Стрічка новин

«Італійські голубці» тернополянки Ірини Гудими

Сьогодні гостею «Смачної сторінки» стала тернополянка Ірина Гудима, яка вже майже 10 років мешкає у Римі та веде цікавий кулінарний блог «Італійські голубці» http://holubzi.blogspot.it, у якому ділиться рецептами страв української, італійської та інших кухонь світу.

«Італійські голубці» тернополянки Ірини Гудими

– До переїзду в Італію я працювала викладачем англійської мови і практично не цікавилася кулінарією, – розповідає Ірина. –  Але життя таке непередбачуване і це – прекрасно! Ніколи не знаєш,  що чекає попереду. Моїм неочікуваним сюрпризом було випадкове знайомство з італійцем Роберто. Після одруження я переїхала до Риму і… не знала, чим мені зайнятися, поки чоловік на роботі. Італійці, мушу сказати, великі «гурме» і чудесні кулінари. Деякі чоловіки тут готують навіть краще за жінок! Чи то італійська пристрасть до їжі, яка тут просто-таки витає в повітрі, чи бажання приємно вразити чоловіка чимось смачненьким, відкрили в мені прихованого кулінара. Несподівано для самої себе, я почала з ентузіазмом готувати.  А чоловік мені завжди подає якісь цікаві ідеї. Згодом мою особисту команду дегустаторів поповнив наш синочок Алессіо. Оскільки сім’я в нас інтернаціональна, готуємо ми і українські, і італійські страви. А ще дуже любимо відкривати для себе смаки і страви інших країн.   У мене назбиралося так багато ідей та рецептів, що шкода було тримати їх у шухляді лише для себе, тому й виникла ідея: завести свій кулінарний блог. За рік його існування знайшла багато віртуальних друзів–кулінарів та відкрила для себе багато цікавого.

«Італійські голубці» тернополянки Ірини Гудими

Ірина поділилася своїми сімейними рецептами і з читачами «Нашого ДНЯ».

Домашня ковбаса по-італійськи

Домашня ковбаса по-італійськиВ нашій сім’ї є одна смачна традиція – робити перед святами домашні ковбаски для грилю. Готову (сиру) ковбасу ми складаємо в морозильну камеру (так їх можна зберігати до 6-8 місяців), а потім просто беремо необхідну кількість, розморожуємо і запікаємо на грилі (або в духовці). Смакота! А головне – ковбаски натуральні.

Потрібно: 2 кг свинячого фаршу, 1 кг курячого філе (порізаного на маленькі шматочки), свинячі кишки, 2 ст. л. гірчиці  (пасти, не порошку), 1 склянка води, сіль, перець, приправи для м’яса (на ваш вибір), 2 ст. л. насіння фенхелю (за бажанням).

Приготування: куряче філе порізати на маленькі шматочки. Змішати свинячий фарш і куряче філе з приправами, сіллю, перцем, насінням фенхелю і гірчицею. Сюди ж вилити воду. Гарно все перем’яти руками і залишити в холодильнику на ніч маринуватись. А потім начинити цим фаршем кишки (ковбаски перев’язати нитками). Зазвичай такі ковбаски ми готуємо на грилі або в духовці (перед запіканням наколіть їх вилкою в декількох місцях – це дозволить зайвому жиру витекти і ковбаски не потріскають). Смачного!

Тісто для піци

15Є в нашій сім’ї смачна традиція – кожного суботнього вечора ми всі разом печемо домашню піцу. Я мішу тісто, чоловік його розкачує, а дитина викладає начинку. Звичайно, готову, щойно спечену, піцу можна купити на кожному кроці (особливу тут, в Італії), але, повірте мені, власноруч приготована смакує по-особливому. До того ж, готувати її так легко. Ми перепробували багато рецептів тіста для піци і, врешті-решт, обрали для себе наш улюблений. Дав нам його піцайоло Піно – друг дитинства мого чоловіка.

Потрібно: на 4 середні піци – 500 г борошна (можливо, потрібно буде трохи більше, залежить від якості борошна), 25 г свіжих дріжджів або 7 г сухих, 20 г солі, 5 г цукру, 50 г олії (в ідеалі оливкової, але підійде і соняшникова), 1,5 склянки теплої води.

Приготування: до теплої води додати свіжі дріжджі (якщо використовуєте сухі, додайте їх в самому кінці до борошна), олію і цукор. Якщо у вас сухі дріжджі, то до води додайте сіль, якщо ж дріжджі свіжі, то додавайте сіль в кінці до борошна (адже дріжджі не люблять прямого контакту з сіллю і тісто може не підрости). Відрізу ж досипати борошно і сухі дріжджі.

Замісити м’яке тісто, що не липне до рук (при потребі додайте ще трішки борошна), зверху на тісті надрізати хрестик. Піно каже, що це допомагає тісту ”дихати”. Накрити рушничком і залишити на 2 години в теплому місці підростати.

Потім тісто поділити на 4 однакові частини, кожну частину тонко розкачати, викласти улюблену начинку, випікати в добре розігрітій духовці (при 220С) приблизно 15 хвилин, потім покласти шматочки сиру і ще на 3 хвилини в духовку.

Лазанья тітки Джакоміни

Лазанья тітки ДжакоміниТітка Джакоміна для мене як друга свекруха. Вона мене й навчала азів італійської кулінарії, коли я тільки приїхала до цієї сонячної країни. А повчитись у тітки Джакоміни є чому: вона до пенсії працювала кухарем в одному з місцевих ресторанів. Лазанья була одним з моїх перших ”кулінарних здобутків”. Відтак, інших рецептів цієї смакоти не шукала і вже ось скільки років готую по рецепту тітки Джакоміни. До речі, рецепт дуже простий і не вимагає різних інгредієнтів.

Потрібно: готове тісто для лазаньї (підійде, як свіже, так і сухе), 750мл томатного соусу, 1 невеличка цибулина, 1 невелика морква, 100 г бекону (не обов’язково), 600-700 г фаршу (найкраще – мішаного свинина-яловичина), 300 г голландського сиру (в ідеалі моцарели, але я часто замінюю її звичайним тертим сиром), 1 л молока, 100 г масла (для більш дієтичного варіанту можна зменшити кількість до 70 г), 4 ст. л. (з чубком) борошна, щіпка мускатного горіха, сіль, перець.

Приготування: спочатку нарізати дрібненько моркву і цибулю (я ще додаю стебла селери) і підсмажити в олії. Додати бекон (маленькими кубиками) до цибулі з морквою і тушкувати 3 хвилини. Додати фарш і, час від часу помішуючи, готувати 5 хвилин. Вилити до фаршу томатний соус і тушкувати до готовності фаршу. За цей час зайва рідина з соусу випарується. Посолити і поперчити за смаком (якщо соус вийшов з кислинкою – додайте щіпку цукру) – рагу для начинки готове. Приготувати соус бешамель: я завжди роблю ”лінивий” варіант – спочатку розмішую холодне молоко з борошном, а потім додаю масло, щіпку мускатного горіха і сіль за смаком. Варити на малому вогні (постійно помішуючи) до загусання, потім соус має трішки охолонути.

На дно форми для духовки викласти декілька ложок бешамелю і рагу з фаршу, злегка перемішати.

Зверху покласти тісто для лазаньї (я його ніколи не відварюю попередньо, в духовці все чудово приготується і без попереднього відварювання). На тісто викласти трохи рагу з фаршу. Полити соусом бешамель. І посипати тертим сиром (або моцарелою, порізаною маленькими кубиками).

Чергувати шари, поки не використаєте всі інгредієнти. Нагріти духовку до 180 градусів і готувати лазанью впродовж 30 хв.

Осетинські пиріжки зі шпинатом і сиром

16Їздила моя мама недавно на екскурсію і пригостили її дуже смачними пиріжками. Так мама їх хвалила,  що я не могла ті пиріжки не спекти. А хвалити і справді було за що! Пиріжки вийшли такі м’які і апетитні, що з’їлися  за лічені хвилини.

Потрібно: тісто: 250 мл води, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру, 1 ст. л. олії, 10 г сухих дріжджів, 500-600 г борошна;

Начинка: 250 г домашнього сиру, жменька вареного шпинату, 1 яйце, сіль, перець, цибуля-порей або звичайна біла цибуля.

Приготування: до теплої води додати олію, сіль і цукор. Додати борошно і дріжджі. Замісити м’яке тісто і дати йому підрости 2 години. Поки тісто підростає, приготувати начинку: цибулю дрібно порізати і підсмажити в олії. Покласти разом смажену цибулю, сир, яйце, варений шпинат, сіль і перець

Добре все перемішати. Тісто розкачати (0,5см завтовшки) і повирізати кружечки.

На середину кожного кружечка покласти 1 ст. л. начинки. Начинити пиріжок і зверху легенько ще раз розкачати або прим’яти руками (обережно, щоб не вилізла начинка). Викласти пиріжки на деко і дати їм 10 хвилин підрости. Змастити яйцем і випікати при 180С до золотистого кольору (приблизно 20-25 хвилин).

Домашнє шоколадне морозиво

Домашнє шоколадне морозивоШоколадне морозиво завжди було моїм улюбленим. Пам’ятаю, ще в далекому дитинстві мама давала мені 20 копійок і я, щаслива-прещаслива, бігла в найближчий продуктовий магазин “Темп”, щоб купити ту райську насолоду під назвою “Шоколадний пломбір у вафельному стаканчику”! Пломбір всередині був смачню-ю-ю-ю-ючий! Тепер такого немає… Скільки не перепробувала, а ніяк не могла знайти саме того смаку і консистенції. А потім рецепт сам знайшовся в інструкції до морозивниці. Морозиво і справді дуже нагадує саме те, з дитинства. Ще й готується легко і з простих, а головне – натуральних складників. Робити його можна як у морозивниці, так і без неї. Спробуйте і смачного!

Потрібно: 250 г жирного молока, 200 мл вершків (щонайменше 30% жирності), 20 г какао, 80 г цукру.

Приготування: покласти разом усі інгредієнти і добре збити міксером або блендером. Є два способи приготування морозива: якщо ви щаслива власниця такого дива техніки, як морозивниця, то досить залити приготовану суміш в цю машинку, ввімкнути її на 20-30 хвилин, а потім потримати в морозилці ще 15 хвилин, щоб зовсім застигло, або ж перелити приготовану суміш в контейнер і помістити його в морозилку на 3 години (за ці 3 години не забудьте кожні 30 хвилин морозиво діставати з морозилки і збивати його міксером або перемішувати ложкою, це не дозволить морозиву застигнути ”одним блоком”, як лід). Через 30 хвилин в морозивниці або 3 години в морозилці морозиво буде готове і матиме притаманну йому  консистенцію.

20

Loading...
загрузка...

Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

// //-->