Ця страва вже стала класикою української кухні. Вона невибаглива на перший погляд, однак дуже смачна. Її особливість у тому, що при запеченні дрібних смажених карасів у сметанному соусі рибини можна їсти повністю, тому що кістки розм’якають від термічної обробки.
Письменник Антон Чехов саме карасів у сметані вважав божественним частуванням. А перед приготуванням радив цілу добу потримати живих рибин у молоці, щоб вони мали тонкий вишуканий смак.
Отож, пропонуємо давній і смачний рецепт. Карасів обчищають від луски та плавників, видаляють нутрощі й зябра, промивають, обсушують рушником, натирають сіллю, посипають перцем, обкачують у борошні й обсмажують з обох боків до рум`яної скоринки.
Смажені рибини поміщають на сковороду, змащену маслом, обкладають кружальцями смаженої картоплі, заливають сметаною, посипають сухарями, збризкують розтопленим вершковим маслом і запікають у духовці.
Для різноманітності спробуйте і ще один рецепт. Карасів почистити, обсмажити в сильно розігрітому жирі з обох боків, викласти в каструлю, залити однією склянкою води і тушкувати на слабкому вогні 20 хвилин. В кінці приготування влити сметану, посолити. Викласти на тарілку, посипати дрібно нарізаним кропом і подати на стіл. Можна також замість тушкування помістити обсмажених карасів на деко, залити сметаною, посипати сиром і запекти в духовці.
Смачного!