Кому не можна їсти «синенькі»

Кому не можна їсти «синенькі»

Немає, напевно, такої людини, яка не любить баклажанів. Кулінари винайшли безліч рецептів! Це не дивно, адже баклажани смачні та корисні для організму. З настанням осіннього сезону включайте їх в раціон, і ви станете помітно стрункішими. Це відбувається завдяки високому вмісту клітковини, а ось вуглеводів у «синеньких» мало. Обмін речовин налагоджується, маса тіла знижується. Проте, хоча справді для багатьох цей овоч надзвичайно корисний, є люди, яким слід відмовитися від його споживання.

Корисні для серця та імунітету 

Перерахуємо корисні речовини, якими багаті баклажани. Це вітаміни – А, С, Д, В6, В12, РР.  Мікроелементи – залізо, магній, кальцій, мідь, фосфор. Овоч містить білки, поліненасичені жирні кислоти. А в сто грамах м’якоті міститься всього 24 Ккал.

Вживання баклажанів допомагає вберегти організм від серцево-судинних захворювань, діабету, раку, туберкульозу; налагодити роботу імунної системи; поліпшити перистальтику кишечника; уповільнити старіння шкіри і організму в цілому.

Цей овоч вважається афродизіаком. Прийміть це до уваги і готуйте або замовляйте в ресторані страви з нього, вирушаючи на романтичне побачення.

Але можна… отруїтися    

Водночас перезрілий плід містить органічну сполуку соланін, яка може привести до отруєння. У баклажанах міститься всього 0,3% цієї речовини, саме вона надає їм гіркого смаку. За зовнішнім виглядом можна визначити присутність сполуки: овоч має місцями коричневий відтінок. Більше соланіну міститься в шкірці. Шкідливо вживати перестиглі, старі, пом’яті плоди, там концентрація речовини збільшена. 

Отруїтися можна після потрапляння всередину організму 200-400 мг речовини, це приблизно 4 кг овочів. Інтоксикація проявляється такими симптомами: біль у голові, животі; діарея; нудота, блювота; підвищена температура тіла. Протиотрутою є яєчний білок, молоко, супи слизової консистенції. При виникненні таких симптомів необхідно звертатися за медичною допомогою. 

Як готувати 

Аби уникнути неприємностей, не переїдайте «синеньких» і правильно їх готуйте. Невеликі плями потрібно зрізати, у перезрілих плодів чистять шкірку і видаляють насіння. Гіркоту усувають так: нарізані шматочками баклажани засипають сіллю, перемішують і залишають на 15-20 хвилин, після чого ретельно промивають водою.

Також овоч вживають з особливою обережністю при деяких недугах: гостра форма запалення шлунка, виразка дванадцятипалої кишки, патології печінки, підшлункової залози або жовчного міхура, панкреатит, коліт чи діарея. 

Не варто захоплюватися баклажанами тим, хто страждає на цукровий діабет. Все тому, що ці малокалорійні овочі можуть призвести до зниження рівня глюкози в крові.

Якщо у вас є проблеми з нирками, теж потрібно відмовитися від вживання баклажанів. Все через великий вміст оксалатів (солі щавлевої кислоти), що може загострити хронічні захворювання.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares