Рейтинг Найкращих Автоклавів для Консервування – Список

Як купити автоклав газовий потрібної моделі, щоб потім не жалкувати про зроблений вибір? Все, що потрібно знати про пристрій та принципи роботи обладнання, ви знайдете у цій статті.

Як вибрати хороший автоклав для домашнього консервування?

Автоклав газовий для домашнього консервування забезпечує приготування консервів із тривалим терміном зберігання. Ефект досягається завдяки принципу роботи. Стерилізація та обробка продукту проходять одночасно. За рахунок нагнітання високого тиску в герметичній ємності вода нагрівається вище 100 градусів. За таких температур гине вся патогенна флора, а корисні властивості консервації зберігаються.

Щоб вибрати добрий автоклав, треба відповісти на кілька запитань:

  • Які продукти треба консервувати?
  • У яких обсягах?
  • Яким способом?

Види автоклавів

Обладнання поділяється на види за способом нагрівання. Виділяють газові та електричні агрегати. Чим вони відрізняються? Які плюси та мінуси є? Давайте розберемося.

Газові автоклави

Багато покупців вибирають газовий автоклавдля домашнього використання. Чому так відбувається?

Газові моделі нагріваються від зовнішнього джерела. Наприклад, від газової електричної індукційної плити. Деякі можна гріти навіть на багатті. Незалежність від електричного живлення – один із головних плюсів цього виду автоклавів. Ще одна безперечна перевага – доступна ціна.

До мінусів цієї моделі відносять велику вагу та механічне управління. У більшості випадків користувач повинен самостійно накачувати повітря для створення необхідного тиску в ємності. Робити це треба до початку нагрівання.

Засікати час приготування і слідкувати за тим, щоб вчасно вимкнути обладнання також доводиться самостійно.

Найходовіші моделі у 2021 році:

  • УТех-24
  • ЧЕ-16
  • А-32

Електричні автоклави

Електричні автоклави працюють від мережі. Усередині ємності встановлені ТЕНи, які забезпечують необхідний рівень нагрівання. Тиск агрегат нагнітає самостійно, залежно від виставленої температури. Управління здійснюється за допомогою електронного дисплея. Користувачеві достатньо виставити потрібну програму. Автоклав сам виконає її після завантаження банок та увімкнення. Вимкнеться у вказаний час та забезпечить швидке охолодження.

Головний недолік обладнання – досить висока ціна, яку може дозволити собі не кожен, і залежність від електроживлення. Його не дуже зручно використовувати у будинках, де обмежена кількість розеток або слабка напруга у мережі. Наприклад, на дачі.

Топ моделей у 2021 році:

  • ЧЕ-24 electro
  • УТех-16 electro
  • А16 electro

На що звернути увагу при купівлі газового автоклава?

Основне призначення обладнання – якісна консервація різних продуктів: від згущеного молока до м’ясної тушонки. Щоб консерви виходили смачними, довго зберігалися і не псувалися, автоклав має бути функціональним, міцним та містким. Ми підкажемо, які показники слід звернути увагу, вибираючи газовий автоклав.

Об’єм резервуару

  • Компактний. За один раз здатні вмістити до 16 банок півлітрових або 7 літрових. Їхній обсяг від 15 до 25 л. Пристрої достатньо, щоб забезпечити консервацією на зиму сім’ю із 4 осіб.

  • Середня. Їх купують мешканці приватного сектору та великі сім’ї. За один раз у такий агрегат можна поставити 14 літрові або 24 півлітрові банки. Об’єм ємності від 30 до 50 л.

  • Великий. Має попит у фермерських господарств, які закривають плоди власного виробництва. Вміщує від 28 літрових банок або 40 півлітрових і більше. Об’єм від 80 літрів.

Матеріал та товщина стінок

На виробництві для виготовлення обладнання використовувати кілька видів матеріалу:

  1. Чорний метал. Вважається не надто довговічним і найдешевшим. Легко піддається корозії та механічному впливу. Після кожного використання вимагає ретельного миття та просушування. Дуже боїться вологості.

  2. Високовуглецева сталь. З її допомогою створюються недорогі та досить довговічні пристрої. Головний недолік цього матеріалу в тому, що, якщо пошкодити порошкове покриття, швидко з’явиться корозія.

  3. Нержавіюча сталь. З неї роблять найнадійніші та найдорожчі агрегати. Термін їхньої експлуатації досягає 50 років, тому вони повністю виправдовують свою ціну.

Не варто купувати обладнання, товщина стінки якого менше одного міліметра. Щоб витримувати високий тиск, необхідний для якісної стерилізації банок та консервації продуктів, товщина стінки має бути 5 міліметрів та більше.

Кріплення кришки

Якісне кріплення – гарантія того, що під час роботи агрегату, коли тиск у ємності досягне свого піку, кришку не зірве. Найбезпечніше та надійне кріплення на сьогоднішній день – болти-баранці. Вони кріпляться через ущільнювач, надійно фіксуючи всю конструкцію. У деяких моделях використовують рим-болти та гайки – це менш вдале рішення.

У агрегати, які вийшли на ринок в останній рік, впровадили безболтові затвори швидкої дії. Вибираючи обладнання, перевірте, що кріплення рівномірно розміщуються по всій площі. Кришка повинна прилягати герметично, щоб пара чи рідина було неможливо вирватися межі ємності.

Влаштування дна

Чим товщі дно, тим більш високу температуру здатне витримати пристрій без жодної шкоди для конструкції. У якісних моделях використовують подвійне дно із нержавіючої сталі, яке підходить і для газових, і для керамічних, і для електричних плит. Для індукційних плит краще пошукати агрегат, у якому дно із багатошарового капсульного феромагніту. Такий матеріал навіть нагрівання на багатті не боїться.

Правильно обраний автоклав стане ідеальним помічником у господарстві. Купуйте моделі з якісних матеріалів, тоді процес консервації буде комфортним та безпечним. Компактні та середні агрегати найкраще підходять для використання в домашніх умовах. Перші чудово справляються із заготівлею тушонки, а другі – овочів!

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *