Рецепти млинців на Масницю: як приготувати фаворит столу

Рецепти млинців на Масницю: як приготувати фаворит столу


Рецепти на молоці, сироватці, кефірі, дріжджах і з найрізноманітнішими начинками
От і почався приємний час, коли смакувати млинці – це не просто спонтанна гастрономічна забаганка, а календарна необхідність, бо такі наші смачні українські традиції: прийшла Масниця – готуй млинцеве розмаїття і насолоджуйся досхочу! Це свято не має чіткої дати та залежить від того, коли починається Великий піст. Частіше воно припадає на кінець зими або початок весни. В Україні святкують тиждень, цьогоріч – з 8 по 14 березня.
Звичайно, у кожної господині є секретні рецепти – як здивувати своїх близьких ароматним сонечком на пательні. Ми пропонуємо вам кілька рецептів млинців, а також найсмачніші, найяскравіші та смако-вибухово-несподівані начинки для ваших смаколиків від відомого українського кулінара Євгена Клопотенка. Вибирайте будь-які та дивуйте своїх близьких.

Рецепти тіста

Млинці на молоці від Євгена Клопотенка

Потрібно: молоко – 1 літр, яйця – 4 шт., борошно – 250 г, цукор – 2 ст. л., сіль – дрібка, олія – 50 мл.
Приготування: в молоко додаємо сіль, цукор, яйця і олію. Збиваємо до однорідної маси. Потім частинами, поступово додаємо борошно – й збиваємо до отримання тіста потрібної густоти. Дайте йому постояти півгодини, після чого випікайте млинці.

Млинці на сироватці
Потрібно: 0,5 л сироватки, 200 г борошна, 2 яйця, 3 ст. л. олії, 1 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. соди,
сіль.
Приготування: яйця збийте з сіллю і цукром. Соду додайте в підігріту сироватку і добре розмішайте. З’єднайте сироватку зі збитими яйцями, додайте просіяне борошно і перемішайте до отримання однорідної маси. У підготовлене тісто влийте рослинну олію, вимісіть, дайте відпочити 15-20 хвилин і випікайте млинці.

Млинці на кефірі
Потрібно: 2 склянки кефіру, 2 склянки борошна, 1 склянка води, 2 яйця, 2 ст. л. олії,  3 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. соди, сіль.
Приготування: яйця розітріть з цукром і сіллю, влийте кефір, додайте просіяне борошно і злегка збийте вінчиком. Воду закип’ятіть, розмішайте в ній соду, влийте гарячу суміш в тісто і добре вимішайте. У підготовлене тісто влийте олію, розмішайте, дайте відпочити 15-20 хвилин і випікайте млинці.

Ажурні млинці на воді

Потрібно: 500 мл води, 3 курячих яйця, 250 г пшеничного борошна, 3 ст. л. соняшникової олії, 1 ч. л. розпушувача, 30 г цукру, дрібка солі.
Приготування: підготуйте заздалегідь склянку теплої води та склянку окропу. Збийте міксером яйця з цукром і сіллю в пишну, але нещільну піну. Влийте в яєчну суміш 1 склянку теплої води та розмішайте. Просійте борошно, змішайте з розпушувачем і додайте в заготівлю. За допомогою міксера мішайте тісто до тих пір, поки не розійдуться грудочки. Додайте склянку окропу, рослинну олію і розмішайте до однорідності. Залиште настоятися 10-15 хвилин, а потім приступайте до смаження. За цим швидким рецептом виходить рідкувате тісто, через що млинці будуть тонкими та «в дірочку». А щоб вони не були сухуватими, наливайте більше тіста на сковорідку, ніж для тонких млинців.

Млинці зі згущеного молока на окропі


Потрібно: борошно пшеничне – 2 скл., молоко згущене – 1 банка, вода (окріп) – 2 банки з-під згущеного молока, яйце куряче – 2 шт., масло вершкове (розтоплене) – 1 ст. л., сіль – дрібка.
Приготування: насамперед потрібно заздалегідь закип’ятити воду. Влити у ємність згущене молоко. Додати яйця та розмішати (можна міксером). У банку з-під згущеного молока налити окріп. Потім обережно вилити його в тісто, помішуючи на повільній швидкості. Просіяти в тісто борошно, розмішати. Додати розтоплене вершкове масло, розмішати. І, наостанок, додати в тісто другу банку окропу, розмішати. Тісто виходить рідким та у бульбашках. Сковороду змастити трохи олією й випікати млинці до золотистого забарвлення з обох боків. Млинці можна наповнити будь-якою солодкою начинкою.

Американські млинці (панкейки)


Потрібно: яйця – 2 шт., молоко – 200 мл., розпушувач – 1 ч. л., цукор – 2 ст. л., мука пшенична – 10 ст. л., ваніль (за бажанням).
Приготування: змішайте 2 яйця з 200 мл молока, додайте цукор та ваніль. Усі інгредієнти збийте до отримання однорідної маси. Наступний крок: додайте 10 ст. л. муки і розпушувач. Ретельно перемішайте. Якщо ви зробили все правильно, то тісто має вийти досить густим. На розігріту та суху пательню налийте невеликий черпак тіста, закрийте кришкою та смажте панкейки на середньому вогні. Важливо, щоб пательня була з антипригарним покриттям, адже млинці смажаться без додавання олії. Переверніть млинець, коли його верхня частина стане пористою, але при цьому ще вологою. Кожен млинець готується не більше, ніж хвилину. За традицією, млинці подають у вигляді вежі на тарілці, але ви оформлюйте порцію за власним смаком. Головне – не забудьте полити їх запашним медом.

Суперначинки від Євгена Клопотенка

Млинці з банановою начинкою
Потрібно: банан – 1 шт., кунжут – 100 г, сметана або йогурт.
Приготування: кунжут обсмажте на розігрітій пательні на середньому вогні приблизно 3 хвилини, поки він не стане золотистим. Постійно помішуйте лопаткою, щоб кунжут не пригорів. Банан очистіть й наріжте кільцями. Перекладіть у миску, додайте кунжут і 100 г сметани або йогурту. Акуратно перемішайте начинку – й загорніть її у млинці.

Млинці з гарбузом і яблуком
Потрібно: гарбуз – 100 г, яблуко – 200 г, ліщина для прикраси.
Приготування: гарбуз можна відварити, але можна використати й сирим. Натерти на тертушці яблуко і гарбуз. Горіхи почистити і прикрасити ними млинці.

Млинці з курячим філе і журавлиною
Потрібно: куряче філе – 1 шт., журавлина – 1 ч. л., шоколад – 20 г.
Приготування: куряче філе запекти в духовці при 180 градусах до готовності. Порвати руками на дрібні шматочки. Дати охолонути. Шоколад – натерти на дрібній тертушці. Філе змішати з журавлиною і посипати шоколадом.

Млинці з грибами
Потрібно: вершкове масло – 50 г., шампіньйони – 100 г, червоне вино – 150 мл, сіль, перець.
Приготування: гриби промити і нарізати тонкими пластинками. На середньому вогні нагріти на пательні вершкове масло. Покласти гриби і смажити 10 хвилин. Додати вино і тушкувати до готовності.

Млинці з апельсиновою заправкою
Потрібно: сік 1 апельсина, цедра 1 апельсина, коньяк – 3 ст. л., цукор – 2 ст. л.
Приготування: натерти цедру з апельсина. Потім вичавити з нього сік. Всі інгредієнти змішати – і варити на невеликому вогні кілька хвилин. Змастіть млинці й насолоджуйтеся.

Млинці з медовою заправкою
Потрібно: мед – 2 ст. л., сік половини лимона, кориця – 1 ч. л., аніс.
Приготування: з половини лимона вичавити сік. Всі інгредієнти змішати і поступово уварювати на маленькому вогні до стану напівв’язкості.

Ще кілька рецептів

Млинці з помідорами та бринзою
Потрібно: 50 г помідорів, 30 г бринзи, 20 г ріпчастої цибулі, 1 яйце, 10 г вершкового масла, томатний соус, сіль, перець.
Приготування: дрібно нарізані цибулю та помідори обсмажити на вершковому маслі майже до м’якості. Посолити й приправити перцем. Додати збите яйце та бринзу. Витримати суміш на вогні до побіління білка, після чого гарячу начинку викласти на млинці, загорнути їх рулетом та подавати з томатним соусом.

Млинці з сиром, родзинками та курагою.
Потрібно: 500 г домашнього сиру, 2 ст. л. сметани або густих вершків, 200 г родзинок та 200 г кураги, 1 жовток, 1 ст. л. цукрової пудри, 0,5 пакетика ванільного цукру.
Приготування: родзинки та курагу залити окропом та залишити у ньому на 5-6 годин, після чого воду злити. Сир протерти через сито до однорідної маси, додати сметану та жовток, добре перемішати. Додати до сирної маси родзинки, курагу, цукрову пудру та ванільний цукор. Начинку класти у смажені млинці, після чого їх потрібно 15-20 хвилин запікати у духовці.

Млинці з плавленим сиром
Потрібно: плавлений сир – 2 шт., яйця курячі – 4 шт., зелень – 1 пучок, сметана 15% – 3 ст. л., часник – 2 зубчики, сіль, перець – за смаком.
Приготування: яйця зварити на круто, остудити. Відділити білки від жовтків. Білки і плавлений сир натерти на дрібній тертці. Зелень дрібно нарізати. Часник пропустити крізь прес. Усі підготовані інгредієнти ретельно перемішати зі сметаною, посолити та поперчити.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *