Макова смакота

Макова смакота

27Мак символізує достаток у сім’ї. Тому страви з ним популярні завжди. А ще вони надзвичайно смачні. Сьогодні ми зібрали для вас рецепти солодкої випічки і тортиків, які сподобаються всій родині.

Макові яблука

Потрібно: для тіста – маргарин – 250 г,  яєчні жовтки – 5, порошок до печива – 1 ст.л, цукор – 150 г, сметана –  4 ст. л. (100г), какао – 2 ст. л., борошно – 300 г; для яблучно-макової начинки: мак – 200 г, родзинки (за бажанням) – 50 г,  цукор – 300 г, яйце – 1 шт., крохмаль – 1 ч. л., масло – 300 г, яблука середні за розміром – приблизно 15 шт.  (чищених 800 г), сік одного лимона, яєчні білки – 5, кисіль яблучний – 1 пачка.

Приготування: для тіста жовтки, цукор, сметану, м’який маргарин, порошок до печива вимішати в однорідну масу. Масу поділити на дві частини приблизно по 290 г, до однієї додати 2 ст. л. какао та 150 г борошна, замісити тісто. До іншої маси додати 150 г борошна, замісити тісто. Вимішане біле та какаове тісто поставити в морозильну камеру на 45 хв. Для начинки мак запарити і перетерти. Масло розтопити з 100 г цукру, додати до тертого маку. Яйце перетерти з 50 г цукру. До макової суміші додати терте яйце, крохмаль, (родзинки за бажанням) все вимішати. Яблука почистити від шкірки, розрізати на половину, з половинок вибрати середину. Збити 5 білків з 150 г цукру, у білкову піну додати кисіль і продовжити збивати. У змащену, вистелену пергаментом форму викладаємо, підсипаючи борошно, світле тісто, тонко зорвалкувати та вистелити у форму. Зверху викладаємо макову масу. У макову масу втиснути половинки яблук. По яблуках вистеляємо збиті білки з цукром та киселем. Зверху затираємо на грубій тертці темне тісто. Пляцок випікаємо при температурі 180 С 1 годину.

Торт з маком

Потрібно: для тіста – борошно – 300 г, маргарин – 250 г, жовтки яєчні – 2 шт., сметана – 2-3 ст. л., мак – 1,5 скл. , білки яєчні – 6 шт., цукор – 1 скл., жовтки яєчні – 4 шт., сухарі – 2 ст. л., дріжджі сухі – 20 г; для крему – масло вершкове – 250 г, цукор – 150 г, кава розчинна – 1 ст. л.; для помадки: вода – 1 ст. л., масло вершкове – 1 ст. л., пудра цукрова – 3 ст. л., какао – 2-3 ст. л.

Приготування: замісити з інгредієнтів тісто і покласти на 1 годину в холодильник. Ділимо на 2 частини і випікаємо 2 коржі (приблизно 10-15 хв.). 1,5 склянки маку запарити і втерти. 6 білків збити з 1 склянкою цукру, додати 4 жовтки, 2 столові ложки сухарів і 20 г дріжджів. Все перемішати і спекти один корж (готовність перевіряємо паличкою). Для крему 250 г масла збити з 150 г цукру. В кінці додати 1 столову ложку міцної розчинної кави. На низ ставимо один корж, на нього половину крему, маковий корж, решту крему і другий корж. Зверху за бажанням поливаємо помадкою.

Пісочний пляцок з маковою начинкою

Потрібно: для тіста – борошно – 230г., маргарин – 150г, цукор – 130г.,  яєчні жовтки – 2 шт., сіль; для начинки – мак мелений – 180 г., цукор – 180 г., молоко – таку кількість, щоб залити мак, приблизно 400 г., яєчні білки – 2 шт., вершкове масло –  ст. л., цедра та сік половини лимона.

Приготування: з перелічених продуктів замісити пісочне тісто. Поділити його на дві частини, більшу і меншу, та поставити в холодильник. Приготування начинки: молоко довести до кипіння з 100 г цукру та ложкою масла, всипати туди перемелений мак, сік та цедру лимона, проварити в солодкому молоці. Варити доти, доки не википить рідина, макова начинка повинна бути без рідини. Коли мак буде готовий, остудити його.  Збити білки з рештою цукру у густу піну. Змішати з охолодженим маком. Більшу частину тіста розкачати та викласти у форму вистелену пергаментом чи фольгою, змащеною маслом. На тісто викласти макову начинку. Меншу частину тіста розкачати та порізати на смужки, смужки викласти на мак решіткою. Пекти.

Маковий кекс 

Потрібно: борошно пшеничне – 1 скл., мак – 1 скл., цукор – 1 скл., курячі яйця – 4 шт., родзинки – 100 г, вершкове масло – 125 г, мигдаль – 50 г, волоський горіх – 50 г, розпушувач – 10 г.

Приготування: у невелику каструлю або сотейник висипати мак і залити 2 скл. води. Помістити на вогонь з найменшою інтенсивністю, довести до кипіння і варити протягом 5 хв. Зняти з вогню, щільно накрити кришкою і дати маку набрякнути протягом 10 хв . За допомогою дрібного сита або друшляка злити зайву рідину. Остудити. Курячі яйця розділити на жовтки і білки. Білки помістити в глибоку керамічний посуд, всипати 1/3 скл. цукру і збивати протягом 7 хв. до утворення крутої білої піни. У жовтки всипати решту цукру і збити до утворення легкої піни, далі додати розм’якшене вершкове масло і перемішати до утворення однорідної маси. Поступово, постійно ретельно перемішуючи в утворену суміш, ввести муку, розпушувач і мак. Горіхи трохи подрібнити, попередньо замочені в холодній воді родзинки по потребі так само розрізати на дві частини. Всипати підготовлені інгредієнти в тісто. Акуратно перемішуючи, ввести збиті білки. Приготоване тісто для кексу викласти в попередньо змащену невеликою кількістю масла форму і випікати протягом 40 хв. при 180 ° С. Приготований кекс можна прикрасити присипавши цукровою пудрою.

Рогалики з маком

Потрібно: пшеничне борошно – 0.5 кг, мак – 0.25 кг, масло – 0.17 кг, пудра цукрова – 0.14 кг, дріжджі (сухі) – 7 г, яйце куряче – 1 шт., вода – 0.2 л, молоко – 0.18 л, цедра лимона (суха) – 1,5 ст. л., цукор (ванільний) – 0,5 ч. л., сіль.

Приготування: приготувати дріжджову суміш. Для цього в невеликій мисці змішати сухі дріжджі, цукор і додати тепле молоко. Ретельно перемішати до утворення однорідної консистенції. Щоб позбутися від дрібних грудочок і наситити повітрям, борошно необхідно просіяти. У велику, глибоку ємність помістити борошно, сіль, масло і приготовлену дріжджову суміш. Замісити тісто, вимішуючи його до тих пір, поки воно не стане еластичним і не буде легко відставати від поверхні. У процесі вимішування можна додати невелику кількість борошна для того. щоб тісто прийняло необхідну форму. Підготовлене тісто накрити рушником і помістити в тепле місце на годину, щоб воно піднялося. Для начинки необхідно залити цукрову пудру гарячою (70 °С) водою, додати лимонну цедру, мак, ванільний цукор і перемішати до однорідності. Тісто розрізати на 4 рівні частини, кожну перемістити на присипану борошном поверхню і розкачати коло діаметром близько 25 см. За допомогою ножа розрізати його на 8 однакових частин. На край трикутника, що утвориться, покласти начинку і сформувати рогалик, притискаючи кінчики.

Заготовлені рогалики з маком накрити рушником і залишити на 10-15 хв. Далі рогалики змастити яйцем і перекласти на деко. Випікати при температурі 175 °С протягом 15-20 хв.

Пиріг з маком

Потрібно: борошно пшеничне – 0.5 кг, кефір – 0.25 л, куряче яйце – 1 шт., цукор – 10 ст. л., олія – 5 ст. л., мак – 1 ст. л., сухі дріжджі 1 ст. л., вершкове масло – 1 ст. л., сіль.

Приготування: просіяти борошно, щоб воно наситилось киснем і позбулося грудочок. Додати сухі дріжджі й сіль, добре перемішати. Додати яйце, рослинне та вершкове масло, кефір і замісити тісто. Воно повинно бути еластичним і відставати від стінок посуду. Щоб тісто підійшло, його потрібно помістити з глибоку ємність, накрити рушником і відправити в тепле місце на півгодини. Далі тісто добре розім’яти і знову відправити підніматися. Для начинки необхідно в невеликій кількості води проварити мак. Після того, як мак розпариться, трохи його розім’яти, додати цукор і ретельно перемішати. Готове тісто розділити на дві частини. З кожної частини в результаті ми отримаємо по одному рулету. Тонко розкачати і викласти зверху половину макової начинки, рівномірно розподілити її по всій поверхні. Скачати в рулет і відрізати кінці. З другою частиною виконати ті самі операції. З’єднати кінці рулетів защипуючи їх таким чином, щоб у результаті вийшов круг. Перенести заготовку пирога на пергаментний папір для запікання. За допомогою ножа або ножиців зробити надрізи. Важливо не перерізати рулет навпіл, сформовані пелюстки обов’язково повинні бути з’єднані між собою. Формуємо пиріг: одну пелюстку перевернути всередину кільця, два наступних залишити зовні повернувши набік. Раніше відрізані кінці рулету скріпити між собою і помістити в центр пирога. Пиріг накрити рушником і залишити на 10-15 хв., після чого змастити жовтком і помістити в розігріту до 200 °С духовку на 20-25 хв. Після цього накрити його рушником до тих пір, поки він не охолоне.

Маківник

Потрібно: борошно пшеничне – 0,5 кг, яйця курячі – 3 шт., мак – 1 скл., цукор – 300 г, кефір – 0,5 скл., маргарин (вершковий) – 250 г, горіхи волоські – 1 скл., кориця – 1 ч. л., розпушувач тіста – 2 ч. л., сода харчова, кислота лимонна.

Приготування: борошно просіяти з содою і лимонною кислотою. 2 яйця розтерти з 200 г цукру. Горіхи порубати, перемішати в окремому посуді з 100 г цукру.  З’єднати в мисці пересіяне з содою борошно, яйця, розтерті з цукром, мак, кефір, розм’якшений маргарин, замісити круте тісто. Розкачати тісто в пласт товщиною 1,5 см, перекласти на змащене заздалегідь олією деко. Зверху змастити яйцем, посипати рубаними горіхами з цукром. Випікати при 180 градусах близько 40 хв. до готовності. Розрізати готовий пиріг на шматочки бажаної форми за смаком (квадрати, трикутники або ромби).

Штрудель з маком

Потрібно: мак – 1 кг, бездріжджове тісто – 0.2 кг, молоко – 150 мл, мигдаль – 50 г, цукор – 50 г, родзинки – 50 г, мигдальні пелюстки – 1 ст. л., курячі яйця – 1 шт.

Приготування: молоко вилити в сотейник або невелику каструлю з товстим дном, слідом відправити мак і поставити на вогонь з найменшою інтенсивністю на 5-10 хв., періодично перемішуючи. Опісля зняти з вогню, накрити кришкою і дати маку увібрати рідину, що залишилася. Через м’ясорубку пропустити розпарений мак, родзинки і мигдаль. Додати цукор і ретельно перемішати. Начинка для штруделя готова. На пергаменті для запікання тонко розкачати бездріжджове тісто для штруделя і викласти зверху начинку. По краях з усіх боків необхідно залишити приблизно по 2 см не покритого тіста. Загорнути всередину краї тіста з начинкою і згорнути в рулет за допомогою пергаменту для запікання. Приготувати суміш зі збитого яйця і молока, змастити приготований рулет сумішшю і прикрасити маком і пелюстками мигдалю. Відправити в заздалегідь розігріту до 180 °С духовку на 30 хв. Штрудель охолодити і нарізати на порційні шматочки. Чудово смакує зі збитими вершками, ванільним морозивом або ж з шоколадним топінгом.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *