Вознесіння Господнє: свято, яке нагадує про перехід матеріального у духовне

Вознесіння Господнє: свято, яке нагадує про перехід матеріального у духовне

У 2022 році всі християни східного обряду святкують Вознесіння Христове 2 червня. Свято є одним із 12 найважливіших днів у церковному календарі. На 40-й день після Воскресіння, Ісус зайняв місце на небі праворуч Отця.

Після Великодня, воскресіння Христового, Ісус попрощався з учнями та матір’ю, й на Оливній горі піднявся до небес, де посів праворуч Отця. Свято Вознесіння Господнього означає не лише повернення Ісуса до Святого Отця й закінчення його земного шляху, а й окреслює глибоку філософію – перехід матеріального у духовне, відречення від земної людської подоби й набуття чогось вищого, святого.

Христос був піднесений на небо Своєю божественною силою. Хмара, що приховала Його від очей апостольських, була не засобом перенесення, а почестю Божества, як і слава Бога Ізраїлева у вигляді хмари наповняла скинію. “І покрила хмара скинію зібрання, і слава Господня наповнила скинію” (Вих.. 40, 34). Місце Його після Вознесіння – місце “вище всіх небес”.

Християни святкують Вознесіння, аби пригадати земне життя Спасителя і його нелегкий шлях. Згідно з Біблією, коли Ісус підіймався на небо, з ним були два янголи, які сповістили усім присутнім, що Христос йде не назавжди. Ангели повідомили усім людям, що коли Ісус вдруге прийде на землю, то буде судити усіх – живих та мертвих. Це і називають “другим Христовим пришестям”, коли відбудеться Страшний суд, і тоді перед Богом постануть усі.

Юдеї вірують, що в час пришестя Месії Ісус Христос з’явиться на Оливній горі в Єрусалимі, а мусульмани – що Ісус зійде в Дамаску.

Що можна робити на Вознесіння Господнє

Перш за все у цей святочний день потрібно відвідати Службу Божу. На Вознесіння у храмах проводяться особливі Літургії, де треба морально очиститись і помолитись за порятунок своєї душі.

У багатьох українських родинах в цей день влаштовують гостини. Колись люди також були переконані, що у цей день до них може завітати Христос.

У складний і жахливий час російсько-української війни ми молимось за спочинок душ тисячі українців, які віддали життя за Україну. Тому у такий світлий день молитва буде, як ніколи, сильною та потрібною. Також помоліться за рідних, які перебувають в окупації, на війні чи у скруті через російських загарбників.

Що не можна робити на Вознесіння Господнє

Як і в будь-яке велике свято, сьогодні заборонена будь-яка фізична робота, а також шиття, в’язання чи будь-яке інше рукоділля.

На Вознесіння люди припиняють вітатись словами “Христос Воскрес”, адже цього дня з храмів виносять Плащаницю.

Забороняється лаятися, сваритися та заповнювати свої думки негативом.

Також вважають, що на Вознесіння заборонено турбувати землю. Не можна нею кидатись, стрибати по ній, пише телеканал 24.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *