Сливовий пудинг з ваніллю і корицею
Потрібно для наповнення: 1 слива, гвоздика, 25 г цукру, 50 мл червоного вина. Для тіста: 170 г борошна, 100 г маргарину, плюс додатково для змащування 2 столові ложки лимонного цукру, 1 яєчний жовток, 2 столові ложки холодної води.
Для ванільного і коричного сиропу: 1 слива, 1 ванільний стручок кориці, 2 столові ложки лимонного цукру, 50 мл червоного вина, мелений імбир.
Приготування: нагрійте духовку до 180 градусів. Щоб зробити сливову начинку, покладіть подрібнені сливи, мелену гвоздику, цукор і червоне вино в маленьку каструлю і обережно готуйте протягом 5 хвилин. Щоб приготувати тісто, обробіть всі інгредієнти тіста в кухонному комбайні і змішайте до консистенції тіста. Розкачайте тісто, поки воно не стане товщиною з монету. Змастіть дві форми маргарином і викладіть у них тісто. Заповніть начинкою і готуйте в попередньо розігрітій духовці протягом 10 хвилин. Щоб зробити ванільний і коричний сироп, покладіть всі інгредієнти в маленьку каструлю і варіть п’ять хвилин або поки слива не пом’якшиться. Щоб подавати, викладіть сливовий пудинг на тарілку і ложкою зверху полийте сиропом.
Чізкейк зі сливами
Потрібно: 200 г пісочного печива (для основи), 100 г розтопленого вершкового масла, 700 г стиглих слив, 300 г кисломолочного сиру, 3 столових ложки борошна, 0,5 склянки сметани, 2 столових ложки солодкого лікеру, 3 збитих яйця, 1 склянка цукру, 0,5 склянки подрібнених горіхів – за бажанням.
Приготування: сливи приготуйте за кілька годин – розріжте плоди на дві частини, видаліть кісточку і засипте цукром, щоб пустили сік (приблизно третина склянки цукру). Пісочне печиво подрібніть і перемішайте з вершковим маслом. Викладіть суміш на дно форми, в якій буде випікатися чізкейк, і поставте в холодильник. Тим часом за допомогою блендера добре перемішайте кисломолочний сир, борошно, сметану, лікер, яйця, цукор, щоб вийшло однорідне тісто. Вилийте тісто у форму для запікання, зверху викладіть сливи і посипте подрібненими горіхами. Запікайте в духовці приблизно годину або до готовності. Коли чізкейк буде готовий, добре охолодіть і можете подавати на стіл.
Бананово-сливовий пиріг
Потрібно: 3 склянки борошна, 2 яйця, 0,5 чашки вершкового масла, 0,5 чашки цукру, 1,5 чайних ложки пекарського порошку, 0,5 чайних ложки соди, м’якоть 2 середніх стиглих бананів, 300 г стиглих слив без кісточки.
Приготування: цукор перемішайте з вершковим маслом. Додайте яйця, знову все перемішайте. В окремій тарілці перемішайте борошно, пекарський порошок і соду. М’якоть банана розімніть виделкою. З’єднайте всі інгредієнти та добре перемішайте, щоб вийшло однорідне тісто. У готове тісто вкладіть сливи і викладіть тісто у форму для запікання (форму заздалегідь змастіть маслом). Цей пиріг запікають у духовці приблизно годину при температурі 170 градусів. Коли пиріг буде готовий, охолодіть і насолоджуйтеся.
В’ялені сливи
Приготування: 0,5 кг слив, по 0,5 чайної ложки чебрецю, м’яти, базиліку, майорану, 1 чайна ложка солі, 50 мл винного оцту, 2 зуб. часнику, 75 мл оливкової олії.
Приготування: промийте, висушіть сливи та видаліть кісточки. Приправте, додайте трави і подрібнений часник. Акуратно перемішайте. Застеліть деко пергаментом, викладіть половинки слив м’якоттю догори. Поставте у духовку, розігріту до 60–70С градусів. Приготування займе 1,5 години, після чого потрібно залишити трохи відкриту духовку ще на 3-4 години. Коли сливи охолонуть складіть їх в банку шарами. Далі потрібно повністю залити сливи сумішшю оливкової олії та оцту. Закрийте банку і відправте її в холодильник. Через 7-8 годин можна поласувати. Оливкову олію можна замінити соняшниковою, але тільки рафінованою. Особливо пощастило власникам спеціальної сушки для овочів і фруктів: встановіть температуру 70-80 градусів і дайте сливам одну годину, потім зменшіть температуру до 40-50 градусів та продовжуйте в’ялити ще протягом кількох годин. В’ялені сливи, як і популярні в’ялені помідори, зберігаються в холодильнику до півроку. Тільки є одна умова – діставати сливи з банки чистими столовими приборами.
Закритий пиріг зі сливами
Потрібно: 1 склянка борошна, 1,5 склянки молока, 6 столових ложок цукру, 2 столових ложки цукрової пудри, 1 чайна ложка ванілі, дрібка солі, 1 чайна ложка лимонної цедри, 15-20 великих стиглих слив.
Приготування: сливи розділіть на дві частини і видаліть кісточки. Форму для запікання змастіть маслом. Половинки слив викладіть на дно форми для запікання – так, щоб покрили все дно. Посипте сливи цукром (для цього вам знадобиться 3 столових ложки цукру). У блендері перемішайте інші інгредієнти (крім цукрової пудри). Готове тісто вилийте в форму для запікання. Такий пиріг запікають у духовці приблизно годину або до готовності. Коли пиріг буде готовий, посипте його цукровою пудрою.
Шоколадний пиріг зі сливами
Потрібно: 4 яйця, 220 г темного шоколаду, 150 г борошна, 2 столові ложки какао-порошку, 120 г цукру, 150 г вершкового масла, 1 чайна ложка розпушувача, щіпка солі, 6-7 великих слив.
Приготування: у мисці збийте розм’якшене вершкове масло і цукор. Додайте по одному яйцю, ретельно збиваючи після кожного. До суміші додайте розтоплений на водяній бані або в мікрохвильовій печі шоколад, перемішайте. Додайте какао, сіль – перемішайте. Потім всипте просіяне разом з розпушувачем борошно, перемішайте. У змащену олією роз’ємну форму діаметром 21 см викладіть тісто, а зверху – половинки слив, ледь вдавивши їх в тісто. Відправте в розігріту до 180 градусів духовку на 45-50 хвилин.
Бананово-сливовий смузі
Потрібно: 6-8 великих стиглих слив без кісточки, м’якоть 1 банана, 300 мл йогурту, наприклад полуничного або персикового, мед – за смаком.
Приготування: складіть всі інгредієнти в блендер і добре подрібніть. Якщо смузі вийде дуже густий, додайте в нього склянку молока.
Сливове чатні
Потрібно: 1 кг слив (угорка), 300 г червоної цибулі, 3-4 зубки часнику, 200 г кореня імбиру, 1 шт. червоного гострого перцю, 100 г цукру, 3 столові ложки яблучного оцту, 1 паличка кориці, 3 бутона гвоздики, 1 чайна ложка меленого коріандру, 1 чайна ложка меленого духмяного перцю, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком, 50 мл води.
Приготування: сливи розріжте навпіл, видаліть кісточки і помістіть у каструлю з товстим дном. Подрібніть цибулю, часник, гострий перець, імбир і відправте до слив. Спеції подрібніть у кавомолці і також покладіть у каструлю. Додайте у каструлю сіль, цукор і воду, доведіть до кипіння. Потім зменшіть вогонь і томіть соус приблизно 1 годину до стану густого джему. Наприкінці влийте яблучний оцет і перемішайте. Готове чатні зніміть з вогню. Для більш тривалого зберігання розкладіть гаряче чатні по стерилізованих банках, закатайте і помістіть у темне прохолодне місце. Цей яскравий насичений індійський соус дуже добре підходить до різноманітних страв із м’яким негострим смаком, а також до смаженого м’яса, риби і навіть пікантного сиру.
Варення «Слива в шоколаді»
Потрібно: сливи міцні – 2 кілограми, цукор – 700 г, какао-порошок – 70 г, масло вершкове – 150 г, щіпка ванілі.
Приготування: сливи розріжте на дві половинки, видаліть кісточки, засипте цукром і залиште на годину. Перемішайте сливи з цукром, поставте їх на вогонь і доведіть до кипіння. Додайте щіпку ванілі та варіть на маленькому вогні. Зніміть піну. Варіть, поки піна перестане утворюватися. Акуратно додайте какао і масло, перемішайте і варіть на слабкому вогні 20 хвилин. Розлийте варення гарячим в стерилізовані баночки. Переверніть і залиште вистигати.
«П’яна» слива в коньяку на зиму
Потрібно на 1 кг слив: 250 мл води, 200 г цукру, 0,5 чайної ложки солі, 2 горошини перцю духмяного, 4 горошини чорного перцю, 4 столові ложки яблучного оцту (5%-го), 2-3 лаврових листка, 2 гвоздики, 4 столові ложки коньяку, 1 зірочка бадьяну, 1 палочка кориці (мелена не дає такого приємного ніжного аромату глінтвейну), листя смородини та вишні.
Приготування: для маринування підходить злегка недозріла, тверденька слива. Ідеальний варіант – угорка. Плоди ретельно відсортуйте, помийте і складіть у літрові банки, на дно яких помістіть пахучі листочки – лавровий, вишні й смородини. Маринад: воду доведіть до кипіння, всипте цукор, всі спеції та сіль і, коли вони повністю розчиняться, влийте оцет. Кип’ятіть на маленькому вогні 10-20 хвилин. Потім влийте коньяк і зніміть з плити. Залийте сливи гарячим маринадом. Поставте банки в каструлю з водою і стерилізуйте: після закипання – 10 хвилин (літрові банки, трилітрові – хвилин 15). Закатайте металевими кришками. Переверніть закрутку догори дном і добре вкутайте. Залиште до повного охолодження під ковдрою. Зберігайте при кімнатній температурі. З маринаду також можна приготувати смачнючий соус до м’ясних страв. Просто додайте його до соку, який утворюється при смаженні м’яса, плюс ложка крохмалю. Варити до бажаної густини.