Хурма неймовірно корисна для організму: містить калій, кальцій, залізо, йод

Хурма неймовірно корисна для організму: містить калій, кальцій, залізо, йод
З настанням холодів на ринках і в магазинах з’являється хурма – тропічний фрукт, який володіє незвичайним смаком і має безліч корисних властивостей. Батьківщиною хурми є Китай, де цю рослину споконвіку вирощували в лікувальних цілях. Сьогодні хурма є їжею гурманів, солодким фруктовим десертом, який із задоволенням вживають в їжу і діти, і дорослі. Однак, не варто забувати, що плоди цієї рослини можуть стати чудовим ліками при найрізноманітніших недугах: від простуди – до гіпертонії.

Чим корисна хурма

Секрет хурми простий – вона багата найрізноманітнішими вітамінами, серед яких: В, С, А, Е і РР. Їх у цьому фрукті міститься набагато більше, ніж у яблуках або лимонах. Крім того, хурма містить безліч важливих мікроелементів, які так необхідні для правильної та безперебійної роботи людського організму. Магній, калій, кальцій, залізо, бета-каротин, фруктоза, дубильні речовини і органічні кислоти – ось далеко неповний перелік речовин, що містяться в плодах цієї рослини. Їх наявність і обумовлює корисні властивості хурми, яка, в першу чергу, важлива для людей, що страждають серцево-судинними захворюваннями.

Якщо щодня з’їдати по 1-2 стиглих плоди цієї рослини, можна нормалізувати артеріальний тиск, знизити крихкість судин і позбутися холестеринових бляшок. Крім цього, глюкоза і фруктоза, що містяться в хурмі, чудово зміцнюють і живлять серцевий м’яз, тому регулярне вживання цих фруктів є прекрасною профілактикою інфаркту та ішемічної хвороби серця.

В’яжучі та антисептичні властивості хурми відомі з незапам’ятних часів. Тому плоди цієї рослини чудово допомагають при розладах шлунково-кишкового тракту і харчових отруєннях. Їх рекомендують вживати при закрепах і діареї, кишкових кольках і метеоризмі. Крім цього, хурма володіє загоюючими властивостями, тож допоможе й тим, хто страждає на гастрит і виразкову хворобу.

При простудних захворюваннях не тільки корисно їсти хурму, яка, завдяки величезній кількості вітамінів, допомагає здолати недугу, але й полоскати горло соком цієї рослини. Для приготування ліків слід 5 столових ложок соку злегка перезрілого плоду змішати з такою ж кількістю теплої кип’яченої води. Застосовувати полоскання слід 2-3 рази на день за 20-30 хвилин до їжі. Крім цього, сік хурми, розведений водою, рекомендується закапувати в ніс при нежиті,  як простудному, так і алергічному.

Останні наукові дослідження показали, що хурма є чудовим природним антиоксидантом, який омолоджує організм, виводить з нього шлаки і запускає регенераційні процеси. Щоденне вживання плодів цієї рослини також сприяє боротьбі з надмірною вагою, покращує загальне самопочуття і настрій. Тим, хто хоче позбутися вугрів або страждає на збільшення порів шкіри, косметологи рекомендують кілька разів на тиждень наносити на обличчя кашку з хурми, змішану з яєчним білком. Змивати таку маску слід через 20 хвилин холодною водою, після чого шкіру рекомендують обробити перекисом водню.

Варто також зазначити, що плоди цієї рослини є відмінним антидепресантом і допомагають впоратися з роздратуванням, втомою і безсонням. Достатньо щодня з’їдати по одному фрукту.

Окрім того, у хурмі міститься кальцій, який зміцнює кістки, зуби, нігті та волосся.  Завдяки підвищеному вмісту заліза, хурма є природним засобом для профілактики анемії, вона сприятливо впливає на процеси травлення.

Шкода і протипоказання

Хурма не має будь яких протипоказів і дуже рідко викликає алергію, навіть якщо щодня перевищувати норму її вживання, яка складає 3-5 фруктів на добу. Тим не менше, через  наявність глюкози і фруктози, хурмою не варто захоплюватися людям, які страждають на цукровий діабет. При вікових змінах мікрофлори шлунково-кишкового тракту, які призводять до регулярних закрепів, також слід обмежити вживання плодів цієї рослини, які можуть спровокувати непрохідність кишечника.





Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *