, абрикоси, сливи, грейпфрут, алича, ківі, гранат. Для людей, у яких підвищений рівень глюкози в крові, вживати фрукти слід не пізніше 17-ї години.
Фрукти, які підвищують цукор: банани, фініки, мандарини, манго, ананаси, персики.
Фруктові салати не є корисними для тих, у кого підвищений рівень глюкози. Кожен фрукт бажано вживати окремо, з перервами.
А що з морепродуктами і м’ясом?
Дуже корисними будуть: морська капуста, креветки, нежирні сорти риби.
З м’ясних продуктів цукор не підвищують: курятина, телятина, кролятина.
Інші продукти
Не дозволяють цукру підніматися горіхи, але вони надмірно калорійні, тому їх їдять з обережністю. А також продукти, багаті клітковиною: крупи і злаки, бобові рослини (квасоля корисніша в стручках).
Дуже добре тримає рівень глюкози в певних рамках земляна груша (топінамбур). Його слід ввести в раціон замість картоплі, що містить цукор. А також корінь імбиру і кориця, які можна додавати в чай та різні страви.
Що пити?
Категорично забороняються алкогольні напої, солодкий чай і кава. Найбільш корисними будуть овочеві соки, особливо – з білокачанної капусти, буряка, гарбуза. При високих показниках морквяний і томатний соки не п’ють, а буряковий сік слід розводити водою, пропорції: 40% води на 60% соку. Ягідні соки також бажано розводити водою. Зате будуть корисні ягідні морси, при цьому ягоди не треба варити, а тільки розтовкти. А от фруктові соки містять велику кількість цукру, особливо магазинні. Щодо домашніх, то їх слід розводити у пропорції 80% води на 20% соку. Можна вживати соки: яблучний, грушевий, апельсиновий, гранатовий, абрикосовий, айвовий.
Корисні зелений, трав’яний і білий чаї, які треба пити без цукру. І, звичайно ж, протягом дня треба пити велику кількість води.
Народні засоби
Сік часнику і соняшникова олія
Часник (1 головка) віджати в нерафіновану соняшникову олію (250 мл), залишити на кілька годин, щоб настоялося. Вживати по одній чайній ложці на добу, протягом місяця на голодний шлунок. Також можна чистий сік часнику (1 чайну ложку) розбавити такою ж кількістю води і вживати щоранку. Протипоказання є для людей з гастритом або виразкою, а також тим, у кого часник викликає алергічну реакцію.
Листя кульбаби
Листя запарюють на водяній бані, з розрахунку пучок листя на 250 мл води. Настоюють протягом години, потім розводять з водою 50/50 і випивають по склянці в ранкові години.
Для запарювання підходять і інші засоби, наприклад: листя лісової суниці, кропиви, петрушки, подорожника.
Відвар вівса
Корисний натще. Склянку вівса залити окропом в літровому термосі. Настояти вночі, вживати тричі на добу перед їдою протягом місяця. Потім можна більш тривалий термін щодня пити відвар тільки в ранкові години.
Кориця
Для більшої ефективності дрібку кориці вживають натще в ранкові години, запиваючи великою кількістю води. Однак, вона протипоказана людям з алергічною реакцією на прянощі, а також хронічним гіпертонікам. Протягом дня вживати можна не більше 4 грамів, не пізніше 17 години, оскільки кориця має тонізуючу властивість.
Пророщений овес
Вживання пророщених зерен натщесерце щодня дозволить нормалізувати цукор.
Відвар шипшини
Шипшина містить велику кількість вітаміну C, необхідного при високому рівні цукру. Настоювати відвар перед вживанням потрібно не менше трьох годин, для цього використовують термос.
Вправи
І, звичайно, не забувайте про рух. Будь-який активний вид спорту, пробіжка на свіжому повітрі, ранкова зарядка, робота з тренажерами або просто окремі вправи активізують кровообіг і допомагають боротися, зокрема, і з високим цукром,
Слід бути обережними людям із травмами, з важкими захворюваннями органів травлення, гіпертонікам.
Якщо потрібно оперативно знизити цукор в крові
Перше, що треба зробити – це випити кілька склянок води, яка здатна розріджувати кров. Звичайно, такий засіб підходить людям без діагнозу «діабет», адже у них в якості першої допомоги вже задіяні препарати.
Приготувати ромашковий, зелений або імбирний чай без додавання цукру, але приправлений корицею. Потім обов’язково треба порухатися, щоб «розігнати» кров. У процесі руху стежити за тиском і серцебиттям. Наостанок можна посмоктати шматочок лимона.