Крем-суп зі свіжих кабачків
Потрібно: 500 г кабачків, 1 цибулина, 2 скл. води, 1 ч. л. борошна, 25 г вершкового масла, 1 яйце, півсклянки кислого молока, багато зелені.
Приготування: кабачки різати кружечками, залити водою та варити на слабкому вогні до м’якості. Перетерти кабачки через сито або збити в блендері. На вершковому маслі злегка пересмажити борошно. Додати до кабачків. Розвести суміш кип’яченою водою та варити 4-5 хв. Яйце збити з кислим молоком, додати в суп. Подавати суп із дрібно нарізаною зеленню.
Окрошка на кефірі
Потрібно: 1 л кефіру, 200 г відвареної курятини, 2 яйця, 3 картоплини, 2 огірки, 200 г редиски, пучок зеленої цибулі, пучок зелені (кріп, петрушка), чорний мелений перець, сіль – до смаку.
Приготування: картоплю відварити в мундирі, остудити, почистити і порізати дрібними кубиками. Яйця зварити круто, остудити і дрібно посікти. Відварене м’ясо порізати невеликими шматочками. Редиску натерти на великій тертці. Огірки порізати дрібними кубиками. Зелену цибулю і зелень дрібно порізати.
У глибоку посудину викласти всі підготовлені інгредієнти, посолити, поперчити, залити кефіром і перемішати.
Поставити суп у холодильник на 20 хв., щоб готова страва настоялась і охолола. Розлити окрошку у порційні тарілки, прикрасити яйцем і зеленню.
Салат із курки з огірками та горіхами
Потрібно: 200 г вареної курки, 2 солоних огірки, 1 свіжий огірок, 2 яйця, 50 г волоських горіхів, кілька пір’їн зеленої цибулі, 150 г маринованих грибів; соус: 4 ст. л. сметани, 1 ч. л. гірчиці, сіль, перець – за смаком.
Приготування: курку нарізати кубиками або соломкою. Огірки солоні та свіжий, яйця, гриби нарізати соломкою. Горіхи трохи розламати руками, не зовсім дрібно. Вони повинні відчуватися в салаті. Зелену цибулю дрібненько нарізати. З’єднати всі інгредієнти. Сметану змішати з гірчицею, додати сіль і перець, заправити салат.
Вареники з полуницею
Потрібно: борошно, 1 скл. води,1 яйце, сіль, ягоди полуниці, 0,5 скл. цукру, 1 ст. л крохмалю, 30 г вершкового масла.
Приготування: спочатку замісити тісто. Яйце збити, додати у нього сіль, воду. Борошно насипати в миску, зробити в ньому заглибину і, виливаючи в цю заглибину суміш води з яйцем, замішувати тісто. Воно повинно стати однорідне і м’яке. Залишити тісто у спокої на 20 хв. і знову перемісити. Залишити ще на 20 хв. Тим часом ягоди помити, перебрати. Великі – розрізати на шматочки. Цукор перемішати з крохмалем. Останній не дасть витекти соку з ягід. Розкачувати тісто тоненько, вирізати кружальця. На кожне сипати половину чайної ложки цукру з крохмалем і класти ягоди. Ретельно заліплювати. Кидати вареники у киплячу підсолену воду. Коли піднімуться на поверхню води – вийняти шумівкою. Посмачити вершковим маслом та присипати цукром.
Курячі ніжки з вишневою підливою
Курячі ніжки, обсмажені у вишневій підливі, виходять в міру гостренькими, кисленькими і надзвичайно ароматними.
Потрібно: 1 кг курячих ніжок, 300 г вишень, 1 цибулина, 2 зубки часнику, гілочки розмарину, 2 ст. л. олії, 1 ст. л. цукру, мелена паприка за смаком, мелений коріандр за смаком, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком, 100 мл бульйону або води.
Приготування: курячі гомілки помити і обсушити. Посолити, посипати спеціями і залишити на 10 хв. просочитися. Вишні помити, обсушити, очистити від кісточок. Дрібно порізати цибулю. Часник пропусти через часничницю. Обсмажити курячі ніжки в розігрітій олії з усіх боків до золотистого кольору 7 хв. Потім додати цибулю і смажити до м’якості цибулі 5-7 хв. Додати до м’яса вишню і готувати 5-7 хв. Влити бульйон, додати часник, цукор і сіль за смаком і готувати на середньому вогні, поки не випариться рідина, приблизно 20 хв. Подавати курячі ніжки з вишневою підливою.
Смажене м’ясо з овочами
Потрібно: 700 г м’яса (свинячої м’якоті), 3 болгарських перці, 2 цибулини, 2 зубки часнику, 2 ст. л. олії, 2 лаврові листки, щіпка хмелі-сунелі, щіпка меленого коріандру, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком.
Приготування: щоб отримати найніжніше смажене м’ясо, звичайно, краще вибирати свинину – ошийок, лопатку, задню частину. Вона набагато м’якша за яловичину. Отож, порізати м’ясо невеликими шматочками. Цибулю дрібно порізати. Болгарський перець порізати соломкою. Часник пропустити через часничницю.
Розігріти сковороду, налити олію і також прогріти її. У гарячу олію покласти м’ясо і обсмажити на великому вогні, помішуючи, до золотистої скоринки приблизно 5-7 хв.
Додати до смаженого м’яса цибулю, болгарський перець, лавровий лист, перемішати і обсмажити 3-5 хв. на великому вогні. Потім зменшити вогонь, накрити кришкою і готувами іще 10 хв. Додати у смажене м’ясо спеції, посоли, перемішати і готувати 10 хв. без кришки. Подавати готове смажене м’ясо гарячим з улюбленим гарніром, овочами і зеленню.
Скумбрія на вогні
Потрібно: 2 середнього розміру скумбрії, 2 лимони, 2 ст. л. оливкової олії, 2 гілки чебрецю, 2 гілки розмарину, білий мелений, перець за смаком, сіль за смаком.
Приготування: випатрати скумбрію і добре промити рибу під холодною проточною водою. У шкірі по ширині риби зробити по 3-4 надрізи глибиною близько 1 см з рівномірними відступами між ними. Розрізати лимони навпіл. З половини лимона вичавити сік, другу половину порізати напівдольками. 2 інші половинки залишити до грилю. Скропити рибу лимонним соком і оливковою олією, приправити сіллю і перцем. Всередину кожної риби покласти по гілці чебрецю і розмарину. Рівномірно розподілити в черевній порожнині шматочки лимона. Залишити так приправлену рибу на 30 хв. настоятися.
Розпалити гриль. Коли вугілля тлітиме, викласти скумбрію на решітку гриля. Запікати по 7-8 хв. з кожного боку. Риба має бути біла всередині. За 5 хв. до готовності риби викласти на гриль половинки лимона, зрізом вниз. Це зробить лимонний сік м’якшим й додасть йому солодкість і аромат диму. Зняти скумбрію з гриля і відразу ж подавати, поливаючи рибу соком запечених лимонів.
Холодний торт з полуницею
Потрібно: 500 мл йогурту, 20 мл желатину, 100-200 г печива (хрустик), 100-200 г полуниці, цукор, 50 мл води.
Приготування: желатин розвести в гарячій воді, не кип’ятити. Желатинову масу добавити до йогурту і розмішати. Форму застелити харчовою плівкою. На дно викласти печиво. Полуницю порізати на шматочки за бажанням, викласти поверх печива. Залити йогуртом, не перемішувати і відправити в холодильник до повного застигання. Коли застигне, накрити форму великою тарілкою, на якій будете подавати тортик. Швиденько перевернути, зняти плівку. Прикрасити за бажанням.
Апельсиново-полуничний коктейль
Потрібно: 1 скл. полуниць, 1 скл. апельсинового соку, 1 ст. л. цукру, 6-8 кубиків льоду.
Приготування: у блендері змішати полуницю, апельсиновий сік, кубики льоду та цукор. Ретельно збити до отримання однорідної маси. Налити у високі склянки, прикрасити скибочками апельсина і подати із соломинками для коктейлю.
Лікер з черешень
Потрібно: 1 кг черешень, 500 г цукру, 4 шт. гвоздики, 10 листочків черешневого дерева, 400 мл горілки, 1 ч. л. ванільного цукру, 0,25 ч. л кориці, 0,25 ч. л мускатного горіха.
Приготування: черешні вимити і видалити кісточки. Помістити в ємність з широким горлом або скляну банку і засипати цукром. Додати гвоздику, ванілін, корицю, мускатний горіх і черешневе листя. Витримати в теплому місці або на сонці 8-10 днів. Влити горілку і залишити ще на 4 тижні. Готовий лікер процідити і розлити у пляшки. Щільно закупорити. Зберігати у темному прохолодному місці.
Полуничне варення «Свіжість»
Потрібно: 2 кг полуниці, 1,5 кг цукру, 2 лимони, 25 листочків свіжої м’яти, 25 листочків базиліка.
Приготування: підготовлені ягоди (промиті, обсушені і без хвостиків) помістити в глибоку миску і засипати цукром. Залишити на кілька годин, щоб полуниця пустила сік. Поставити миску на помірний вогонь і варити після закипання 5 хв. Потім додати вимиті листочки м’яти і базиліка, варити ще 5 хв. Додати у варення нарізану дрібно м’якоть лимона і попередньо натерту цедру. Після цього варити варення на слабкому вогні близько 15 хв. Зняти з вогню і залишити на 8-10 год.
Другий етап варіння. Варити 5 хв. після закипання, потім розлити по стерилізованих банках і закатати.
Варення «Рубінове»
Потрібно: 1 кг дрібної полуниці, 200 г пелюсток троянди, 1,2 кг цукру, 100 мл води, 0,5 ч. л. лимонної кислоти.
Приготування: підготовлену полуницю помістити в таз і засипати половиною норми цукру. Залишити на ніч. А із залишків цукру і води приготувати сироп. Залити ним промиті рожеві пелюстки, додати лимонну кислоту і довести до кипіння. Висипати у сироп ягоди і варити 5 хв. на невеликому вогні. Потім зняти посуд з вогню, дати варенню повністю охолонути. Знову довести до кипіння і варити приблизно 10 хв. Гарячим розлити варення по банках і закатати.