В одному з сіл Тернопільщини виявили «хвору» картоплю

В одному з сіл Тернопільщини виявили «хвору» картоплю

Державний фітосанітарний інспектор Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області під час проведення фітосанітарного моніторингу посадок картоплі на присадибних ділянках, виявили небезпечний регульований шкідливий організм – золотисту картопляну нематоду (Globodera rostochiensis (WollenweberBehrens) у с. Оліїв Тернопільського району (Зборівська територіальна громада) на площі 2,0 га.

Це підтверджується висновком фітосанітарної експертизи Державної установи «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія». Про це повідомляє сайт ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

Розпорядженням голови районної державної адміністрації запроваджено карантинний режим та затверджено заходи по локалізації та ліквідації регульованого шкідливого організму – золотистої картопляної нематоди, а саме – проведення регулярного моніторингу державним фітосанітарним інспектором на предмет виявлення золотистої картопляної нематоди; дотримання сівозміни: використання культур, які не уражуються нематодою (бобові, зернові, технічні культури, багаторічні трави); вирощування нематодостійких сортів картоплі; внесення добрив, знищення бур’янів.

Золотиста картопляна нематода – карантинний організм, обмежено поширений на території України, який наносить значну шкоду сільському господарству. Особливо великої шкоди завдає на присадибних ділянках та на полях, де картопля вирощується з порушенням дотриманням сівозмін і повертається на попереднє місце вже на 2-3 рік.

Хворі рослини за сильного ступеня ураження мають пригнічений вигляд, передчасно жовтіють, відстають у рості та розвитку, їхня коренева система набуває «бородатого» вигляду. На коренях рослин-живителів навіть неозброєним оком можна побачити численні цисти нематод. У зараженої рослини знижується рівень фотосинтезу, і як наслідок цього – зменшується її біомаса. Падає товарна цінність новоутворених бульб, погіршується їхня якість – зменшується вміст сухої речовини, крохмалю, білку, вітаміну С.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares