Виростити врожай – це тільки половина справи, а як його зберегти і бажано до наступного сезону? У переддень робіт зі збирання плодів, ягід ми даємо поради, які допоможуть вам зберегти вирощене. Є серед них і старі, перевірені часом, методи для тих, хто не хоче ризикувати. Є й нові – для тих, хто любить експерименти. У всьому цьому різноманітті ви напевно знайдете щось корисне і для себе.
КАРТОПЛЯ
Часто буває, що картопля при зберіганні проростає. Щоб цього не сталося, покладіть в ящик кілька яблук. При такому сусідстві бульби пролежать до січня. Також корисно картоплю пересипати листям горобини (на 100 кг коренеплодів 300 г листя).
ТОМАТИ
Щоб зберегти томати свіжими до Нового року, слід взяти банку (бажано трилітрову), ретельно її промити і просушити. На її дно насипають гірчичний порошок, а зверху складають міцні, обов’язково добре просушені плоди. Банку закривають кришкою і ставлять у холодильник. Строк зберігання томатів можна збільшити майже до 10 місяців за допомогою звичайного желатину і яєчного білка. На 10 кг плодів беруть 150 мл води (краще – дистильованої), 1 ч. л. желатину, 2 г солі та білок одного яйця. Білок збивають з сіллю, желатин замочують у невеликій кількості води. Потім обидві маси змішують, вливаючи воду, що залишилася. В отриману суміш вмочують томати і добре просушують. Зберігають у ємкостях, які закривають пластиковими кришками або пергаментним папером.
КВАСОЛЯ І БОБИ
Доспілі та просушені квасолю і боби можна зберігати довго навіть в умовах квартири. Але личинки жуків, що ушкоджують врожай, заводяться ще до збирання. Для захисту у квасолю, яку заклали на зберігання, потрібно покласти розрізані навпіл часточки часнику або насіння кропу.
ЗБЕРІГАННЯ ЦИБУЛІ ТА ЧАСНИКУ
Очищені від усього зайвого головки часнику опускають на кілька секунд у розплавлений парафін. Оброблений таким чином часник зберігають при кімнатній температурі в полотняних мішках.
Часто часник зберігають у прокрученому виді, «фарш» складають у контейнери для заморожування льоду, ставлять у морозилку.
Оптимальна температура зберігання цибулі – близька до 0°С. У таких умовах овоч тривалий час залишиться соковитим.
Цибулю-порей можна зберігати наступним чином: у чистий вологий пісок укопують овоч (обов’язково вертикально), намагаючись не ушкодити листя. А в холодильнику його краще зберігати, загорнувши в харчову плівку з перфорацією, при температурі не вище +2°C.
ЗБЕРІГАННЯ СЛИВ
Сливи акуратно збирають, треба намагатися не порушити восковий шар. Плоди укладають в 3-літрові банки, пересипавши вишневим і порічковим листям.
СЕЛЕРА, ХРІН І ПЕТРУШКА
Кореневі селера й петрушка відмінно зберігаються в сухому піску в темному та прохолодному місці. Коріння селери пролежить досить довго, якщо попередньо його вмочити в глиняний розчин, висушити й покласти на полички підвалу. Або «посадити» у ящик з піском: корінці – вертикально, черешки – на поверхні.