Відчуйте аромат Франції – справжній рататуй та інші неймовірні запіканки

Відчуйте аромат Франції – справжній рататуй та інші неймовірні запіканки


Спробуйте приготувати хоча б одну страву з цього переліку – і не втримаєтесь від наступних! Ми зібрали для вас найкращі запіканки, які полюблять французи. Вишукано, смачно, ароматно, корисно – і неймовірно атмосферно. Для вечорів, наповнених літом і любов’ю.

Рататуй як у мультфільмі

Це класична страва з французького регіону Прованс. Представлену версію рататуя створив, проте, американський легендарний кулінар – Томас Келлер. Саме в його ресторані “Французька пральня” шукав натхнення режисер відомого мультфільму “Рататуй”.
Потрібно для піперади (соусу): 2 червоних солодких перці (розрізані уздовж навпіл з видаленою серцевиною), 30 мл оливкової олії, 2 розчавлені зубки часнику, ріпчаста цибуля (дрібно порізані), 350 г дрібно нарізаних помідорів (слід ошпарити, щоб легко зняти шкірку, без насіння), 1 гілка тим’яну, 1 лавровий лист, 3 гілки петрушки без листя, сіль до смаку.
Для нарізки з овочів: 2 цукіні, 2 баклажани, 5 помідорів – всі овочі середнього розміру й тонко нарізані кружальцями, 50 мл оливкової олії, 4 зубки часнику, 1 гілка тим’яну (тільки листочки), сіль до смаку.
Приготування: спершу приготуємо соус. Слід розігріти духовку до 200 °С. Далі беремо інгредієнти для піперади. Перець потрібно викласти в жаротривкий посуд зрізом вниз і поставити в розігріту духовку. Пекти приблизно 10 хв., поки розм’якне і шкірка почне чорніти. Перець дістати з духовки, накрити фольгою і залишити на 10 хв. За цей час шкірка почне відставати від м’якоті. Шкірку зняти, а перець не дуже дрібно порізати. У невеликому сотейнику розігріти оливкову олію, додати цибулю і часник й томити до м’якості. Додати помідори, томити, помішуючи, приблизно 10 хв., поки розм’якнуть, додати перець і інші інгредієнти для піперади. Посолити за смаком і томити до м’якості перцю, ще приблизно 10 хв.
Тим часом духовку розігріти до 140 °С. Піпераду зняти з вогню, видалити трави і викласти на дно жаротривкої форми (наприклад, сковорідка 24 см діаметром). Нарізані овочі викласти у форму на піпераду, за принципом доміно, чергуючи баклажани, цукіні і помідори.
Оливкову олію і часник помістити в чашу блендера і добре збити. Змастити отриманою олією поверхню овочів і щедро посолити. Рівномірно розподілити листочки тим’яну по поверхні. Прикрити жаротривку форму фольгою і поставити в розігріту духовку. Пекти 2 години, поки овочі повністю не розм’якнуть. Зняти фольгу і пекти ще 30 хв., щоб випарувалася зайва рідина. Дістати з духовки і подавати як гарнір або самостійну страву. Рататуй смакує також і холодним.

Овочевий тіан під сирно-часниковим соусом


Тіан – це назва неглибокого керамічного посуду для запікання родом з Провансу. Страви, приготовлені в ній, прийнято називати тіанами. Несамовито смачно!
Потрібно: 1 баклажан, 1 цукіні та 2 твердих помідори (порізати кружальцями), 2 червоні цибулини ( порізати грубими кружальцями), сіль за смаком, олія для обсмажування, борошно для панірування, 30 г сиру “Грана Падано” або “Пармезан” ( дрібно натерти).
Для соусу: 30 г вершкового масла, 30 г борошна, 350 мл молока, 5 зубців часнику (вичавити), 150 г твердого сиру моцарелла або сулу гуні (крупно натерти).
Приготування: духовку розігріти до 180 °С. Овочі обваляти в борошні, струсити зайве і обсмажити партіями на сковорідці з двох боків, на невеликій кількості олії. Для соусу в невеликому сотейнику змішати масло і борошно, обсмажувати на повільному вогні до золотистості. Додати молоко, посолити за смаком, довести до кипіння і гарненько збити всі разом вінчиком. Продовжувати варити на повільному вогні, час від часу помішуючи, до загустіння соусу. Зняти з вогню. Додати в соус часник і сир. Добре перемішати. Овочі добре посолити і викласти, чергуючи рядами в керамічний посуд для запікання. Рівномірно покрити овочі сирно-часниковим соусом і посипати сиром. Вставити тіан в розігріту духовку і пекти до рум’яної шкірочки, 25-30 хв. Дістати з духовки та залишити на 10 хв., щоб спав жар, і подавати.

Запіканка з баклажанів зі свининою

Можна готувати і з іншими видами м’яса – експериментуйте!
Потрібно: 2 середнього розміру баклажани (порізати пластинками товщиною приблизно 5 мм), олія для змащування, сіль за смаком, 2 яйця, 200 мл вершків 20%, 100 мл молока, 150 г сиру сулугуні.
Для м’яса: 400 г свинячого фаршу, 30 г смальцю (або олії), 1 цибулина (не дуже дрібно порізати), 3 зубки часнику (вичавити), 1/4 пучка петрушки (дрібно порізати), сіль і чорний мелений перець за смаком.
Приготування: розігріти духовку до 180 °С. Пластинки баклажанів викласти на змащене оливковою олією деко. Посолити і змастити поверхню баклажанів олією також. Помістити в розігріту духовку хвилин на 15, пекти майже до м’якості баклажанів. Тим часом, в сковорідці розігріти смалець, додати цибулю і смажити до м’якості. Додати м’ясо, щедро посолити і смажити, поки м’ясо не змінить колір. Додати часник і петрушку, приправити чорним меленим перцем. Добре перемішати і зняти з вогню. Вершки, молоко і яйця збити разом, майже до однорідності. Баклажани дістати з духовки. Викласти на дно посуду для запікання, змащеного олією. Зверху викласти половину фаршу. Посипати 1/4 сиру і знову накрити баклажанами, викласти решту фаршу, посипати 1/4 сиру і накрити баклажанами. Зверху рівномірно викласти решту сиру. Залити вершково-яєчною масою і помістити запіканку в розігріту до 180 °С духовку. Пекти приблизно 20-25 хв. Верх повинен добре підрум’янитися, а баклажани стати остаточно м’якими. Подавати відразу ж, поки сир ще так добре і заманливо тягнеться.

Клафутті з помідорами черрі та сиром

Клафутті – це традиційна французька солодка випічка. Зазвичай – солодка, але спробуйте приготувати цей неймовірно смачний солоний варіант. Консистенція його дуже ніжна, а смак божественно сирний з вкрапленнями печених помідорів та оливок.
Потрібно: 400 г помідорів черрі, 70 г оливок без кісточок (розрізати кожну навпіл).
Для тіста: 3 яйця, 120 г борошна, 250 мл молока, 30 мл оливкової олії, 80 г твердого сиру на кшталт “Пармезану” (дрібно натерти), сіль за смаком.
Приготування: духовку розігріти до 180ᵒС. У глибокій мисці збити до однорідності молоко, яйця, олію та сіль. Додати борошно та 60 г сиру й ще раз збити до поєднання інгредієнтів. У нічим не змащену форму для пирога (найкраще діаметром 24 см) викласти помідорки черрі, а поміж них розкласти половинки оливок. Залити помідорки з оливками тістом. Вставити клафуті з помідорами черрі до розігрітої духовки і пекти 30-40 хв., в половині процесу запікання посипаючи поверхню клафуті рештою сиру. Поверхня повинна підрум’янитись, а помідори пропектись. Дістати спечений клафуті з помідорками черрі з духовки, залишити хвилин на 10, щоб зійшов жар, і подавати.

Кассероль із кабачків

Кассероль — це каструля, пристосована для томління в духовці. Сьогодні так називають і страви, приготовані під кришкою або в духовці. 
Потрібно: 1 кг кабачків, 2 великі цибулини, 4 плавлених сирка, 3 ст. л. олії, сіль, дрібка цукру, лимонний перець, куркума, 5 яєць, 4 зубки часнику.
Приготування: кабачки або патисони помити й тонко нарізати. Цибулю нарізати кільцями й спасерувати на сковорідці на олії. Додати підготовлені кабачки. Посолити, додати цукор і спеції. Акуратно перемішати. До цибульно-кабачкової суміші додати шматочки плавленого сиру, перемішати й поставити на маленький вогонь (можна за бажанням додати зелень). Готувати доти, поки сир повністю не розплавиться, постійно перемішуючи. Форму, змастити олією. Збити яйця, додати до них часник (вичавити через прес) і з’єднати їх із рештою маси, перемішати й викласти у форму. Поставити в розігріту духовку та випікати до готовності при температурі 180-190С. Час випікання залежатиме від глибини форми, але не менше 50 хв. Готовий кассероль охолодити й нарізати порційними шматками.

Проста запіканка з кабачків і картоплі

Потрібно: 2-3 кабачки середньої величини, 4-5 картоплин, 100 мл молока, 3 помідори, 2 ст. л. оливкової олії, 3 курячих яйця, 2 зубчики часнику, 30-40 г кропу, 50 г сиру, сіль, перець, прованські трави за смаком.
Приготування: кабачки і картоплю наріжте круглими часточками 3-4 мм в товщину. Відкладіть овочі в окремий посуд, трохи посоліть. Сильно багато не соліть, тому що яєчна заливка теж буде солоною. Далі аналогічним чином наріжте помідори. Змішайте оливкову олію і прованські трави. За бажанням, ви можете взяти будь-які спеції. Сюди ж додайте подрібнений часник і чорний мелений перець. Отриману приправу потрібно змішати з часточками овочів. Якщо час дозволяє, можна залишити овочі в спеціях на 20-30 хв. У змащену форму викладіть комбінацію з овочів, чергуючи картоплю з кабачком, по колу. Далі, по центру форми, але вже в порядку «картопля — кабачок — помідор», викласти овочі, що залишилися. Наступним етапом буде приготування яєчної суміші. Для цього з’єднайте молоко, яйця, кріп, сіль і перець. Тут важливо все добре розмішати, але блендер для цієї мети краще не використовувати – вийде омлет. Цією сумішшю ви і повинні залити овочі, після чого поставити в розігріту до 180°C духовку. Страва буде готова через 30-35 хв. Далі потрібно поверх овочів дрібно натерти сир і знову поставити форму в духовку на 10-15 хв.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *