Готуємо чебуреки!

Готуємо чебуреки!
Немає нічого смачнішого за домашні чебуреки з хрусткою скоринкою та фаршем, який ви приготували своїми руками. Отож, давайте готувати разом!

Особливі чебуреки

Потрібно: 4 склянки борошна, півтори склянки води, 1 столова ложка горілки, 1 яйце, 2 столові ложки олії, пів чайної ложки солі.

Начинка: 700 г м’яса, 300 г цибулі, півсклянки води, сіль, перець і спеції за смаком.

Приготування: скип’ятити воду, додавши туди сіль і олію. Акуратно висипати туди півсклянки борошна, постійно його розмішуючи. Дати завареному борошну охолонути. Додати у борошно яйце й горілку, акуратно все розмішати. Поступово додаючи борошно, вимісити тісто. У результаті тісто не повинно липнути до рук, якщо липне – додати ще трохи борошна. Дати тісту постояти не менше години, хоча б один раз його прим’явши.

Поки тісто настоюється, приготувати фарш. Яловичину або баранину пропустити через м’ясорубку разом із цибулею, покласти улюблені спеції й добре перемішати. Додати у фарш півсклянки-склянку води або склянку кефіру. Все добре перемішати.

З тіста скачати велику “ковбасу”, відрізати від неї по невеликому шматку, робити кульки й розкачувати у коржі товщиною близько 1 мм. Викласти на коржі фарш і рівномірно розподілити по одній половинці. Накрити корж другою половинкою й акуратно придавити краї. Тепер найцікавіше: взяти блюдце і “прокотитися” його ребром по краю чебурека, щоб не було щілин. Каструлю поставити на невеликий вогонь, налити на 2-3 см олії. Почекати, поки вона нагріється. Смажити чебуреки з двох боків на середньому вогні, поки вони не стануть коричневого кольору. Подавати на стіл одразу ж.

Чебуреки у духовці

Традиційний рецепт улюблених чебуреків із незвичним способом приготування – у духовці. Ситно, смачно і, водночас, менш калорійно. А, якщо маєте просторе деко на всю духовку, то ще й зекономите час, який зазвичай витрачається на смаження у пательні.

Потрібно: 200 г борошна, 1/2 склянки холодної води, 2,5 столові ложки олії, 1 куряче яйце, сіль.

Для начинки: змішати м’ясний фарш, зелень, мелений чорний перець, цибулю, сіль.

Приготування: борошно просіяти, щоб збагатити його киснем. З’єднати борошно з яйцем, добре перемішати, щоб утворилась розсипчаста суміш. Додати олію і продовжувати вимішувати.

У холодну воду додати дрібку солі, перемішати і влити до тіста. Замісити еластичне, гладеньке і м’яке тісто. Обгорнути його харчовою плівкою і поставити у холодильник на 2 години.

Фарш змолоти на дрібній насадці. Цибулю почистити, помити і подрібнити за допомогою блендера або натерти на дрібній тертці, додати до фаршу, добре вимішати. Посолити, поперчити і ще раз ретельно перемішати. За бажанням можна додати у фарш подрібнену зелень. Тісто дістати з холодильника, розділити на порції і розкачати невеличкі тонкі коржі, викласти начинку, загорнути і за допомогою виделки щільно закріпити краї. Деко застелити пергаментом, змастити олією або вершковим маслом, викласти чебуреки. За бажанням куряче яйце збити і змастити чебуреки, можна також посипати натертим на крупній тертці твердим сиром. Поставити чебуреки в розігріту духовку до 180º та випікати протягом 20-25 хвилин до зарум’янення.

Домашні чебуреки

Потрібно: на 10 середніх чебуреків – 1 яйце, 2 ст. л. сметани, 300 г борошна, 1/2 ч. л. солі, 50 мл води.

Для начинки: 300 г м’ясного фаршу, 2 великі цибулини, 2 зубчики часнику, 100 г води, сіль і спеції за смаком.

Приготування: яйце перемішати зі сметаною, додати воду і сіль. Просіяти борошно і замісити однорідне тісто. Накрити тарілкою і залишити на півгодини. Тим часом підготувати начинку.  Цибулю і часник почистити, покласти в блендер. Додати воду і збити до однорідності. Додати отриману масу до фаршу, посолити і поперчити. З тіста сформувати ковбаску. Розрізати на 10 частин. Кожну розкачати в кружок. Викласти по столовій ложці начинки. Защипати краї. Розігріти олію в сковороді. Обсмажити чебуреки з обох боків. При необхідності довести чебуреки до готовності в духовці.

Чебуреки з сиром

Потрібно: 2 скл. борошна, 200 мл води,1 ст. л. вершкового масла, сіль, 400 г сиру моцарела, 3 гілочки базиліку.

Приготування:  спочатку потрібно просіяти борошно та додати сіль. Особливість цього тіста – окріп. До склянки окропу додаємо масло та перемішуємо до отримання однорідної суміші. Невеликими порціями вливаємо суміш до борошна та замішуємо тісто. Для отримання еластичного тіста підмішуємо ще муки, за необхідністю. Готове тісто покласти в холодильник на 1-2 години.

Сирна начинка: для сирної начинки можна використовувати і твердий сир (голандський, мармуровий чи сметанковий), і м’які сири (моцарела, сулугуні чи фета). Терти сир на тертці та подрібнити зелень, змішуючи їх в однорідну масу.

Чебуреки на пиві

Потрібно: 1 скл. світлого пива, 1 яйце, борошно, 300 г м’ясного фаршу, 1-2 цибулини, петрушка, кріп, сіль, перець, олія.

Приготування: збити яйце, посолити, поперчити, додати пиво. Поступово всипаючи борошно, замісити тісто і залиши його на 30 хв.

Для фаршу: дрібно порізати цибулю і зелень, змішати з фаршем, посолити, поперчити. Тісто розкачати дуже тонко, вирізати кола діаметром не менше 15 см. Виліпити чебуреки, поклавши на один край 1 ст. ложку фаршу, накрити другим краєм і защипати або притиснути краї виделкою. Смажити на сковороді у великій кількості олії.

Чебуреки з лаваша

Потрібно: змішаний фарш (яловичина + свинина), цибуля, мелений чорний перець, сіль, олія, лаваш.

Приготування: приготувати фарш для чебуреків. Перекрутити м’ясо на найдрібнішій насадці. Цибулю почистити, помити і також змолоти у м’ясорубці. Якщо фарш заморожений, заздалегідь  дістати його з морозильної камери. Додати цибулю (змолоти у м’ясорубці або потерти на дрібній тертці, поперчити, посолити, вимішати та в процесі вимішування додати невелику кількість води. За бажанням можна додати подрібнену зелень. Лаваш порізати на квадрати. Половину квадрата з лаваша намастити фаршем та закрити іншою половинкою, злегка притиснути.  Фарш намазувати тонким шаром, щоб просмажився. Отримаємо чебуреки трикутної форми. На сковорідку влити олію і поставити на вогонь. Коли добре розігріється, покласти чебуреки і смажити до рум’яної скоринки. Готові чебуреки викласти на паперовий рушничок, щоб увібрав зайву олію. Якщо не любите хрусткої скоринки, накрийте чебуреки рушничком або широкою кришкою, щоб трішки відійшли.

Чебуреки з картоплею і сиром

Потрібно: 350 г кефіру, 3 ст. л. сметани, 120 г вершкового масла, 2 яйця, 0,5 ч. л. солі, борошно.

Начинка: 1 кг картоплі, 200 г твердого сиру, 40 г вершкового масла

Приготування: яйця, сіль, кефір, сметану, розтоплене масло змішати і, додаючи борошно, замісити туге тісто. Залишити його на півгодини, накривши рушником. Для начинки зварити картоплю. Воду зцідити, а картоплю розім’яти, посолити і додати потертий на грубу тертку сир, дрібно порізаний кріп, масло. Поперчити і ретельно вимішати. Відщипнути приблизно 50 грамів тіста, розкачати його діаметром 15 сантиметрів. На половину круга намащуємо начинку, накриваємо другою половиною і заліплюємо.

Чебуреки з овочами

Потрібно: 250 г гречаного борошна, 250 г пшеничного борошна, 60 г масла, пів капустини, 1 цибулина, рослинна олія для смаження.

Для соусу: зелень, сіль, лимон, сметана.

Приготування: дрібно покришити цибулю. Посмажити цибулю на суміші з оливкової олії та вершкового масла. Додати лавровий листок та смажити до м’якого стану. На крупній тертці натерти моркву і додати її смажитися до цибулі. Подрібнити капусту довгою соломкою. Додати її смажитися до решти овочів. Накрити сковорідку кришкою, щоб капуста швидше приготувалася. Але слід пильнувати овочі. Коли капуста досмажиться, забрати з суміші лавровий лист, натомість додавши подрібнену зелень. Для тіста змішати обидва види борошна в однакових пропорціях. Незважаючи на те, що у гречаному борошні зовсім немає клейковини, воно багате на вітаміни, а отже – неймовірно корисне. До борошна додати дрібку солі та трошки цукру. Зробити у борошні заглиблення і вбити туди яйце. Влити у тісто 2 ст. л. олії, щоб тісто було м’яке. Починати замішувати тісто ложкою, потроху вливаючи в нього теплу воду. Коли тісто втратить вологу, починайте мішати його руками. Якщо ви плануєте готувати чебуреки в піст, то яйце з рецепту треба виключити. Без нього тісто також гарно замішається.  Перекласти тісто у чисту миску, накрити харчовою плівкою, та залишити у холодильнику на 30 хв. Тонко розкачати тісто та за допомогою тарілки, діаметром у 10 см, вирізати коло. Покласти у середину начинку та сформувати чебурек, акуратно притискаючи ложкою краї. Поставити чебуреки запікатися у духовку, розігріту до 180 градусів або ж смажити їх на пательні з гарячою олією. Ще гарячими перекласти чебуреки на серветку, щоб відійшов зайвий жир.

Для соусу подрібнити зелень, додати сіль та сік лимону. Перемішати. Додати сметану та ще раз перемішати. Соус повинен бути густим та пряним.

Чебуреки з кабачків

Потрібно: 500 г кабачків, 1 цибулина, 2 ст. л. подрібненого кропу, 350 мл молока, 2 яйця, сіль, перець, 250 г борошна, 70 г олії, фарш із вареної свинини зі смаженою цибулею.

Приготування: кабачки і цибулю натерти на  тертці з невеликими отворами, додати молоко, яйця, борошно, сіль, олію і перець. Можна додати вичавлений зубець часнику, кріп. Ретельно перемішати, тісто має бути трохи густіше, ніж на млинці. М’ясо та смажену цибулю перемолоти, посолити і поперчити. Добре розігріти сковороду, змащену олією, влити порцію тіста, як на млинець, і викласти на один край начинку. Накрити начинку вільним краєм тіста і притиснути, щоб зафіксувати краї. Смажити на середньому вогні до золотистого кольору.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *