Кому не можна їсти нектарини

Кому не можна їсти нектарини

Це не такий простий фрукт, як здається. Розповідаємо, яку користь і небезпеку несе південний плід.

Кому варто їсти нектарин

  1. Трудоголікам. Магній спільно з рибофлавіном, фолієвою кислотою, мікроелементами, а особливо з кремнієм, підвищує працездатність і стресостійкість, знімає хронічну втому, підтримує нервову систему.
  2. Береже серце і судини. Калій («вітамін серця») підтримує роботу міокарда, плюс рослинна клітковина, яка не дає «шкідливому» холестерину відкладатися в судинах, збережуть ритм серця рівним, сприятимуть нормальність роботі судин.
    3. Береже суглоби. Сік нектарина сприяє виведенню солей натрію і зайвої рідини. Корисний в профілактиці артриту, коксартрозу, подагри.
    4. Підтримує стрункість. Відчуття ситості дасть клітковина. Мінеральний склад та антиоксиданти сприяють швидшому спалюванню жирів, утилізації продуктів згорання глюкози. Нектарин часто вноситься дієтологами в програми корекції ваги.
    5. Жителям мегаполісу. Вітамін Е як потужний антиоксидант, фолієва кислота, багатий склад мікроелементів захистять організм від негативних факторів несприятливої екологічної обстановки великого міста.

Варто внести фрукт в меню при таких проблемах:
• завдяки багатому мінеральному складу покращує кровотворну функцію, сприяє підвищенню імунітету;
• при гіпертонії – натрій бореться з надлишком солей і рідини в організмі в цілому і в судинах зокрема;
• при проблемах шлунково-кишкового тракту, запорах, дисбактеріозах – пектини не тільки покращують моторику, перистальтику, а й пригнічують патогенну флору, очищають шлунково-кишковий тракт;
• груба нерозчинна клітковина виведе з організму шлаки, токсини та інші шкідливі для здоров’я сполуки;
• вміст глюкози, фруктози, антиоксидантів дозволяє говорити про благотворний вплив на роботу головного мозку, про поліпшення пам’яті, збільшення швидкості реакції при перевтомі, вегето-судинній дистонії.

Плід краси: користь для жінок
Користь нектарина взяли на озброєння не тільки дієтологи – для жіночої краси він незамінний.
1. Ударна доза вітамінів А і С сприяє утриманню вологи в організмі в цілому і в шкірі зокрема. Розгладжуються дрібні зморшки, відновлюється здоровий колір обличчя.
2. Завдяки здатності очищати організм нектарин зберігає і чистоту шкіри – з допомогою тих же пектинових волокон.
3. Фолієва кислота плюс цинк – знахідка для пишної шевелюри і міцних нігтів. Крім того, «жіночий вітамін« В9 », підтримуючи гормональну функцію, перешкоджає старінню.

Шкода: протипоказання
Виключно корисний фрукт деяким варто виключити з раціону, або включати в маленьких дозах, адже у нектарина є протипокази.

По-перше, людям, які  страждають діабетом, варто взяти до уваги глікемічний індекс, проконсультуватися з лікарем. При різних типах хвороби показання різні.

По-друге, можлива харчова алергія.

По-третє, нектарин може завдати шкоду людям, які страждають панкреатитом, холециститом, спастичним колітом.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *