Постимо смачно і корисно

Постимо смачно і корисно
28 листопада в православних християн розпочався піст, який триватиме аж до Надвечір’я Різдва Христового. Однак це не означає, що слід відмовитися від смачненького. Пропонуємо вам рецепти смачних і корисних пісних страв.

Салат з картоплею, грибами і капустою

Потрібно: 6 середніх картоплин, 250 г шампіньйонів, 1 велика цибулина, 150 г квашеної капусти, 2 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. бальзамного оцту, 0,5 ч. л. цукру.

Приготування: картоплю і гриби відварити, нарізати дрібними скибочками. Додати квашену капусту і нарізану півкільцями цибулю. Заправити сумішшю бальзамічного оцту, цукру і оливкової олії.

Грибний суп з кльоцками

Потрібно: 1 морквина, 1 цибулина, 100 г печериць або лісових грибів, 1,5 л води, зелень, сіль, перець.

Для кльоцків: 1–2 ст. ложки олії, по 0,5 скл. води та манки, 1,5 ст. ложки крохмалю.

Приготування: моркву порізати тонкими брусочками, гриби – пластинами, цибулю подрібнити. На олії обсмажити моркву близько п’яти хвилин, додати цибулю, смажити ще 2–4 хв. Лісові гриби можна підсмажити: спочатку на сухій сковороді (до випаровування рідини), а відтак з ложкою олії.

Для кльоцків: закип’яти­ти воду, додати олію і сіль, зняти каструльку з вогню. Насипати суміш манки і крохмалю, швидко перемішати для утворення заварного тіста. Розкачати його товщиною 0,5 см, нарізати невеликими ромбиками. У каструльці закип’ятити воду, додати моркву, цибулю і гриби, варити на малому вогні близько 10 хв. Потім додати галушки. Варити ще 5–7 хв., поки галушки спливуть. Посолити, додати спеції, насамкінець всипати зелень.

Вінегрет особливий

Потрібно: 2 буряки, 4 картоплини, 1 морква, 1 цибулина, 3 солоних огірки, 200 г квашеної капусти, 200 г консервованого зеленого горошку, 3 ст. л. нерафінованої соняшникової олії, щіпка цукру, сіль за смаком.

Приготування: ретельно помити буряк, картоплю, моркву і відварити в мундирах до готовності. Зверніть увагу, що першою звариться картопля – приблизно за 20 хвилин. Далі приготується морква – хвилин за 30-40. Найдовше доведеться варити буряк, залежно від розмірів – 40-60 хвилин. Готовність овочів перевірити виделкою або ножем.

Відварені овочі очистити від шкірки і порізати однаковими невеликими кубиками. Цибулю дрібно порізати. Із зеленого горошку зцідити рідину.

З капусти зцідити розсіл, при необхідності подрібнити її. Солоні огірки бажано очистити від шкірки, так вінегрет вийде ніжнішим за консистенцією. Огірки також порізати кубиками. Якщо всередині огірків багато розсолу, зцідити його.

З’єднати всі овочі, додати цукор і сіль за смаком, перемішати. Цукор врятує вінегрет, якщо буряк раптом виявиться недостатньо солодким. Заправити вінегрет соняшниковою олією і знову перемішати. Дати йому настоятися 20-30 хвилин, щоб овочі «подружилися» між собою і наситилися ароматом соняшникової олії. Подавати  вінегрет із чорним хлібом як самостійну страву.

Пісний квасолевий суп

Потрібно: 1 скл. квасолі, 4-5 картоплин, 2 моркви, 2 цибулини, 1 ст. л. томатної пасти (або 0,5 скл. томатного соку), олія, хмелі-сунелі, чорний мелений перець, сіль за смаком.

Приготування: квасолю промити й залити холодною водою на 8-10 годин. Ще раз промити й варити протягом години. Додати картоплю і варити до готовності. Натерти на грубій тертці моркву й обсмажити її на олії, додати томат і вилити засмажку в суп. Посолити й додати спеції. Окремо обсмажити до золотистого кольору дрібно нарізану цибулю й покласти її в тарілки у готовий суп.

Капусняк з грибами

Потрібно: 0.5 л. квашеної капусти, 1 морквина, 1 корінь петрушки, 20 г сушених грибів, кмин, 2 столові ложки олії, цибулина, сіль, перець.

Приготування: сушені гриби добре помити й замочити на годину-дві (воду, в якій гриби мокли, не виливати). В окріп покласти нарізані гриби, додати воду з грибів і варити їх до готовності. Потім додати нарізані моркву й петрушку (за бажання, можна їх перед тим потушкувати на олії). Квашену капусту, якщо занадто кисла, промити холодною водою, посікти й додати до овочів. Заправити підсмаженою на олії цибулькою, посолити, поперчити, додати чверть чайної ложечки кмину.

Короп у кукурудзяному борошні

Потрібно: тушка коропа на 1-2 кг, 1 велика морквина, 2 цибулини, 2 болгарські перчини, половина кореня селери, 2-3 зубки часнику, кукурудзяне борошно та олія для смаження риби, перець чорний мелений, коріандр мелений, сіль та 0,5 ст. л. цукру.

Приготування: рибу обробити, розділити на філе й нарізати порційними шматочками. Посолити, присмачити перцем та коріандром, залишити на 10 хвилин. Потім запанірувати кожен шматочок у кукурудзяному борошні й обсмажити на олії до зарум’янювання. Покласти на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру. В сковорідці обсмажити півкільця цибулі та моркви. Додати корінь селери, нарізаний соломкою. Перемішати й смажити все разом 3-5 хвилин. Потім покласти перець, нарізаний подовгастими смужками та подрібнений часник. Посолити, поперчити, присмачити цукром, перемішати. Готувати все разом ще декілька хвилин. На дно керамічної форми викласти третю частину овочів. Зверху обсмажені шматочки коропа. Накрити рештою овочів. Відправити в духовку й запікати 15-20 хвилин при 180°С. Якщо ви скористалися керамічною формою, то страву на стіл можна подавати одразу ж у ній.

Запіканка з картоплі і броколі

Потрібно: 4 картоплини, зварені в мундирі, 500 г броколі, 2 ст. л. олії, 2 помідори, 100 г печериць, 1 цибулина, 3 ст. л. пісного майонезу, сіль, перець, мелений коріандр – за смаком.

Приготування: броколі розділити на суцвіття, поварити хвилин 5-7. Картоплю почистити, нарізати кружечками. Цибулю і гриби порізати на кубики й підсмажити. Помідори надрізати, ошпарити окропом, зняти шкірку й нашаткувати на кубики.

У змащену олією форму викласти шарами: половину картоплі, посолити, поперчити, гриби з цибулею, знову картопля, посолити, поперчити, помідори, броколі. Розмішати пісний майонез з невеликою кількістю води і залити запіканку, присипати меленим коріандром. Пекти 20 хв. у розігрітій до 180 градусів духовці.

Грибні фрикадельки

Потрібно: 500 г печериць, 6 середніх картоплин, 1 цибулина, 3 ст. л. соняшникової олії, 5 ст. л. борошна, сіль, перець, зелень за смаком.

Приготування: картоплю зварити в мундирі, почистити, порізати на шматочки. Цибулину порізати дрібно, підсмажити в олії. Додати порізані печериці, смажити, поки не випарується вся рідина. Охолоджені гриби і картоплю змішати, посолити, поперчити, додати порізану зелень. З допомогою блендера перетерти масу в пюре. Всипати борошно, добре вимішати. Мокрими руками формувати фрикадельки, опускати в киплячу підсолену воду. Варити 10-15 хв. Подавати гарячими з будь-яким гарніром, соусом або сметаною.

Грибний паштет

Потрібно: 1 скл. сушених грибів, пучок зелені, 1 цибулина, оцет, сіль, цукор, оливкова олія.

Приготування: для грибного паштету найкраще брати сушені білі гриби або маслюки. Підходять і гриби трубчастих сортів. З печериць також можна приготувати паштет, але в процесі готування варто додавати бульйон, бо паштет буде надто сухим. Сушені гриби залити холодною водою і залишити мінімум на 2 години. Найкраще сушені гриби замочувати на ніч. Як стануть м’якими, відварити їх на середньому вогні. Коли гриби зваряться, процідити їх, промити холодною водою та дати просохнути. Якщо буде зайва волога, паштет буде рідкуватий. На сковорідку влити невелику кількість олії і покласти гриби, смажити на маленькому вогні 15-20 хвилин, постійно помішуючи. Зняти з вогню, перекласти у глибоку посудину для охолодження. Цибулю почистити, помити, дрібно порізати і покласти на сковорідку, в якій смажились гриби. Обсмажити цибулю до золотистого кольору і додати до грибів. Цибулю з грибами добре перемішати, додати цукор, оцет, сіль та, за допомогою блендера, перетерти до однорідної консистенції паштету. Зелень помити, просушити від вологи і дрібно порізати. Додати подрібнену зелень до паштету і добре перемішати або ще раз змолоти у блендері. Такий паштет можна закривати в банки на зиму. Для цього грибний паштет слід простерилізувати.

Фаршировані печериці

Потрібно: 10-12 великих печериць,1 цибулина, 0,5 склянки, ядер волоських горіхів, сіль, перець, майонез (пісний) до смаку, олія (соняшникова чи оливкова) для смаження.

Приготування: печериці необхідно помити, відрізати ніжки і дрібно їх посікти. Цибулю дрібно порізати і підсмажити в невеликій кількості олії. Додати дрібно посічені ніжки печериць і смажити до готовності. Волоські горіхи посікти ножем або змолоти у блендері. Змішати підсмажені ніжки печериць та цибулю з горіхами. Нафарширувати цією сумішшю шапочки грибів. Викласти їх на змащене олією деко, на кожну шапочку покласти по 0,5 ч. ложки майонезу. Розігріти духовку до 180 градусів, поставити грибочки і запікати 15-20 хв., до золотистого кольору. Подавати фаршировані печериці теплими або холодними, посипавши дрібно посіченою свіжою зеленню.

Пишні оладки на дріжджах

Потрібно: 2 скл. борошна, 300 мл води, 1 ч. л. сухих дріжджів, 1/2 ч. л. солі, 2-4 ст. л. цукру, соняшникова олія для смаження.

Приготування: змішати продукти у тій черговості, в якій вони написані. Накрити і поставити в тепле місце на годину. Тісто не перемішувати. Розігріти сковороду, налити трохи олії, нагріти. Смажити на середньому вогні з двох боків під кришкою. Подавати з медом, варенням або, посипавши цукровою пудрою.

Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *