Цибулеві кільця
Закусок до пива існує дуже багато, і більшість з них ми купуємо в магазині. Але якщо взяти кілька цибулин і витратити трохи часу, то можна приготувати чудові цибулеві кільця власними руками.
Потрібно: 500 г борошна, 1 л олії, 250 г кукурудзяного крохмалю, 2 ч. л. соди, 2 ч. л. солі, 0,5 л газованої води, 6 цибулин.
Приготування: у великій каструлі розігрійте олію до 185 °C. Змішайте в окремій посудині борошно, кукурудзяний крохмаль, соду і сіль, а потім додайте газовану воду. Збийте всі інгредієнти до однорідної маси – тісто має вийти за консистенцією, як густа сметана. Цибулю наріжте середніми кільцями і опустіть їх у кляр. Надлишки тіста струшуйте до стінок посудини. Обережно викладіть кільця цибулі в олію і обсмажте до золотистого кольору. Готові смаколики викладіть на паперові рушники, щоб вони увібрали зайвий жир. Присипте їх сіллю і можете відразу подавати до столу або поставити в духову піч, щоб зберегти їх теплими.
Цибулевий суп
Французи люблять цю страву, а весь світ підтримує їх уподобання. Цибулевий суп можна знайти в меню практично будь-якого ресторану або кафе, а можна приготувати вдома і потішити ним всіх рідних.
Потрібно на 10 порцій: 1,5 л курячого бульйону, 2 кг цибулі, 60 г вершкового масла, 2 ч. л. борошна, 0,5 скл. білого сухого вина, 0,5 ст. л. цукру за смаком, чебрець, мелений перець, сіль, 1 французький батон, 1 зубчик часнику, 0,5 скл. натертого твердого сиру.
Приготування: попередньо приготуйте курячий бульйон. Масло розтопіть в сотейнику, цибулю очистіть, наріжте півкільцями і обсмажте до утворення легкої скоринки. Потім протушкуйте її в сотейнику близько 20 хвилин, поки вона не стане м’якою і золотистою. Додайте до неї цукор, збільшіть вогонь і готуйте ще 10 хвилин до приємного карамельного кольору. Додайте борошно, перемішайте і дайте проваритися декілька хвилин. До отриманої суміші додайте курячий бульйон, вино і спеції. Доведіть все до кипіння і потоміть на маленькому вогні ще 10 хвилин. Батон підрум’яньте в духовці і розріжте на невеликі шматочки. Гарячі грінки натріть часником, присипте сиром і подавайте з ними готовий суп.
Цибулевий джем
Спочатку таке поєднання здається просто божевільним, але це – до першої ложки. Через кілька хвилин, ви вже не зможете пояснити, як раніше жили без цибулевого джему.
Потрібно: 500 г червоної цибулі, 50 мл оливкової олії, 250 мл червоного вина, 2 ст. л. бальзамічного оцту, 150 г цукру, 1 ч. л. солі за смаком, перець.
Приготування: цибулю очистіть і наріжте дуже тонкими півкільцями. У глибоку сковороду налийте олію і викладіть цибулю. Поставте на повільний вогонь і періодично помішуйте, поки цибуля не розм’якшиться і випустить вологу. Тепер додайте трохи солі, перцю і цукор. Дайте цибулі трохи карамелізуватися, а потім сміливо додавайте вино і оцет. Готуйте доти, поки не випаруються зайва рідина і алкоголь, а джем набуде красивого темно-червоного кольору. Готову страву можна подавати як теплою, так і холодною, а в холодильнику вона зберігається кілька днів.
Цибулеві котлети
Коли потрібно приготувати щось швидке і смачне, завжди прийде на поміч рецепт цибулевих котлет. Навіть люди, які не люблять цей овоч, будуть просто в захваті від їх смаку і запаху.
Потрібно: 4 цибулини, 0,5 ч. л. меленої паприки, 1 яйце, 5 ст. л. борошна, 50 мл олії, сіль, перець за смаком.
Приготування: очистіть і помийте цибулю, дрібно наріжте її, перекладіть в миску, змішайте з паприкою і меленим перцем. Додайте яйце і всипте борошно. Доведіть масу до однорідного стану. Олію в сковороді розігрійте і ложкою викладайте туди цибулевий фарш. Обсмажуйте кожну котлету з обох боків до золотистого кольору. Готову страву можна їсти як теплою, так і холодною.
Полтавський пиріг з цибулі
Цибулеві пироги найбільш поширені у Франції та Німеччини. Але, приготувавши полтавський цибулевий пиріг, ви здивуєте будь-кого. Такий пиріг можна подавати і гарячим, і холодним.
Потрібно: масло вершкове – 125 г, цибуля ріпчаста – 3 шт., сир твердий – 100 г, борошно пшеничне – 2 скл., сметана – 0,5 скл., яйце куряче – 4 шт., зелень – 150 г, сода – 0,5 ч. л., оцет – 0,5 ч. л., сіль і перець – за смаком.
Приготування: цибулю почистити, залити окропом, через 2 секунди окріп злити, залити її холодною водою, злити воду. Цибулю нарізати дрібними кубиками. На сковороді тушкувати цибулю у вершковому маслі. Натерти сир на дрібній тертці. Три яйця зварити, натерти на крупній тертці. Додати в сковороду до цибулі яйця варені, сир і зелень. Посолити і поперчити за смаком. У миску викласти вершкове масло, додати борошно, ретельно перемішати. Додати сметану і розпушувач. Замісити м’яке тісто. Розділити готове тісто на дві половини. Застелити пергаментним папером форму для випікання, викласти половину тіста, розподілити по площі, зробити бортики. Викласти зі сковороди начинку на нижній шар, накрити зверху другою частиною тіста. Зробити проколи виделкою, змастити жовтком 1 яйця. Випікати 40-45 хвилин в розігрітій до 180°C духовці.
Карамелізована цибуля
Аби трохи прискорити процес, додайте щіпку солі й цукру. Дуже важливо часто мішати, щоб цибуля карамелізувалася рівномірно.
Потрібно: 1 кг ріпчастої цибулі (почистити, порізати кільцями), 50 г вершкового масла, 2 ст. л. олії, 1/2 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру.
Приготування: розігріти велику важку сковорідку або каструлю на середньому вогні, додати олію і вершкове масло. Коли вершкове масло перестане пінитися, додайте цибулю. Згодом додайте цукор і сіль, перемішайте і тушкуйте, помішуючи, 25-30 хвилин, поки цибуля повністю розм’якне і змінить колір на насичено золотистий. Цибулю остудіть, перекладіть в чисту герметичну ємність. Її можна зберігати до одного тижня в холодильнику.
Цвібелькухен – німецький цибулевий пиріг
Потрібно для тіста: 250 мл води, 7 г сухих дріжджів, 30 г вершкового масла, 450 г борошна, сіль.
Для начинки: 30 мл оливкової олії, 30 г вершкового масла, 120 г бекону, 1200 г цибулі, 1 ч. л. кмину, часник, 1/2 чайна ложка базиліка, сіль, перець, спеції.
Приготування: у миску налийте воду і додайте дріжджі, все перемішайте. Розігрійте вершкове масло і додайте його у воду з дріжджами. Потім поділіть борошно візуально на 3 частини і потроху введіть у суміш. Замісіть тісто і залиште його «відпочити». Цибулю очистіть і наріжте тонкими півкільцями. У сковороду налийте оливкову олію і покладіть вершкове масло. Нагрійте сковороду до повного розчинення суміші. Бекон наріжте тонкою соломкою. Часник очистіть і наріжте на дрібні шматочки. Бекон і часник перекладіть в сковороду з олією і обсмажте 2-3 хвилини. Туди ж викладіть підготовлену цибулю і перемішайте. Додайте сіль, перець, базилік, кмин і спеції. Знову перемішайте і тушкуйте на повільному вогні до м’якого стану. Готову начинку залишіть, щоб вистигла. Форму для випічки вистеліть пергаментним папером. Тісто злегка обімніть і розтягніть руками під форму для випічки. Підготовлене тісто викладіть у форму і зробіть невеликі бортики. Потім викладіть начинку і розподіліть її. Поставте пиріг в розігріту до 180 градусів духовку на 40-45 хвилин. Готовий пиріг вийміть з духовки, дайте трохи охолонути, наріжте і подавайте до столу.
Французький мармелад з цибулі
Потрібно: солодка соковита цибуля (червона) – 0,5 кг, коричневий цукор – 100 г (або звичайний), сухе червоне вино – 0,25 л, спеції – розмарин, чебрець, чорний перець, селера (або суміш африканских трав), морська сіль – 1 ч. л., оливкова олія – 3-4 ст. л., бальзамічний оцет (винний або яблучний) – 1 ст. л.
Приготування: почистіть цибулю, наріжте її півкільцями. Налийте у глибоку сковорідку оливкову олію. Розігрійте її, додайте спецій (обжарте кілька хвилин, щоби краще розкрити аромат). Всипте цибулю, трохи придавіть її, але не засмажуйте до кірочки. Додайте цукор і тушкуйте на слабкому вогні, доки цибуля трохи закарамелізується та стане тягучою. Влийте трохи оцту й вина, доведіть до кипіння та знову зменшіть вогонь. Тушкуйте, поки цибуля не стане прозорою, а маса не загусне. Попробуйте на смак, за необхідності – додайте солі чи спецій. Коли цибуля добре протушкується, викладіть мармелад у баночку, закрийте кришкою та залишіть вистигати. Споживати страву можна теплою, але охолоджений мармелад краще намащується на хліб і має більш вишуканий смак. Кулінари радять подавати мармелад із цибулі з сирною тарілкою (сирним асорті), стейками чи качкою.