Десерти з ягід – це завжди безпрограшний варіант. Ніжні, солодкі, з приємною кислинкою і неповторним ароматом, вони однаково смакують дорослим і дітям. Згадуючи кращі рецепти з вишнею і черешнею, на думку приходять повітряні пироги, солодкі кошики, розсипчасті мафіни та ніжні сирники. Приготування подібних десертів не вимагає особливих навичок, а вишукані страви на вашому столі додадуть літу ще більше яскравих барв. “Наш ДЕНЬ” підготував для вас добірку відомих рецептів, які готують у різних куточках світу.
Шоколадний торт-пиріг з вишнею
Потрібно: 100-грамова плитка гіркого шоколаду, 4 ст. л. вершкового масла, 4 яйця, 2/3 склянки борошна, пакетик розпушувача, 2/3 склянки коричневого цукру, 1,5 склянки будь-якого сиру без добавок, трохи ваніліну, 1,5 скл. свіжої або розмороженої вишні.
Приготування: два яйця змішати з двома столовими ложками цукру, ваніліном і добре збити. Шоколад розтопити на водяній бані, змішати з маслом, злегка охолодити. Шоколадну масу з`єднати з яєчною, ввести борошно і розпушувач, вимішати. Решту яєць вимішати з сиром і залишками цукру. Форму для випікання змастити маслом. Викласти половину шоколадного тіста, сформувати рівний корж, покрити його половиною сирного крему, викласти шар ягід. Повторити, а верхню частину можна прикрасити красивими розводами. Випікати в гарячій духовці 40 хв. Готовий торт охолодити у формі та викласти на тарілку.
Сирні ванільні мафіни з вишнею
Потрібно: 1 скл. борошна, пакетик ванільного пудингу, пара чайних ложок розпушувача, 0,5 скл. цукру, трохи ваніліну, пара яєць, 3 ст. л. олії, 0,5 скл. молока, 2/3 скл. м`якого сиру, 1,5 скл. свіжої або консервованої вишні без кісточок. Для глазурі додатково потрібні вишневий сік і цукрова пудра.
Приготування: вишню викласти в друшляк, злегка відтиснути, позбавляючись від зайвого соку (його збираємо в окрему ємність). Всі інгредієнти, крім вишні і компонентів для глазурі, змішати, отримуючи тісто для мафінів. Його розкласти у форми, густо декорувати ягодами вишні та випікати в духовці 25 хв. Сік і цукрову пудру змішати і трохи нагріти, полити глазур`ю готові вироби. Подавати теплими.
Кошики з черешнею в сметанковому соусі
Потрібно: для тіста знадобиться 0,4 кг вершкового масла, пара склянок борошна, яєчний жовток, 3 ст. л. цукру, пакетик ваніліну, цедра половинки лимона. Для начинки потрібна 1 скл. сметани, 1,5 скл. черешні без кісточок, пара яєць, 2 ст. л. цукру, пакетик ванільного цукру, 2 ст. л. крохмалю.
Приготування: спочатку робимо тісто. Борошно змішати з цукром, ваніліном і цедрою. В отриману масу натерти на крупній тертці масло і все перемішати до стану великих крихт. Додати жовток і замісити дуже м`яке тісто, загорнути його в харчову плівку і помістити в холодильник на півгодини. Готуємо наповнювач для кошиків. Сметану змішати з крохмалем, цукром, яйцями, при необхідності злегка збити до однорідності. У форми для кексів викласти тісто, утрамбувати, надаючи форму кошиків, наповнити квасолею (тоді вироби не роздуються). Випікати при високій температурі не більше 10 хв. Дістати заготовки, забрати квасолю, наповнити ягодами і залити сметанним кремом. Випікати ще 20 хв., витягнути з формочок і подавати.
Черешневий клафуті
Потрібно: 500 г черешні, 3 яйця, 100 г цукру, 400 мл молока, 50 г вершкового масла, щіпка солі, пекарський порошок, ванілін (за смаком).
Приготування: черешню помити, обсушити та видалити кісточки. Приготуйте тісто – для клафуті воно має бути рідким, як млинцеве. Збити яйця з цукром, але не до гребінців – краще скористатися виделкою або вінчиком. У борошно додати трохи пекарського порошку (деякі кухарі радять замінити порошком одне яйце) і дрібку солі, влити яйця з цукром, перемішати. Постійно помішуючи, поступово додати в суміш тепле молоко. Форму для пирога краще вибрати роз’ємну, змастити вершковим маслом. На дно рівним шаром викласти ягоди – від того, наскільки акуратно ви це зробите, буде залежати зовнішній вигляд готової страви – ягоди спливуть на поверхню. У класичному клафуті ягоди утворюють рівні ряди. Потім акуратно залити у форму тісто. Духовку розігріти до 200 градусів і помістити туди форму. Випікати клафуті слід від 35 до 60 хв. Часто середина десерту не пропікається – перевіряйте це за допомогою дерев’яної палички. Готовий десерт посипати цукровою пудрою або тертим шоколадом – і можна подавати теплим. Замість черешні в рецепті можна використовувати вишню, яблука, персики або груші. При приготуванні розріжте їх на маленькі шматочки.
Брауні з вишнею
Потрібно: 4 яйця, 150 г масла, 200 г цукру. 100 г борошна, 200 г шоколаду (темний з місткістю какао не менше 50%), 1 ст. л. какао, щіпка ваніліну, 200-300 г вишні (свіжа або заморожена).
Приготування: масло нарізати шматочками в ємність, яку можна буде ставити на водяну баню. До масла додати шоколад, розламаний на шматочки. Помістити ємність на водяну баню. Розтопити шоколад разом з маслом, періодично помішуючи їх лопаткою, всипати цукор і перемішати. “Вбити” яйця, попередньо трохи остудивши масу до теплого стану, щоб яйця при додаванні не згорнулися. Щоразу необхідно збивати суміш міксером. Просіяти до шоколадної маси борошно і какао. Ще раз збити до однорідності. З ягід видалити кісточки і злити зайву рідину. Додати вишні в тісто. Викласти його у форму, на дно якої покласти пергамент. Помістити форму в розігріту до 200 градусів духовку. Випікати брауні з вишнею близько 20 хв. Він повинен вийти з вологою серединою. Після вилучення з духовки дайте йому трохи підсохнути й наріжте шматочками. Готові тістечка можна посипати цукровою пудрою або полити шоколадною глазур’ю. Подавати найкраще з кулькою ванільного морозива.
Сирний мус з черешнею
Потрібно: 200 г жирного сиру, 12 г желатину, 150 г черешні без кісточок, 4 ст. л. вершків з жирністю 30%, ванільний цукор (за смаком), цукрова пудра (за смаком).
Приготування: залити желатин 6 ст. л. холодної води і дати настоятися 15 хв. Після того, як желатин набубнявіє, помістити його на водяну баню, щоб кристали розчинилися. Потім дати охолонути. Сир збити міксером, щоб вийшла повітряна однорідна маса. Вершки збити з цукровою пудрою і ванільним цукром. Змішати сир з вершками, рухаючи ложку зверху вниз. Потім додати желатин і перемішати. Після цього злити з черешні зайвий сік. Присипати її цукровою пудрою і додати в масу. Перемішати. Викласти мус в посуд і помістити в холодильник на 40-45 хв. Прикрасити десерт цукровою пудрою.
Ніжний пиріг з вишнею на кефірі
Потрібно: 1 скл. вишні, 1 скл. борошна, 1 скл. кефіру, 1 скл. цукру, 3 яйця, 1 ч. л. розпушувача.
Приготування: з вишні видалити кісточки й помістити в друшляк, щоб з неї поступово стік сік. В окремій ємності змішати яйця і цукор, трохи збити, додати кефір (не повинен бути холодним). Борошно окремо змішати з розпушувачем (можна додати “погашену” соду). Ці компоненти додати в яєчно-кефірну суміш і знову все добре перемішати. Тісто вийде помірно рідке, але не водянисте. Якщо воно занадто рідке, слід додати трохи борошна і ретельно перемішати, щоб не було грудок. Форму для випікання змастити маслом. Вилити в неї тісто, а поверх нього викласти вишню. Не потрібно намагатися загнати ягоду в центр пирога – вона сама потоне, коли пиріг буде підніматися під час випікання. Необхідно помістити форму в духовку на середню температуру, близько 150 градусів, випікати близько півгодини. Під час випікання в мультиварці підхід приблизно такий же – треба просто замість форми залити тісто в чашу мультиварки. Після цього увімкнути пристрій на режим випічки й пекти півгодини. Для краси пиріг можна посипати цукровою пудрою або додатково прикрасити половинками свіжої вишні.