У Тернополі організували благодійну їдальню просто неба (фото)

У Тернополі організували благодійну їдальню просто неба (фото)

«Жовтий фартух»: їжа для потребуючих і можливість зробити добру справу

На вулиці Медовій, 5 поряд з музеєм національно-визвольної боротьби Тернопільщини (у минулому це приміщення відоме як школа мистецтв) щонеділі встановлюють жовтий намет і роздають їжу потребуючим. Тут не питають документів і не чекають пояснень, а просто пригощають всіх охочих.
Благодійну їдальну просто неба зініціював Сергій Кічула – тернопільський волонтер, який свого часу збирав велосипеди та самокати для дітей з соціально незахищених сімей, у співпраці з «Карітасом» організував проєкт «PROМилосердя», в рамках якого щотижня розвозять готові страви потребуючим і самотнім людям у їхні домівки. Досі харчуванням безпритульних займався лише «Карітас», також є благодійня їдальна в міському управлінні соцзахисту.

– Я бачив, що такі проєкти є у столиці, і вирішив, що у Тернополі ми також можемо влаштовувати подібні акції, – каже Сергій Кічула. – Безпритульні часто шукають їжу у сміттєвих баках. Але зараз через карантин добробут людей погіршився, вони менше їжі викидають, відповідно, безхатьки часто голодують і потребують допомоги. Я прийшов зі своїми доньками Катею і Яною, вони замотували виделки і готували упакування для обідів. Долучайтеся, вірю, що цей мініпроєкт зі своєю ідеологією стане дуже вагомим для нашого міста і об’єднає багато добрих, безкорисних і сильних людей! Якщо є змога, можна долучитися фінансово для закупки продуктів на обіди. Також приходьте волонтерами, будемо знайомитися і робити світ добрішим.
У меню благодійної їдальні немає десятка страв. Але вони поживні, смачні та приготовані з любов’ю. Назву «Жовтий фартух» обрали, бо жовтий колір символізує сонце, світло, радість і гарний настрій, який дарують людям.
– Мама нашого товариша – кухар, тож вона має досвід приготування великих порцій, – розповідає Сергій Кічула. – Сьогодні ми пригощаємо всіх охочих червоним борщем з м’ясом, макаронами по-флотськи з м’ясною тушонкою. На десерт – булочки, солодкі батончики, фрукти. Придбали дві 24-літрові катрулі, які зберігають тепло. Якщо їжа залишиться, то передамо її в «Карітас» або завеземо в притулок для тварин.
У неділю благодійна їдальня «Жовтий фартух» працювала з 10:00 до 13.00. Яскраво жовту палатку і банер помітно здалеку. Коли волонтери вийшли вперше, то змогли нагодувати близько 10 безхатченків. Багато не знали про таку подію, тому вони просто розносили обіди по місту, де побачили безхатьків чи жебраків. Також організатори закликали всіх людей, аби поїли. Кілька пенсіонерів погодилися і щиро дякували. Один чоловік сказав, що живе сам і не має часу готувати, тому йшов купити якусь піцу чи фастфуд, а тут зміг поїсти смачно. Інша жінка розповіла, що доглядає родича у важкому стані. І готувати не завжди встигає. Тож рада, що може смачно пообідати. Вже наступного разу до благодійної їдальні прийшли поїсти понад півсотні людей.
Кожен з них із своєю історією і бідою. Підходжу, запитую, чи смачно. Пан Василь каже, що їжа йому дуже смакує. Він на вулиці два роки, ночує у під’їздах. Святослав – на інвалідному візку. Він не лише пообідав, але й взяв їжу товаришу, який не може ходити. Каже, благодійні обіди роздають практично щодня у Тернополі, всі безпритульні вже це знають. Але от у неділю ніхто не роздавав їжу, тому доводилося інколи і голодувати.


Волонтери спілкуються з недільними гостями, розпитують, чи подобається їм їжа, чоло б ще хотіли. По порції дають з собою.
– Охочих долучитися як волонтери було дуже багато, – зізнається Сергій. -Люди активно відреагували на мій пост в соцмережах. Але я всіх одразу не запрошував – поки про нас не знатимуть, то великої кількості помічників не потрібно. Дуже хочеться, щоб наш жовтий фартух став місцем сили, естафетою добра і милосердя.


Серед волонтерів – люди різних професій і навіть діти. Всі із радістю і добром долучилися до доброї справи. Тернополянка Наталя Стандрет неодноразово брала участь в благодійних проектах, тому вирішила долучитися до «Жовтого фартуха». Жінка переконана, добре слово і тепла їжа зроблять трохи кращим день людей, які перебувають у складних життєвих обставинах.
– Кожного дня у нас є вибір. У мене сьогодні був він також. Або солодко поспати, або раненько прибути на перший виїзний безкоштовний ресторан для всіх «Жовтий фартух». Я обрала другий варіант і не пошкодувала ні секунди, – зізнається Ольга Данченко. – Щаслива, що маю можливість бути корисною, допомагати та підтримувати тих, кому це вкрай необхідно. Я вже не вперше беру участь у волонтерських проєктах. Дуже важливо знаходити у житті час для добрих справ.


Проєкт «Жовтий фартух» організовують благодійний фонд «Карітас» спільно з Лідерським волонтерським рухом та ГО «Файне.UA». Долучитися до нього може кожен – волонтерською допомогою у неділю або ж продуктами чи фінансово. Номер карти для пожертвувань: 5218572221816239.
Юля ТОМЧИШИН.

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"






Loading...



Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares