Не відходи, а користь: чому потрібна тирса на городі?

Не відходи, а користь: чому потрібна тирса на городі?

Способів застосування тирси безліч. Її змішують із компостом, використовують для мульчування, пророщують насіння. Але в кожному випадку є свої секрети.
Як впливає тирса на грунт? Чим м’якша земля, тим більше повітря вона містить і краще всмоктує рідину. Органічні добавки допомагають збільшити рихлість і охороняють від утворення кірки на поверхні. Для чого потрібні ці прийоми? Рослини за таких умов розвивають повноцінну кореневу систему й швидше ростуть. Вмішувати в ґрунт можна напівперепрілу або перепрілу тирсу коричневого кольору. Для того, щоб підготувати матеріал, буде потрібно чимало часу. Чекати доведеться більш 10-ти років. Щоб дерево перепріло, йому необхідні живі органічні речовини й волога. Але процес можна штучно прискорити. У масу можна додати сечовину й використовувати в якості мульчі. Або дати їй перепріти, змішавши з гноєм, або компостом. Якщо це добриво застосовується в великих кількостях, у город додатково вносять вапно або яєчну шкарлупу, бо кислотність підвищується. У цьому, мабуть, єдиний мінус застосування тирси.
У регіонах, де посуха триває довгий час, тирса може захистити ґрунт від перегрівання і надмірної втрати вологи. Наприклад, так захищають посадки помідорів. Цей спосіб корисний і для полуниці. Мульча, насипана під кущ, захищає ягоди від забруднень, гниття й слимаків. Бур’яни через цей шар дуже погано проростають. Мульча захищає від сонця корисні бактерії на місці посадки. Мікроорганізми в ній краще розмножуються й стають більш активними. Для мульчування підійде не тільки перепріла, а й свіжа тирса. Її насипають у малинниках, на грядках і під кущі рослин шаром 3-5 сантиметрів. Свіжий матеріал попередньо збагачують азотом. Для цього його висипають на розстелену плівку (3 цебра), додають сечовину (200 г) і зволожують 10 літрами води. Зверху висипають нову тирсу й повторюють усі дії. Добриво, що утворилося, вкривають плівкою на два тижні. Мульчування застосовують на початку літа для того, щоб земляні хробаки до осені могли змішати все із землею.

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"






Loading...



Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares