Сад Миколи Пилипіва: у ПАП «АРКАДІЯ» на Гусятинщині зібрали рекордний урожай яблук

Сад Миколи Пилипіва: у ПАП «АРКАДІЯ» на Гусятинщині зібрали рекордний урожай яблук

Коли їхати з Гусятина на Тернопіль, й минувши село Кут, справа від траси, за лісосмугою, розкинувся фруктовий сад. Ще декілька днів тому крізь опале листя тут виднілись червонобокі апетитні яблука…  

Це поля агропідприємства «Аркадія», яке понад 15 років очолює заслужений працівник сільського господарства Микола Іванович Пилипів. Із початку заснування власного підприємства він зарекомендував себе як добрий господарник та успішний фермер не тільки на Тернопільщині, а й в Україні.

У 2012 році, крім розвитку рослинництва та тваринництва, Микола Іванович вирішив закласти сад, що на той час було новизною і дещо ризиковано. Але це була заповітна мрія креативного аграрія. Тож на 42 гектарах «Аркадії» зазеленіли молоді саджанці декількох сортів української селекції, які невдовзі порадували першим смачним соковитим урожаєм. 

Незважаючи на переконання, що плекати сад – справа копітка й потребує значних витрат, в «Аркадії» впевнено йшли далі, набираючись досвіду, розширюючи площі під нові сорти, та втілюючи в життя вагомі ідеї. Згодом, у 2016 році, вдалось реалізувати ще один гарний задум – неподалік від саду для зберігання вирощеної продукції відкрили сучасне фруктосховище потужністю  2000 тонн. А це сприяло створенню нових робочих місць.                                                                                                      

Сьогодні сад Пилипіва, як тут його поважно називають, займає площу 52 гектари. З них на 32 гектарах красуються та рясно плодоносять яблуні ранніх, середньо-ранніх, середньо-пізніх та пізніх сортів. Радують око налиті добірні яблука Фуджі, Декоста, Моді, Муцу, Гала, Голден, Пінова та незамінна Симиренко. На збиранні плодів охоче трудяться близько тридцяти людей, яких влаштовують нормальні умови праці, заробітна платня та щоденні калорійні гарячі обіди. 

Цьогоріч яблука почали обривати з 25 серпня. За день назбирували 40-50 тонн із гектара-півтора. Як зазначив головний агроном Олександр Франко, урожайність вражає і, порівняно з попередніми роками, є рекордною:

 – Звичайно, щоб добитися хороших результатів, має бути для цього відмінна база. У нас налагоджена відповідна технологія – правильний догляд за садом, починаючи з формування крони. Дуже важливими є обрізка дерев, окуліровка, система захисту від шкідників та хвороб, полив, живлення, обприскування та рихлення міжряддя. Для цього маємо більше десятка одиниць сучасної техніки – чотири трактори, два обприскувачі, дві косарки та п’ять фрез для обробітку грунту в пристовбурній зоні. І – плюс умілі руки та досвід працівників. 

Слід додати, що «Аркадія» має і свій власний посадковий матеріал. У розпліднику, який займає неабияку площу, є підщепи й дерева, а також власний маточник. Про секрети їх вирощування зі мною поділився бригадир Василь Батіг.                                                                                                                            

У саду я провела майже дві години. Із задоволенням слухала цікаві розповіді спеціалістів про садівництво, розмовляла з людьми, які тут працюють, смакувала яблуками і навіть пообідала з усіма. Наостанок залюбки розгулювала садом, вдихаючи п’янкий аромат його плодів. Тут і згадались рядки з вірша Максима Рильського: «Яблука доспіли, яблука червоні! Ми з тобою йдемо стежкою в саду…». 

А ще мимоволі спало на думку: якби у нас було більше таких підприємливих людей, як Микола Пилипів, ніхто би не шукав роботу за кордоном…

Анастасія ТУРЕЦЬКА.

Фото авторки.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *