Млинці – мереживні, тоненькі, на будні та свята!

Млинці – мереживні, тоненькі, на будні та свята!

Млинці – не просто універсальна страва, в яку можна покласти все, що є в холодильнику. Це улюблені смаколики дітей і дорослих. Рецептів млинців – безліч. Їх можна приготувати як з солодкою, так і з солоною начинкою. Вони можуть стати чудовою закускою, другою стравою і навіть вишуканим десертом. Млинці можна зустріти в різних кухнях світу – Франції, Китаї, Індії, Англії. Пропонуємо вам рецепти легких у приготуванні та найбільш улюблених начинок для млинців, а також розкажемо, як приготувати тонке та мереживне тісто.

Готуємо тісто

Млинці на молоці: традиційний рецепт

Потрібно: 0,5 л молока, 3 яйця, 200 грамів борошна, по1 столовій ложці цукру, олії, вершкового масла,щіпка солі.

Приготування: з’єднати яйця, сіль, цукор, просіяне борошно і трохи молока і ретельно перемішати вінчиком або міксером до однорідної маси. Потім потроху додавати молоко, постійно помішуючи тісто, щоб не було грудок. Наприкінці додати половину олії, щоб у процесі смаження млинчики на молоці не приставали до сковороди. Крім того, в цьому випадку олії для смаження потрібно буде набагато менше. Тісто для млинців на молоці за густотою має вийти, як рідка сметана, але не дуже рідким і без грудочок. Добре розігріти сковороду і трохи змастити її олією. Ополоником налити у центр сковороди тісто і, трохи нахиляючи сковорідку в різні боки, розподілити тісто по всій її площині. Смажити млинці на середньому вогні по 1-2 хвилини з обох боків, поки вони не зарум’яняться. Млинчики на молоці виходять ніжними і тоненькими, тому перевертати їх потрібно обережно лопаткою, щоб не порвати. Перший млинець завжди вийде грудкою – це закон. Готові млинці викласти на тарілку, трохи змащуючи їх вершковим маслом, щоб вони не злиплися.

Пісні млинці: на мінеральній воді

Потрібно: 100 грамів борошна, 300 мл сильногазованої води, 2 столові ложки олії, цукор і сіль за смаком.

Приготування: просіяне борошно змішати з цукром і сіллю. Налити в борошно сильногазовану воду. Потім додати олію і гарненько перемішати. Тісто має вийти з консистенцією рідкої сметани. Розігріти сковороду і перед тим, як випікати пісні млинці на воді, один раз змастити її олією, бо в тісті вже міститься жир. Налити на сковороду порцію тіста, розподіляючи по всій поверхні, і обсмажувати млинці з обох боків по 2 хвилини. Пісні млинці не так добре зарум’яняться, як приготовані зі звичайного тіста з молоком і яйцями. Готові млинці складайте стопкою на тарілці.

Млинці на кефірі з окропом

Потрібно: 400 мл кефіру, 200 мл води, 2 яйця, 250 грамів борошна, 2 столові ложки олії, 3 столові ложки цукру, 0,5 чайної ложки соди, щіпка солі.

Приготування: збити яйця з цукром і сіллю. Додати кефір, просіяне борошно і збити. Скип’ятити воду, розмішати в ній соду і влити тонкою цівкою в тісто, гарненько перемішуючи. Якщо тісто вийшло недостатньо рідким, додати ще трохи теплої води. Додати у тісто 1 столову ложку олії та перемішати. Дати тісту постояти 5-7 хвилин. Змастити розігріту сковороду олією, налити ополоником тісто і смажити млинці на кефірі по 1 хвилині з кожного боку. Кисломолочні продукти в тісті мають властивість “розпушувати” млинці, і вони стають схожими на пишні оладки, тільки великого розміру. Однак млинці за цим рецептом тонкі та мереживці, з симпатичними дірочками, їх смачно їсти і як самостійну страву, з чаєм або кавою, зі сметаною чи медом, а також можна використовувати як основу для будь-якої начинки.

ТОП-15 начинок

Зі шпинатом

Потрібно: шпинат, вершковий сир (або звичайний кисломолочний).

Приготування: шпинат обсмажити на вершковому маслі протягом 3-5 хвилин, посолити. Змішати з вершковим сиром. Намастити млинці.

З червоною рибою

Потрібно: червона риба, сир вершковий, бажано рікотта, маскарпоне, філадельфія або ж звичайний кисломолочний сир, зелень.

Приготування: порізати рибу шматочками, перемішати з сиром і подрібненою зеленню. Можна змолоти все у блендері. Намастити начинкою млинець і загорнути в рулетики.

З фетою і овочами

Потрібно: 250 грамів сиру фета, огірки та помідори, зелень за смаком.

Приготування: намастити млинчик розтертим сиром, покласти дрібно порізані овочі та трішки дрібно посіченої зелені. Згорнути.

М’ясна начинка для млинців

Потрібно: 350 грамів відвареного нежирного м’яса (свинина або яловичина), 2 цибулини, сіль і перець за смаком.

Приготування: порізати цибулю та смажити, поки не стане прозорою. Додати у сковорідку дрібно порізане або пропущене через м’ясорубку відварене м’ясо. Посолити й поперчити і смажити ще близько 10 хвилин. Викласти начинку на млинець і загорнути.

З печінки

Потрібно: 600 грамів печінки, 3 цибулини, 2 морквини, 2 яйця, сіль та перець за смаком.

Приготування: печінку зварити та пропустити через м’ясорубку. Цибулю з морквою почистити, дрібно порізати і обсмажити, наприкінці додати печінку та посмажити ще декілька хвилин. Яйця зварити, потерти на грубій тертці і додати в сковорідку. Посолити, поперчити і добре все вимішати. Начинка для млинців готова.

З курячої грудинки

Потрібно: 500 грамів курячого філе, 100 грамів твердого сиру, 2 столові ложки сметани, цибулина і зубчик часнику.

Приготування: куряче філе відварити і дрібно порізати або змолоти. Цибулю подрібнити і смажити до прозорості. Змішати куряче філе, цибулю, натертий сир на крупній тертці, сметану, подрібнений часник. Усю масу посолити і поперчити, ретельно вимішати. Начинити фаршем млинці, за бажання можна ще й обсмажити на вершковому маслі.

З броколі

Потрібно: 50 грамів сиру чеддер, стільки ж пармезану, більше половини склянки (200 мілілітрів) вершків, броколі та сіль.

Приготування: зварити броколі та дати охолонути. На маленькому вогні нагріти вершки, додати натертий сир чеддер і пармезан, постійно помішувати, поки сири не розчиняться і маса не стане схожа на густий соус. На млинці викласти шматочки броколі, все залити сирним соусом, загорнути в налисник. Якщо сирний соус залишився, можна полити готові млинці зверху.

Грибна начинка

Потрібно: 300 грамів грибів (печериць або лісових, можна заморожених), 3 цибулини, 2 яйця і одна морквина.

Приготування: гриби порізати і підсмажити. Порізану цибулю і натерту моркву також підсмажити і потушкувати. Зварити яйця і порізати кубиками. Всі інгредієнти з’єднати і ретельно перемішати, додавши сіль і перець. Покласти на млинець, загорнути.

Сирна начинка з печерицями

Потрібно: 500 грамів печериць, 250 грамів твердого сиру, по 2 столові ложки борошна і сметани, 1 цибулина, півтори склянки молока.

Приготування: шампіньйони з цибулею порізати та обсмажити, додати борошно і перемішати. Влити в сковорідку молоко, додати сметану, посолити, поперчити та довести до кипіння. Намазати отриманою начинкою млинці, загорнути в рулетики, викласти в форму для запікання і посипати тертим сиром. Запікати в духовці близько 15 хвилин.

Шоколадна начинка

Потрібно: одна плитка шоколаду (100 грамів), 50 грамів вершкового масла, 2 столові ложки води і стільки ж цукрової пудри, свіжі або консервовані фрукти.

Приготування: на водяній бані окремо розтопити шоколад і масло. Все обережно з’єднати, постійно помішуючи, і додати цукрову пудру. Намазати млинці отриманою шоколадною пастою, рівномірно розподілити по поверхні порізані фрукти, загорнути трикутничком.

Із солодким кисломолочним сиром

Потрібно: 500 грамів нежирного сиру, 4 столові ложки сметани, 3 столові ложки цукру, одне яйце, кориця і ванільний цукор.

Приготування: розтерти сир з цукром до однорідної маси, додати сметану, яйце, корицю і ванільний цукор. Начинка готова. Можна начиняти налисники, а можна додати мед, варення, сухофрукти, шоколад. Для підсилення смакових відчуттів спробуйте додати апельсинову або лимонну цедру.

Бананова начинка

Потрібно: банани, 70 грамів вершкового масла, 2 столові ложки цукру і лимон.

Приготування: масло і цукор збити з допомогою міксера. Банани розім’яти із соком лимона і додати до збитого масла. Все перемішати або ще раз збити. Намастити млинці, можна викласти шматочки банана і загорнути рулетиком.

Солодка макова начинка

Потрібно: 200 грамів маку, 2 столові ложки меду, сухофрукти і ванільний цукор за смаком.

Приготування: мак запарити окропом, злити воду і розтерти в макітрі чи у блендері до білого кольору. Сухофрукти залити гарячою водою, зцідити, підсушити і порізати шматочками. До маку додати мед, сухофрукти і ванільний цукор, вимішати і намастити масою млинці. Згорнути рулетиками чи конвертиками.

З яблуком і горіхами

Потрібно: яблуко, цукор, кориця, грецькі горіхи.

Приготування: з яблука зняти шкірку, нарізати його кубиками. Посипати цукром та корицею, додати подрібнені ядра горіхів. Загорнути начинку у млинці.

З ягодами

Потрібно: по склянці різних ягід (малина, ожина, чорниця тощо), 2 яблука, по 0,5 склянки цукрової пудри і подрібнених горіхів, 4 столові ложки родзинок.

Приготування: натерти яблука на крупній тертці і змішати їх з горіхами, цукровою пудрою і родзинками, в кінці додати ягоди. Намазати млинці начинкою, загорнути трикутниками або скрутити в рулетики.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *