Садимо кавуни і дині

Садимо кавуни і дині

Баштанні культури на одну і ту ж грядку садять з інтервалом в 4 роки – за цей час встигають накопичитися потрібні корисні речовини, а культурам перестають дошкуляти шкідливі бактерії і комахи, які залишилися з минулої посадки.

Кабачки не бажано висаджувати поруч з гарбузами, оскільки великий ризик перезапилення, в результаті якого обидві культури втратять у смаку.

Для вирощування  кавунів і динь вибирайте ранньостиглі сорти – так вони точно встигнуть визріти до настання холодів. Найкраще вирощувати розсадним способом. Насіння перед посівом загорнути у вологу тканину і почекати, поки воно проклюнеться, після чого посадити у торф’яні горщики розміром 10 х 10 см. Ґрунтом їх наповнюйте лише до половини – решту підсипайте в міру витягування сіянців. Для посадки вибирайте 2-річне насіння кавуна і 3-4-річне динне – на торішньому посадковому матеріалі найчастіше формуються лише чоловічі квітки. Найкраще ягода росте на супісках, чорноземи підходять далеко не всім сортам. Висаджуйте рослини на відстані 1,4-1,8 м і витримуйте ширину міжрядь – 1,8 м. Якщо ґрунт недостатньо багатий, в кожну посадкову ямку можна внести по 0,5 кг перегною і присипати його 8-10-сантиметровим шаром садової землі. Висаджуйте рослини разом з торф’яними стаканчиками. У ямку можна закладати відразу по 2 кущика. Терміни посадки – 18-25 травня.

Коли рослини трохи підростуть, рівномірно розподіліть батоги в різні сторони. На центральному стовбурі, де формуються плоди, залиште до 4 зав’язей, пагін прищипніть на 6-7 листочку.

За теплий період прополюйте баштан 4-5 разів і поливайте до 12 разів водою кімнатної температури. Збільшувати кількість поливів не варто – це може призвести до грибкових захворювань і погіршення смаку плодів.

До вибору добрив ставтеся з обережністю – не захоплюйтеся нітратами, вони позначаться на вашому ж здоров’ї, а через надлишок азотистих підживлень кавуни втратять свій смак. Якщо земля досить поживна, то можна обмежитися лише розчином коров’яку при посадці.






Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *