Холестерин, по суті, це жироподібна речовина, яка необхідна організму для виробництва гормонів, клітин і нервової тканини. Однак, коли її в організмі забагато – це шкодить здоров’ю.
Учені припускають, що високий рівень певного виду холестерину в крові навіть у людини з нормальною вагою – прямий шлях до інсульту та інфаркту, оскільки такий холестерин відкладається на стінках судин, що живлять різні органи. Холестерин виробляється нашим організмом, а саме – печінкою, на рівні приблизно 85%. Якщо він в нормі, то стає джерелом енергії для організму. Але при надлишку перетворюється на отруту. Розрізняють “хороший” холестерин – ліпопротеїд високої щільності та “поганий” – ліпопротеїд низької щільності. В ідеалі рівень “хорошого” холестерину повинен бути якомога вищим, а “поганого” – якнайнижчим.
Низький рівень холестерину найчастіше зустрічається в жінок, які часто сидять на низькожирових дієтах. Це також загрожує здоров’ю, зокрема відсутністю місячних та безпліддям.
Як понизити рівень холестерину?
Найперше – не вживати насичених жирів: м’ясо, вершкове масло, жири. Поліненасичені жири знижують холестерин. Вони входять до складу соєвої, соняшникової, кукурудзяної олії, морепродуктів, нежирних молочних продуктів. Мононенасичені жири також знижують «поганий» холестерин. Вони містяться в оливковій та арахісовій олії, горіхах і авокадо.