Топ-11 страв із кабачків

Топ-11 страв із кабачків

Кабачок – надзвичайно корисний овоч, адже містить багато вітамінів, мінералів і корисних мікроелементів. Його енергетична цінність складає 27 Ккал на 100 г, тому в дієтологів він в улюбленцях. Кабачки без перебільшення можна назвати природними ліками. Вони легко засвоюються, позитивно впливають на стан шкіри та покращують травлення. Ми підготували для вас добірку літніх рецептів із кабачків. Обирайте те, що вам найбільше до вподоби та приємно дивуйте тих, кого любите.

Крем-суп з кабачків

Потрібно: 1 л бульйону, 200 мл вершків, 2 ст. л. олії (cоняшникової або оливкової), 1–2 зуб. часнику, 1 цибулина, 1 морквина, 2 картоплини, 4-5 молодих кабачків, спеції.

Приготування: кабачки, картоплю, моркву, цибулю почистити. У каструлі розігріти олію, обсмажити роздавлений часник з цибулею. Нарізати кабачки, картоплю, моркву і вкинути в каструлю. Помішуючи, тушкувати 7 хв. Додати курячий бульйон і довести овочі до готовності. Розігріти вершки. Злити бульйон, відставити, а овочі збити блендером на пюре. У каструлю з овочами додати гарячі вершки і бульйон до потрібної консистенції, прогріти помішуючи. Каструлю накрити рушником, дати настоятися.

Хрусткі палички з кабачків

Потрібно: кабачки – 2 шт., яйце – 2 шт., сир – 30 г, борошно – 50 г, панірувальні сухарі – 100 г, кукурудзяний крохмаль – 20 г.

Приготування: нарізати кабачки на палички. В окремій мисці змішати борошно, крохмаль, натертий сир, спеції. Перемішати кабачки у готовій суміші. Перед викладанням на деко вмочити кабачки в яйце, потім – у панірувальні сухарі і викласти на деко. Випікати страву при температурі 200 градусів протягом 15 хв.

Кабачки з м’ясом

Потрібно: 3 кабачки, 300 г м’яса (свинина або яловичина), 2 скибочки білого хліба, цибулина, 2 ст. л. борошна, 2 яйця, 3 ч. л. молока, 2 гілочки кропу і петрушки, сіль, перець до смаку, сметана.

Приготування: молоді кабачки помити, обсушити і нарізати кружечками. Шкірку можна залишити, якщо вона тонка. З кабачків акуратно вирізати серцевину. Приготувати фарш. Для цього м’ясо і цибулю пропустити через м’ясорубку (або взяти вже готовий фарш), додати розмочений у молоці білий хліб, збите з сіллю яйце, сіль, перець і все ретельно перемішати до однорідної маси. Готовий фарш прибрати в холодильник на 30 хвилин.

Приготувати кляр. Для цього збити яйця з молоком, додати сіль і перець, ретельно перемішати. В серединку кожного шматочка кабачка вкласти м’ясний фарш, ущільнити. Обваляти в борошні, вмочити в кляр і відправити на попередньо змащену олією сковороду. Обсмажувати на середньому вогні до золотистої скоринки. Потім кружечки акуратно скласти на деко і відправити на 5 хвилин у духовку, розігріту до 200 градусів. Подавати з зеленню і сметаною.

Рулетики з кабачків з куркою

Потрібно: 3 кабачка, одне філе курки, 60 г твердого сиру, 2 зубчики часнику, 30 г оливкової олії, 2 листочки свіжого базиліку,

Приготування: молоді кабачки промити, обсушити, зняти шкірку і нарізати смужками шириною 0,5 см. Сир натерти на тертці. Розігріти духовку до 180 градусів. Деко застелити спеціальним папером для випічки, викласти на нього смужки кабачків, змастити оливковою олією і посолити. Потім кабачки відправити в духовку на 5 хвилин. У цей час підготувати куряче філе. Грудку нарізати тонкими смужками, відбити, додати сіль і перець за смаком. Часник пропустити через прес, додати до курки і залишити на 10 хвилин маринуватися. Кабачки дістати з духовки, на кожну смужку зверху викласти курку, посипати тертим сиром, мілко порізаним базиліком, і акуратно згорнути в тугі рулетики і запікати в духовці ще 30 хвилин. Готову страву можна подавати з соусом на вибір.

Аджика з кабачків

Потрібно: 3 кг кабачків, 1,5 кг спілих томатів, 0,5 кг солодкого перцю і моркви, півсклянки рослинної олії, півсклянки цукру, 1 скл. часнику, 2,5 ст. л. червоного меленого перцю, сіль – за смаком.

Приготування: овочі почистити, помити, змолоти через м’ясорубку, перемішати і додати у них сіль, олію і цукор. Варити 40 хв. на повільному вогні, помішуючи. Коли страва захолоне, в неї потрібно додати подрібнений часник, червоний перець, все ретельно перемішати і варити ще 10 хв. Гарячу аджику розлити у стерилізовані банки і закатати кришками.

Кабачкові мафіни

Потрібно: 1 кабачок, 1 склянка борошна, 1 яйце, 130 мл молока, 50 г вершкового масла, 30 г мигдалю, 7 г розпушувача, 1 ст. л. цукру, сіль на смак.

Приготування: кабачок натерти на грубій тертці. Мигдальний горіх підсушити і подрібнити. Змішати тертий кабачок, горіхи, просіяне борошно з розпушувачем, сіль. Яйце, молоко, розтоплене вершкове масло і цукор збити міксером. З’єднати молочну та кабачкову масу і перемішати. Викласти тісто в змащені вершковим маслом формочки для випікання і відправити у розігріту до 180°С духовку. Кабачкові мафіни будуть готові за 25-30 хвилин.

Оладки з кабачків

Потрібно: 2 середні кабачки, 2 яйця, 50 г твердого сиру, 3 зуб. часнику, 2 ст. л. борошна, сіль, перець, свіжа зелень (кріп, петрушка).

Приготування: кабачки помити, зрізати плодоніжки, натерти на крупній тертці. Додати яйця і добре перемішати. Сир потерти на крупній тертці. Часник почистити і дрібно посікти ножем або пропустити через прес. Зелень посікти якомога дрібніше. Додати до кабачкової маси натертий сир, зелень і подрібнений часник, всипати борошно, перець за смаком, перемішати. Посолити тісто на оладки перед самим смаженням. Добре розігріти пательню, влити достатньо рафінованої олії. Викладати кабачкове тісто столовою ложкою. Смажити до рум’яної скоринки з обох боків. Подавати зі сметаною або соусом «Тартар», прикрасивши гілочками зелені.

Кабачки, запечені з цибулею і помідорами

Потрібно: 2 молодих кабачки, 5 великих помідорів, 1 велика цибулина, 200 г твердого сиру, сіль, перець, базилік.

Приготування: кабачки очистити і нарізати кружечками. Помідори теж порізати кружальцями, цибулю – кільцями. Форму змастити рослинною олією, викласти шар кабачків, злегка посолити, зверху цибулю і помідори. Ще трохи посолити, поперчити, посипати дрібно порізаним базиліком (якщо немає свіжого, можна використовувати сушений). Зверху трохи тертого твердого сиру і – в духовку на 15-20 хв. Смачна соковита запіканка готова.

Запіканка з кабачків з фаршем і помідорами

Потрібно: 5 невеликих кабачків (1,2кг), 400 г фаршу, 3 середні цибулини, 2 ст. л. томатної пасти, 7-8 невеликих помідорів, 100 г твердого сиру (можна і без нього), 4 яйця, 150 г сметани, сіль, перець, соняшникова олія.

Приготування: цибулю обсмажити на сковороді, додати фарш, посолити, поперчити, додати томатну пасту. Кабачки натерти на крупній тертці, посолити, віджати сік. Помідори нарізати кружечками. Яйця збити зі сметаною, посолити.

Форму змастити олією, викласти половину кабачків, зверху фарш, потім знову кабачки. Викласти помідори. Залити сматанно-яєчною сумішшю, посипати тертим сиром. Запікати в розігрітій до 180 градусів духовці 30-35 хвилин.

Кабачковий торт

Торт з кабачків стане чудовою літньою закускою на вашому столі. Перекладати його можна помідорами, грибами, сиром чи, навіть, фаршем.

Потрібно: 1 кг кабачків, 4 ст. л. борошна, 3 яйця, 4 помідори, 3 зуб. часнику, 700 г домашнього бо купованого майонезу чи сметани, зелень, сіль, чорний мелений перець

Приготування: почистити кабачки, натерти їх на грубій тертці і віджати сік. Додати до кабачків яйця, сіль, чорний перець і борошно. Гарненько перемішати тісто – воно не повинно бути з грудочками. При потребі додати ще борошна. На розігріту сковороду вилити млинцеву порцію на всю поверхню сковороди. Обсмажити кабачкові млинці з двох сторін до появи золотистої скоринки. Помідори нарізати тонкими кільцями. Подрібнити зелень та часник. У посудині змішати майонез із зеленню і часником – це буде соус для торта з кабачків. Коли кабачкові млинці охолонуть, приступити до фінального етапу. Потрібно покласти млинець на блюдо, намастити тонким шаром соусу, викласти кільця помідорів і накрити наступним млинцем. Повторювати дії, поки всі млинці не закінчаться.

Лимонні кекси з кабачком

Потрібно: 2 яйця, 150 г кабачка, 100 мл сметани, 1 лимон, 200 г борошна, 125 г цукру, 1 ч. л. розпушувача, 1ст. л. пудри.

Приготування: яйця добре розтерти з цукром. Додати сметану, перемішати. Потім влити олію і теж перемішати. Кабачок потерти на крупній терці. З лимона зняти цедру на дрібній терці – лише верхній жовтий шар. Додати в тісто цедру, тертий кабачок і вичавити сік половинки лимона. Борошно змішати з розпушувачем і висипати в тісто. Швидко перемішати. Розкласти по формочках. Якщо формочки не паперові – варто змастити їх олією, якщо паперові – не треба. Випікати в заздалегідь розігрітій духовій шафі близько 30 хвилин. Температура випікання – 180 градусів. Коли кекси охолонуть – посипати цукровою пудрою.






Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *