Спеціалісти районних та Тернопільського міського відділів безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ ДПСС в Тернопільській області під час проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) у період від початку року здійснили ряд відборів молокопродуктів з метою встановлення відповідності вимогам законодавства про харчові продукти. Про це повідомляє сайт ГУ Держпродспоживслужби України в області.
Згідно з результатами досліджень, у 16 з 74-ох зразків виявлено невідповідність продукції за жирнокислотним складом жирнокислотному складу молочного жиру (фальсифікація), а саме:
із 49 зразків масла с/в селянського – в 11 невідповідність (22%);
з 20 зразків сметани – 3 невідповідності (15%);
із 5 зразків сиру – 2 невідповідності (40%).
Для порівняння: у 2019 році з 99 досліджених зразків у 35 виявлялись невідповідності.
«Вважаємо доцільним довести до відома споживачів перелік операторів ринку харчових продуктів, продукція яких неодноразово у поточному році досліджувалась Тернопільською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби України та за результатами випробувань відповідає за мікробіологічними та фізико-хімічними показниками :
ТОВ “Радивилівмолоко” (Рівненська обл., Радивилівський район, село Крупець) – 15 зразків (8 – масло, 7- сметана, 1 – сир);
ПрАТ “Тернопільський молокозавод” ( місто Тернопіль) – 11 зразків (5 – масло, 6 – сметана);
ТОВ “Кременецьке молоко” (Тернопільська обл., місто Кременець) – 4 зразки (3 – масло, 1- сметана);
Фірма “ЛЮСТДОРФ” ( Вінницька обл., Іллінецький район, місто Іллінці) – 2 зразки (1 – масло, 1- сметана).
Лабораторним дослідженням піддавалась продукція ще 15 підприємств з різних областей України (тільки по одному зразку), яка, згідно експертних висновків, теж відповідає вищевказаним вимогам.
При повторному дослідженні зразків з даних підприємств та підтвердженні їхньої відповідності інформація буде надана додатково», – йдеться в інформації.
Довідка
Для виробництва вершкового масла не дозволено застосовувати будь-які жири та вершки, крім тих, що отримані з коров’ячого молока та продуктів його перероблення, тому продукція, яка складається з молочно-рослинного жиру є спредом або жировою сумішшю.