Тернопільський лікар Ірина БОРОВИК: “Часто гастрит викликає бактерія, яка потрапляє в організм через брудні руки”

Тернопільський лікар Ірина БОРОВИК: “Часто гастрит викликає бактерія, яка потрапляє в організм через брудні руки”

“Знову тисне в ямці”, “Щось не те з’їла”, “Так боліло, що не міг спати” – немає, мабуть, людини, яка не відчувала б періодично дискомфорт у шлунку. Але є такі, що живуть з цим відчуттям роками і навіть десятиліттями, самостійно призначаючи собі народні засоби або пігулки з аптеки. Медики застерігають: якщо симптоми не минають, треба обов’язково пройти обстеження.

Шлунок – це другий розум людини, образно каже лікар-гастроентеролог, кандидат медичних наук, доцент кафедри первинної медичної допомоги та загальної практики-сімейної медицини ТДМУ ім. І. Горбачовського Ірина Боровик. Саме шлунок є тим місцем, у якому проявляються негаразди, з якими живемо. А з часом “несерйозне” нездужання, якщо його ігнорувати, може призвести до ускладнень – гастриту, виразки й навіть раку.

Раніше вважалося, що основною причиною хвороб шлунку зазвичай є стреси, надмірно гостра їжа або нездоровий спосіб життя. У 1982 році австралійські вчені Маршалл і Уоррен встановили, що більшість хворих на гастрит і виразку були інфіковані особливими бактеріями Helicobacter pylori, і що лікування необхідно проводити за допомогою антибіотиків. Науковці отримали Нобелівську премію, а тепер тих, у кого є проблеми зі шлунком, перевіряють на наявність хелікобактера в організмі.

Що це за загадкова бактерія й кому потрібне обстеження, як розпізнати “важкість” хвороби й коли справді треба вже йти до лікаря і що їсти, аби бути здоровими – відповідає Ірина Боровик.

“Погано від майонезу, але їсти буду”

– Є багато захворювань органів травлення, – розповідає лікар. – Про гастрит і виразку йде мова тоді, коли підтверджено зміни в слизовій шлунку. Щоб зрозуміти, чи є такі зміни, призначають ендоскопію з біопсією і таким чином виявляють порушення. Всі інші шлункові розлади, тим паче, якщо це в молодих людей, об’єднуємо в когорту недуг, які називають функціональною диспепсією. Диспепсія – це також важкість у животі, може бути періодичний біль, нудота, гіркота в роті, печія. Однак це пов’язане більше з особливостями харчування, способу життя. Змінивши їх, можна позбутися і симптомів. Взагалі, сьогодні диспепсія – надзвичайно поширене явище.

– Чому?

– Ми живемо в такий період. З одного боку, насичений всілякою інформацією, гаджетами, а з іншого боку – не найкращим ставленням до свого організму. Вживаємо їжу, м’яко кажучи, не надто здорову. Продукти з супермаркетів не завжди відповідають нормам харчування. Часто додають багато консервантів, стабілізаторів, барвників, які покращують смак, але не є корисними. Це стосується передусім ковбас, консервних виробів, солодощів промислового виробництва. Ще одна проблема нинішнього часу – обмеження фізичної активності. Ми багато сидимо – вдома, на роботі, перед телевізором, комп’ютером. У результаті змінюються обмінні процеси в організмі.

– Як людині зрозуміти: у неї легкий шлунковий розлад чи вже гастрит? І коли справді потрібні обстеження в лікарні?

– Взагалі, будь-які хвороби, які погіршують самопочуття і якість життя, потребують того, щоб звернутися до спеціаліста. Не можна легковажити чи у всьому покладатися  на Інтернет. Є вже такий термін, як кіберхондрія, коли люди самостійно виставляють собі діагноз і лікування, начитавшись інформації на сайтах. Але є випадки, коли потрібно терміново звернутися до гастроентеролога. Це обов’язково, якщо є сильний біль, особливо вночі, невмотивована втрата маси тіла, анемія незрозумілого походження, блювота з нудотою. В інших випадках, якщо дискомфорт пов’язаний з їжею, допоможе режим харчування. Іноді, правда, чую від пацієнтів: “Погано від майонезу, але їсти буду”. Така легковажність може призвести до серйозних проблем.

Ірина Боровик зі студентами

Ірина Боровик зі студентами

“З бактерією живуть 50-60 відсотків населення”

– Якщо важкість у шлунку не минає і виявили гастрит, що тоді?

– Потрібно зрозуміти, чим саме спричинений гастрит. Наш шлунок має певний кислотний баланс. Кисле середовище шлунку – це той бар’єр, який стоїть між нашим організмом і зовнішнім середовищем. У людей з нормальною кислотністю не повинно бути кишкових інфекцій, бо бактерії, потрапляючи в шлунок, гинуть. У кислому середовищі шлунку здорової людини гине навіть холерний вібріон. А діти, наприклад, ще не мають достатньо соляної кислоти в шлунку, тому вразливіші до різних інфекцій. Однак недавно виявилося, що є особлива “шлункова” бактерія – хелікобактер пілорі. Вона єдина здатна вижити в кислому середовищі шлунку. За даними діагностики, нею заражені близько 50-60 відсотків населення. З одного боку, ми з нею живемо, з іншого – потенційно вона може спричиняти захворювання. Власне, часто гастрит і виразку провокує ця бактерія, яка потрапляє в організм від іншої людини побутовим шляхом, зокрема й через брудні руки.

– Тобто людина може не знати, що вона заражена?

– Зазвичай так і є. Часто зараження відбувається ще в дитинстві або згодом, коли недостатньою є гігієна. Хелікобактер передається в побуті, з їжею. І лише коли додаються інші фактори – нервово-емоційне перенапруження, нерегулярне і нездорове харчування, зловживання алкоголем, нікотином, підвищена кислотність шлунку – бактерія активізується. Хелікобактер підтримує запальний процес у шлунку – спочатку набрякає слизова, є почервоніння, як у горлі. З часом слизова вже не може набрякати і стоншується, відбувається атрофія. Якщо взагалі не лікуватися, порушується травлення і всмоктування їжі, можуть виникнути онкологічні процеси.

– Чому в разі хвороб шлунку важливо знати, є хелікобактер пілорі чи нема?

– Сьогодні відомо, що більшість випадків функціональної диспепсії, гастриту, виразки й раку шлунку пов’язані з цією бактерією. Однак не всі. Є так званий атрофічний гастрит, він буває у старших людей, коли шлунок вже не виробляє достатньо необхідної кислоти. Є велика категорія захворювань шлунку, які називають гастропатіями. Вони виникають від вживання великої кількості знеболюючих препаратів. Їх люди застосують нині масово – і за призначенням, і самі. Важливо зробити всі необхідні обстеження, адже від цього залежить, як лікувати хворобу.

– Які потрібно зробити аналізи й кому?

– Тим, у кого є проблеми зі шлунком, у кого хворіли родичі. У лабораторіях роблять дихальний тест або аналіз крові чи калу. Якщо хвороба пов’язана з бактерією, призначають спеціальну терапію, що містить сильнодіючі препарати. Їх необхідно застосовувати не менше семи днів і в жодному разі не переривати лікування. І, як і за будь-яких хвороб шлунку, слід дотримуватися призначеної лікарем дієти.

Ірина Боровик зі студентами

Ірина Боровик зі студентами

“Сало – корисне, але небагато”

– Колись було порівняння: виразка не від того, що їмо, а від того, що їсть нас. Чому шлунок реагує на стрес? І як все-таки вберегтися від хвороб?

– Власне, стрес підвищує секрецію шлунку, зростає кислотність і, відповідно, загроза гастритів і виразки. Позбутися “зайвого” адреналіну, а також привести організм в тонус, допомагають помірні фізичні навантаження. Має значення регулярність, нехай це буде 15 хвилин, але щодня. Водночас потрібно дбати про здорове харчування. Їсти слід не менше трьох разів на добу, добре влаштовувати собі другий сніданок і підвечірок. Вечеряти – за 3-4 години до сну. Якщо голод нестерпний – випити склянку води, з’їсти йогурт без наповнювача, кефір чи шматочок якихось фруктів. Тоді вранці, природно, захочеться снідати. Однак змушувати себе непотрібно. Можна випити горнятко чаю, какао чи хорошої кави. І тоді вже близько 11 години – не пропустити другий сніданок. Якщо їсти помірно й впродовж дня, тоді ввечері ви не переїсте й не буде дискомфорту.

– А як щодо продуктів?

– Найбільший обсяг їжі в здорової людини мають становити овочі та фрукти. Споживати їх слід багато, але малими порціями впродовж дня. Каші – обов’язкова основа. Не обов’язково – пластівці чи мюслі. До слова, мюслі – це не є здорова їжа, туди входить промислово оброблена каша й різні добавки, не завжди корисні. Нехай це буде звичайна каша з сезонними ягодами чи фруктами. Хліб – цільнозерновий, він містить більше вітамінів і мікроелементів. М’ясо чи риба теж мають бути в раціоні. Кількість солодощів слід обмежити, якщо їсти – то хорошої якості. Обов’язково в раціоні мають бути жири, особливо рослинні. Споживайте горішки, корисні також льон і олія з нього. Сало теж корисне, але – якщо їсти його небагато. І, звичайно, для здоров’я потрібно вчитися бути спокійнішими, підтримувати гарний настрій і ділитися ним з іншими.

Фото Андрія Брика

Антоніна Брик

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"

Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *