Золоті правила вирощування солодкого червоного буряка

Золоті правила вирощування солодкого червоного буряка


Для буряка найкраще підходить пухкий і поживний ґрунт. А ще потрібно враховувати, що цей коренеплід дуже любить тепло, тому висаджувати його необхідно вже в добре прогрітий ґрунт. Якщо ж буряк буде формуватися в холоді і при температурі нижче 12 °C, то у підсумку стане дерев’янистим і мало придатним до вживання.
Потрібне сонце і в міру кислі грунти
Для висадки буряка потрібно вибирати відкриті ділянки. Річ у тім, що коренеплоду необхідне тепло і яскраве сонячне світло. У тіні виростити смачний буряк буде куди складніше, навіть якщо всі інші необхідні умови будуть дотримані.
Слід зауважити і те, що ґрунт повинен бути в міру кислим. Перевірити кислотність можна, наприклад, за допомогою лакмусового папірця, який легко придбати в будь-якому садовому магазині. Якщо ґрунт потрібно розкислювати, то це можна зробити за допомогою золи, крейди, вапна або доломітового борошна. У кислому ґрунті буряк зростатиме погано.
Важливим моментом вважають і достатню кількість вологи. Причому тут потрібно знайти баланс. Адже, через поганий полив, м’якуш буряка грубіє, що погано позначається на його смакових якостях. А велика кількість води зробить коренеплід вразливим для шкідників, та й зберігатися такий буряк буде менше.
Де краще саджати?
Роблять помилку і ті городники, які щороку садять буряк на одному і тому ж місці. А потім дивуються, що отримали невиразний за зовнішнім виглядом несмачний продукт.
Річ у тім, що висаджувати буряк краще туди, де рік тому росли квасоля, горох, кавуни, гарбуз, картопля або помідори. А на ділянках, де вирощували капусту, моркву або шпинат буряк краще не садити найближчі років п’ять.
Як виростити буряк солодким
Коли в середині літа коренеплід починає активно рости, можна внести настій кропиви. До слова, це домашнє добриво відмінно підходить майже для будь-якої городньої культури крім бобових, цибулі або часнику (ці рослини воно пригнічує).
Зробити добриво нескладно. Потрібно подрібнити гілки і листя молодої кропиви, пересипати їх в пластикову або дерев’яну ємність (металеву краще не брати) і залити теплою водою. Щодня помішувати, і через два тижні відмінне добриво для городу буде готове.
Після добрива з кропиви через 2-4 тижні городники вносять ще одне добриво. Для нього потрібні тільки 2 склянки деревної золи, столова ложка морської або кам’яної солі і 10 літрів води. Такою сумішшю просто поливають буряк під корінь.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares