Слива: і смак, і користь

Слива: і смак, і користь

Ви хочете, щоб у вас була пружна шкіра, здоровий колір обличчя, підтягнутий животик? Звичайно, хочете – хто ж не хоче? Є багато способів досягти цього, в тому числі збалансоване харчування. Одним з його елементів може бути всім знайома ягода – слива. Якщо ви введете її у свій раціон, то дуже скоро відчуєте, як сприятливо це позначається на вашій зовнішності й загальному стані організму.

В соковитій м’якоті сливи міститься більше корисних мінералів, ніж в грушах або яблуках. Вона багата цинком, міддю, кальцієм, натрієм, йодом, фосфором, залізом і калієм. В ній присутні пектини, що допомагають виводити з організму канцерогени і радіонукліди.

Користь слив, особливо чорних, полягає у великій концентрації в їх м’якоті вітаміну В2, що покращує білковий обмін і зміцнює нервову систему. Багато в плодах й вітаміну Р, який підвищує проникність і міцність кровоносних судин.

Крім того, до складу слив входять унікальні речовини – кумарини, що перешкоджають утворенню тромбів. Також в них є вітаміни РР, С, Е, бета-каротин і вітаміни групи В. Ці ягоди насичені органічними кислотами, моно-дісахаридами, харчовими волокнами, при цьому калорійність слив відносно невелика, на сто грамів їх м’якоті припадає близько 49 калорій.

Регулярне споживання слив благотворно впливає на стан серцево-судинної системи, дозволяє вивести з організму «поганий» холестерин і знизити високий тиск, прекрасно позначається на психічному здоров’ї,  дозволяє впоратися з нервовим напруженням і стресами.

М’які проносні властивості слив успішно використовують при лікуванні запорів і атонії кишечника. Також плоди є непоганим сечогінним і жовчогінним засобом. Завдяки таким властивостям вони виводять з організму надлишки солей і рідини, ефективно позбавляючи від набряків і очищаючи організм. Їх включають в комплексну терапію при порушеннях шлункової секреції, захворюваннях жовчного міхура, печінки і нирок. Сливовий сік, що містить м’якоть, здатний знижувати кислотність шлунка і позбавляти від печії, тому його, втім як і самі плоди, часто вводять в меню людей, що страждають від гастритів і виразок.

У народній медицині відомі випадки успішного лікування сливами виразок і погано заживаючих ран. Їх нерідко використовують як допоміжний засіб у боротьбі з очними запаленнями і сечокам’яною хворобою, рекомендують для зміцнення зору і підтримки імунітету.

Звичайно, користь слив для організму очевидна, однак вживати їх треба помірно і використовувати для лікування лише після консультації з лікарем. Ці ягоди рекомендують заготовлювати і їсти в стиглому вигляді, оскільки в незрілих плодах концентрація корисних речовин значно нижча. Після заготівлі плоди зберігають практично всі корисні властивості.

Сливи не рекомендують діабетикам, оскільки містять чимало цукрів. Небажано споживати їх при ревматизмі і подагрі. З великою обережністю сливи слід давати маленьким дітям, оскільки у них плоди можуть викликати утворення газів, пронос та інші кишкові розлади.


 




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *