На Тернопільщині роботу продовольчих ринків після відкриття суворо контролюватимуть

На Тернопільщині роботу продовольчих ринків після відкриття суворо контролюватимуть

Роботу агропродовольчих ринків на Тернопільщині після їхнього відкриття щодня контролюватиме Головне управління Держпродспоживслужби.

У середу, 29 квітня, за дорученням прем’єр-міністра планується прийняття постанови, якою дозволять працювати агроподовольчим ринкам. Обов’язковою умовою для отримання таких дозволів стане відповідність вимогам Постанови Головного державного санітарного лікаря України щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 в місцях торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках. Постанову 28 квітня підписав Віктор Ляшко.

У документі йдеться про те, що буде здійснюватися щоденний контроль фахівцями Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, які й надаватимуть дозвіл на роботу наступного дня. Якщо ринок порушить правила – наступного разу він зможе відкритись та здійснювати свою діяльність тільки через тиждень. Про це повідомляє сайт Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

Відповідно до Постанови Головного санітарного лікаря України № 14, від 27.04.2020р. щодо протидії поширення коронавірусної інфекції COVID-19, в місцях торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках встановлено такі вимоги:

наявність реєстрації агропродовольчого ринку як оператора ринку харчових продуктів відповідно до ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;

допуск працівників агропродовольчого ринку, продавців і відвідувачів на територію агропродовольчого ринку здійснювати виключно за наявності вдягнутої медичної маски (у т.ч. виготовленої самостійно) або респіратора та проходження безконтактного температурного скринінгу;

наявність на кожному вході (в’їзді) на територію агропродовольчого ринку диспансерів з антисептиками;

кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території агропродовольчого ринку, не повинна перевищувати кількості, з розрахунком один покупець на 10 м.кв. торгівельної площі ринку;

відстань між робочими місцями продавців складає не менше 3-х метрів, місця торгівлі обладнані захисними екранами між продавцями і покупцями із плівки або пластику;

проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгівельні місця, вкінці кожного робочого дня;

відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до агропродовольчого ринку території;

забезпечення постійного інформування відвідувачів агропродовольчого ринку щодо встановлення обмежень, яких необхідно дотримуватися щодо профілактики коронавірусної інфекції COVID-19;

агроподовольчим ринком забезпечується контроль за дотриманням вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення коронавірусної хвороби COVID-19 та оперативне усунення порушень.

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області разом з представниками органів місцевого самоврядування проводять роз’яснювальну роботу з керівниками і власниками ринків та суб’єктами господарювання щодо приведення торгових місць на агропродовольчих ринках у відповідність із протиепідемічними вимогами під час карантину. Після цього вони здійснюватимуть позапланові заходи державного нагляду (контролю) на агропродовольчих ринках з метою визначення можливості здійснення господарської діяльності агропродовольчих ринків під час карантину. У разі виявлення порушень, фахівці Держпродспоживслужби повідомлятимуть правоохоронні органи та органи місцевого самоврядування та припинятимуть роботу агропромислових ринків до усунення порушень (щонайменше на 7 днів).

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *